Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “Sınır ticaretini tabana yaymamız lazım” dedi, sınır ticareti için üzerinde çalışılan modelin ipuçlarını verdi.
Çeşitli ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Hakkari’ye giden Bakan Tüfenkci, Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası’nda sektör temsilcileriyle bir araya geldi. Sektör temsilcileri buluşmasında konuşan Bakan Tüfenkci, Hakkari’nin kendileri için çok önemli olduğunu, kentin istihdam problemlerini ve bunu gidermek için yatırımların önemini bildiklerini ifade ederek, Cazibe Merkezleri Programı kapsamında Hakkari’ye başvuran yatırımcılar arasında kente katkı ve istihdam sağlayacak yatırımların belirlendiğini dile getirdi. Program kapsamındaki 23 il içinde projelerin belirlendiğini ve son onaydan çıktıktan sonra hayata geçireceklerini anlatan Tüfenkci, yeniden bölgelerin bir kalkınma ve sanayileşme hamlesine girmesini istediklerini vurguladı.
“SANAYİ KADAR SINIR TİCARETİ DE ÖNEMLİDİR”
Hakkari gibi sınır illerinde yaşayan insanlar için sanayi kadar sınır ticaretinin de önemli olduğunu anımsatan Tüfenkci, şu ifadeleri kullandı: “Sınır ticaretini tabana yaymamız lazım. İnşallah başbakanımızın da talimatıyla bu bölgelerde sınır ticaret merkezleri oluşturmak için kolları sıvadık. Son aşamaya geldik. Önümüzdeki çok kısa zaman içinde onu da kamuoyuyla paylaşacağız ve burada sınır ticaretini biraz daha kolaylaştırarak esnaflarımıza yaymış olacağız. Biz ticaretin ve gelir bölüşümünün adil olarak tabana yayılmasını savunduk ve savunmaya devam edeceğiz. Onun için projeler üretiyoruz, sınır ticaretinin kente yayılmasını istiyoruz. Hayvancılığın Hakkari için önemli olduğunu biliyoruz. Terörle mücadelede yakaladığımız başarı arttıkça, güvenlik sağlandıkça yaylaların da mutlak suretle hayvancılığa açılması gerekir. Bunu da inşallah önümüzdeki dönemde buradan gelen haberlere, raporlara göre bunu da samimi olarak söylüyorum acil olarak açmamız lazım. Hayvan varlığını burada arttırmamız lazım, bu coğrafya buna müsait.”
“SINIR TİCARETİNDE YENİ BİR MODEL ÜZERİNDEN ÇALIŞIYORUZ”
Sınır ticaretinde yeni bir model üzerinde çalıştıklarını, 3 kalemin yasak ama diğerlerinin serbest olduğu, üçüncü ülkeden gelen menşeli malların da alınıp satılacağı bir sistemi hayata geçirmek istediklerini aktaran Tüfenkci, “İnsanlarımızın kaçakçılık yaparak hem kaçakçı durumuna düşmemesini, orada canlarını kaybetmemelerini ya da çeşitli terör örgütlerine haraç vermemelerini istiyoruz. Bunu belli bir yasal statüde kayıt altında herkesin yapabileceği bir alan haline getirmek istiyoruz.” dedi.
BÖLGESEL GELİŞMİŞLİK FARKLARI AZALDI
Türkiye’yi, bölgesel gelişmişlik farklarının azaldığı, refahın ülke sathına daha dengeli yayıldığı, ekonomik ve sosyal bütünleşmenin güçlendiği bir ülke haline getirmeyi hedeflediklerinin altını çizen Tüfenkci, bölgeler arasındaki yaşam standartlarını birbirine yaklaştırarak topyekün kalkınmayı sağlama anlayışını sürdürmek istediklerini bildirdi. Türkiye’nin 15 yıldır her alanda büyüdüğünü ve büyümeye devam ettiğini belirten Tüfenkci, ekonomik, sosyal ve hukuksal alanda çok önemli reformların gerçekleştirildiğini, ekonominin istikrara kavuştuğunu, sosyal dengelerin, refah seviyelerinin gözle görüşür şekilde iyileştiğini söyledi.
15 YILDA MARKA DEĞERİ OLAN BİR ÜLKE KONUMUNA GELDİK
Tüfenkci, Türkiye’nin 15 yılda marka değeri olan bir ülke konumuna eriştiğini vurgulayarak, “Marka değerimizi yükseltebilmek adına daha fazla üretecek, daha fazla istihdam sağlayacak, daha fazla ihraç edeceğiz. Baktığımız zaman 2017 yılı içinde Cumhurbaşkanımızın da seferberliğiyle Türkiye’de 2 milyon 198 bin insanımıza yeni iş bulduk. Ama bu yeterli değil. Daha fazla istihdam sağlamamız lazım. Bunun için de daha fazla insana iş ve aş bulmamız lazım.” diye konuştu.
“ÜLKE OLARAK BÜYÜMEYE DEVAM EDECEK”
Ülke olarak büyümeye devam edeceklerini kaydeden Tüfenkci, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türkiye’de her yıl bir milyon genç iş gücüne katılıyor. Bu biz her yıl bir milyon gencimize iş, aş bulmak zorundayız. Bunun için her yıl yüzde 5’in üzerinde büyümeyi yakalamak zorundayız. Bunu yakalayabilmemiz için yatırım yapmamız, istihdam alanları oluşturmamız, ithalattan yerli ikameye geçmemiz lazım. Bununla ilgili çalışmalarımızı hükümet olarak devam ettiriyoruz. Aldığımız tedbirler, verdiğimiz teşviklerle özellikle yerli üretime geçme noktasında ciddi çalışmalarımız var. Biz orta vadeli büyüme planımızda şunu öngördük. Büyümeyi her yıl ortalama yüzde 5,5 olarak belirledik. Ve bu program boyunca ekonomik büyümenin sürdürülebilir ve kapsayıcı olması noktasında özen gösterdik. İhracatımızın da 2017 yılında arttığını yüzde 10 oranında büyüdüğünü görüyoruz. Yıl sonuna doğru her zaman olduğu gibi bazı felaket tellalları ‘Türkiye’de ekonomi batıyor, kötüye gidiyor borçlarını ödemede sıkıntı çektiği’ gibi 2016 yaptıklarının aynısını yapmaya başladılar. İnanın nasıl 2016 nasıl mahcup oldularsa, 2017 tahminleri tutmadıysa, bu kesimin 2018 tahminleri de tutmayacak. 2018’de de büyümemize devam edeceğiz, ihracatımızı, üretimimizi, istihdamımızı arttırmaya devam edeceğiz.”
Bakan Tüfenkci, konuşmasının ardından toplantıya katılan sektör temsilcileri ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin sorun ve taleplerini dinledi.