Bağlar Belediyesi, işsizliğin azaltılması ve genç kadın iş gücünün ekonomiye kazandırılması amacıyla mesleki eğitime olan katkılarını Kadın ve Aile Hizmetleri bünyesinde açtığı atölyelerle artırarak sürdürüyor.
Yerelde kalkınma için nitelikli insan gücü yetiştirmenin önemine inanan Bağlar Belediyesi, işsizliğin azaltılması ve genç kadın iş gücünün ekonomiye kazandırılması amacıyla mesleki eğitime olan katkılarını artırarak sürdürüyor. Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde açılan 45 farklı branşta eğitim veren Bağlar Belediyesi, kendi emekleriyle ayakta durmaya çalışan Bağlarlı kadınlara da okuma-yazmanın dışında “ekonomik bağımsızlık” kazandırıyor; iş, aş ve umut üretiyor.
MESLEKİ VE TEKNİK KURSLAR
Bağlar Belediyesine bağlı Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde devam eden atölye çalışmalarının 2022 yılı Valilik oluru itibariyle Halk Eğitim Müdürlüğüyle yapılan protokol çerçevesinde, kurumların gereken fiziki koşulları eğitim ve öğretime hazır hale getirilerek çalışmalara başlandı.
Belediye sınırlarının çok geniş bir alan ve nüfusa sahip olması nedeniyle belediyeye ait Körhat Mah. Karacadağ Cad. No:14 (Alay Solin), Kaynartepe Mah. 284.Sok. No:72 (Kaynartepe Solin), Mevlana Halit Mah.467.Sok. No:1A(Kardelen 1 Kadın Evi), 5 Nisan Mah. 869. Sok. No:4A (Günışığı) , Bağcılar Mah. Urfa Yolu Üzeri No:105 (Ayşeşan), Alipınar Spor Kompleksi, Bağcılar Spor Kompleksi, Yeniköy Spor Kompleksi, Bağcılar Mahallesi Bağevi, Kapalı Spor Salonu, Fidanlık, Fatih Mahallesi Cemiloğlu Kardelen Kadın Evi kat:1′ de (sağlık merkezinin üst katı) ve Havaalanı yolu üzerinde Ersin Tatar Parkı’nda bulunan Spor Kompleks alanlarında ihtiyaç duyulan kültürel, sosyal, genel, mesleki ve teknik kursların hizmet veriliyor.
ATÖLYE ÇALIŞMALARI VE KAYIT ALIMLARI SÜRÜYOR
Bağlar Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü’nce, 26 Ocak 2022 itibariyle başlatılan Atölye çalışmaları ve kayıt alımları sürüyor. Atölyelerden 4 -6 ve 7-14 yaş çocuk grubu ile 18 yaş üstü kadınlar faydalanıyor.
Kurum personeli ve yeni katılan Halk Eğitim hocalarıyla birlikte yapılan saha çalışmalarında halkın özellikle açılmasını istediği atölyelere ağırlık verildiği, halktan gelen öneri ve istekler not edilerek yeni atölyelerin açılışı için envanterler hazırlandığı belirtildi. 25 Kurum personeli 90 üstü usta öğretici hoca ile atölye çalışmaları sürüyor.
Bağlar Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü yetkilileri, 400 bin üstü nüfusa sahip bir belediye olarak vatandaşlarımıza en iyi hizmet sunma gayret ve çabasında olarak, devam etmekte olan atölyelerde çocukların ve kadınların hayatlarını kolaylaştırmaları için personel ve usta öğreticiler ile birlikte farkındalığı artırma, kadın ve aile hizmetleri müdürlüğü olarak kadına yönelik şiddetle mücadele eğitimi bilinci oluşturma, aile hayatı, doğa dostu bireyler yetiştirme ve çevre bilincinin oluşması, tarihi farkındalık yaratma, kadınların hayat boyu öğrenme ile okuma yazma bilmeyen kadınların kalmaması ve de aile ekonomisine katkı sağlamayı hedeflediklerini ifade ederek, “Verilen bütün kurslarımızda Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika verilmektedir. Bunun yanı sıra özel gün ve haftalar özüne uygun olarak kutlanıp etkinlikler yapılmıştır” diye konuştular.
KADIN VE AİLE HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ’NCE 45 KURS VERİLİYOR
“-Kur’an Kursu Atölyesi
-Kuran-ı Kerim Tecvit Atölyesi
-Elifba Atölyesi
– Kuran-ı Kerim Mevlit Atölyesi
-Aile Hayatı Kurs Atölyesi
-Ahlak Eğitimi Atölyesi
-Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Eğitimi
-Çocuk İhmali ve İstismarını Önleme Eğitimi
– Okuma Yazma Atölyesi
-Aşçılık Atölyesi
-Halı Atölyesi
-Beslenme (Diyetisyen) Atölyesi
-Rehberlik ve Danışmanlık Atölyesi
-Hasta ve Yaşlı Bakımı Atölyesi
-Özel Eğitim Atölyesi
-Yakın Savunma
-Futbol
-Pilates Atölyesi
-Yoga Atölyesi
-Jimnastik Atölyesi
-Görsel Sanatlar Atölyesi
-Geri Dönüşüm Atölyesi
-Dikiş Nakış Atölyesi
-Tekstil Atölyesi
-On parmak Atölyesi
-Muhasebe ve Finansman (Bilgisayar) Atölyesi
-Oyun Odası Atölyesi
-Bilgisayar Atölyesi
-Müzik Atölyesi
-Bağlama Atölyesi
-Erbane Atölyesi
-Gitar Atölyesi
-Resim Atölyesi
-Türkçe Atölyesi
-Akıl ve Zeka Oyunları Atölyesi
-El Sanatları Atölyesi
-Kuaförlük Atölyesi
-Saç ve Güzellik Atölyesi
-Cilt Bakımı Atölyesi
-Muhasebe Atölyesi
-Halk Oyunları Atölyesi
-Kütüphane Atölyesi
-Matematik- Teknoloji Atölyesi
-Fen ve Teknoloji Atölyesi
-Yüzme Eğitimi (Havuz)
Önemli Kurslar da şöyle detaylandırıldı:
KUR’AN KURSU (ELİFBA, TECVİT, MEVLİT ) ATÖLYELERİ
Derslerimiz her sınıfta 6 saat olarak devam etmekte, bu saatler içerisinde öğrenciler ile Elif-ba dersi, İslam’ın şartları, imanın şartları, meleklerin özellikleri işlendi. İslam’ın Kuran –ı Kerim’i öğrenmeye öğretmeye verdiği önem anlatıldı. Kadın ve çocuk grubuna elifba öğretilip bu aşamayı bitirdikten sonra tecvitli kuranı kerim öğretildi. Kuran –ı Kerim’i doğru ve güzel okumanın önemi, Kuran –ı Kerim’ in iç düzeni ( ayet, sûre, hizip, cûz ve işaretleri) üzerinde duruldu. Kuran harflerinin isimleri mahreçleri ve sıfatları üzerinde duruldu. İnce ve kalın ses üzerinde duruldu. Kuran harflerinin başta, ortada ve sonda yazılışları öğretildi. Harf-i medler, cezm ve şedde’nin okunuşu ile ilgili kurallar öğretildi.
Tecvidin anlamı, tarifi ve gayesi üzerinde duruldu. Tecvidi öğrenmede öğreticiye (Fem-i Muhsin) olan ihtiyaç anlatıldı. Medd-i tabii, medd-i mutasıp,medd-i arız, medd-i lazım, medd-i lin, tevnin, Nun’u Sakın ıdgamla ilgili kurallar öğretildi. İdgam-ı şemsiye, idam-ı kameriye, zamir, sekte ve lafzatullahın hükmü anlatıldı. RA harfinin hükmü ince ve kalın okunduğu yerler, Kur’an-ı Kerim’deki vakıf (secavend işaretleri) anlatıldı. Namazda okunan dualar (Sübhaneke duası, tahiyyat duası, salli- barik duaları, Rabbena duaları, kunut duaları) öğretildi. Kadın kursiyerlerimizden gelen talep doğrultusunda mevlit derslerde verildi.
AİLE HAYATI KURS PROGRAMI
Bugün aile kurumu dünden daha çok korunmaya muhtaç hale gelmiştir. Gerek eşlerin birbirlerine karşı sabitkadem duruşu ve gerekse çocukları aile içinde, aile değerleriyle yetiştirmek zorlaşmıştır. Ailenin savrulmasını önlemek ve sağlıklı nesiller yetiştirmek sadece aileyi ilgilendiren bir konu olmaktan çıkmıştır. Resmi ve özel tüm kurum ve kuruluşlar bu konuda seferber olmalıdır. Bu çerçevede Aile Hayatı Kurs Programı, aileyi ilgilendiren çeşitli alanlarda bilgilendirici ve destekleyici şekilde hazırlanmıştır.
AHLAK EĞİTİMİ
Ahlak Eğitimi açısından okul, en az aile kadar önemlidir. Çocuğun sosyalleşmeyi öğrendiği okullarda nasıl bir ahlak eğitimi verileceği ülkenin eğitim felsefesi ve ahlak anlayışlarına göre şekillenmektedir. Okullarımızda nasıl bir ahlak öğretimi yapılmaktadır konusu kapsamında, eğitim politikaları ve öğretim programları incelendiğinde ülkemizde din temelli ahlak öğretiminin Din Bilgisi, Ahlak Dersleri ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri ile yapıldığı görülür. Bu derslerin öğretim programları ve ders kitapları aracılığıyla nasıl bir ahlak eğitimi anlayışının esas alındığı sınırlılığı çerçevesinde ele alınmıştır.
KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE (ÇOCUK İHMALİ VE İSTİSMARINI ÖNLEME)EĞİTİMİ
Atölyelerimize katılan bütün kadın kursiyerlerimiz Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele (Çocuk İhmali ve İstismarını Önleme) eğitimi verilmiştir. Aileler için ‘çocuk ihmali ve istismarını önleme’ 5395 çocuk koruma kanunu eğitimi Kadınlar için 6284 sayılı ‘Ailenin korunması ve kadına yönelik şiddetin önlenmesine dair kanun bilgilendirilmesi ve şiddete maruz kalması veya şiddet tehlikesi durumunda başvurabileceği kurum ve kuruluşların bilgilendirilmesi (155, 183 hatları ve KADES uygulaması) konulu eğitim çalışmaları personellerimiz tarafından verilmiştir.
OKUMA YAZMA ATÖLYESİ
Yaşları 18 ila üstü kadınlara onlardan gelen talep doğrultusunda Okuma Yazma Atölyesi açılmıştır. Atölyemiz hala devam etmektedir. Yeni kayıt yaptıranlar için de hazırlıklarımız devam etmektedir. Okuma yazma atölyelerimizin açılma sebebi okuma yazma bilmeyen kadınlarımızın gündelik hayatlarını kolaylaştırmaktır. Okuma yazma kazanımlar; el göz koordinasyonunu sağlar, yazı araç gereçleri kullanır, temel çizgiler çizer, ses okur, hece okur, sözcük okur, sözcük yazar, sözcük kalıplarını yerinde kullanır; cümle okur, cümle yazar, cümle kalıplarını yerinde kullanır, metin okur, metin yazar, okuma kurallarına uyar, yazım kurallarına uyar, okuduğu metinle ilgili sorulara cevap verir, noktalama işaretlerini yerinde kullanır.
AŞÇILIK ATÖLYESİ
Kurs programını bitiren bireyin; Ulusal ve uluslararası mevzuata göre toplu gıda üretimi yapılan yerlerde gıda, çalışma ortamı ve ekipmanlarının hijyenini sağlamak, Hijyen kurallarına ve işlem sırasına göre elde ve makinede bulaşık yıkamak ve bulaşık sonrası çöpleri atmak, Sebzeleri hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun olarak pişirmeye hazırlamak, Reçeteye göre istenilen kıvam, renk, lezzet ve görünümde çeşitli teknikler ile yumurtaları pişirmek, Reçeteye göre istenilen kıvam, renk, lezzet ve görünümde kolay hamur işleri ve yemek hazırlamak, Kullanım amacına ve pişirme usulüne göre kasaplık hayvan eti parçalarını kullanıma hazırlamak, Uluslararası pişirme usullerine göre sebze garnitürlerini çeşitli tekniklerde pişirmek ve yemek konusunda kursiyerlerin bilgi beceriye sahip olması amaçlanmış olup, bu doğrultuda dersler verilmiştir.
HALI DOKUMA ATÖLYESİ
Halı Dokuma kurs programını bitiren bireylerin; 1. Anadolu’daki Geleneksel Türk dokuma sanatları ile halı ve kilim dokuma sanatlarını araştırarak dosya hazırlaması, 2. Renkli yüzey düzenlemeleri yapması, 3. Bitkisel liflerin özelliklerini ayırt edici testleri yapması, 4. Hayvansal liflerin özelliklerini ayırt edici testleri yapması, 5. Kimyasal liflerin özelliklerini ayırt edici testleri yapması, 6. İplikler için bitkisel boya hazırlayıp ipleri boyaması, 7. İpek ipliklere mordanlama ve boyama işlemi yapması, 8. Halı dokumaların kalitesini iplik çeşidine göre hesaplayıp halı dokuma yapması, 9. Motiflerin desen özelliklerini ayırt etme ve desende kompozisyon hazırlama işlemlerini yapması, amaçlanmış olup bu doğrultuda dersler verilmiştir.
BESLENME (DİYETİSYEN) ATÖLYESİ
Toplumu oluşturan bireylerin sağlık bilincini, sağlık tutum ve davranışını olumlu yönde etkileyerek sağlıklarını koruyabilir, geliştirebilir, sağlık hizmetlerinden yararlanabilir, sağlık hizmetlerine katkı ve katılımda bulunabilir, sağlık sorunlarını çözebilir hâle getirmek amacıyla halkımızın sağlık bilincinin geliştirilmesi çalışmalarına özel bir önem vermekteyiz. Bu kapsamda, Bağlar Belediyesi sınırları içerisinde yaşayan vatandaşlara yönelik kursumuzu vermekte olup, bununla ilgili kursiyerlerimize eğitim verilmektedir.
REHBERLİK VE DANIŞMANLIK ATÖLYESİ
Kursiyerlerimize rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri belli bir plan ve program çerçevesinde yürütülmektedir. Bütün öğrencilerin ihtiyaçlarını göz önüne alan kapsamlı ve gelişimsel rehberlik programı modelinin ilk uygulamalarına başlanmıştır. Öğrencilerin gelişim düzeylerine uygun kazanımlar belirlemek elbette önemlidir. Genel hedefimiz sıkıntılarının belirlenmesi ve buna göre kursiyerlerimize çözüm odaklı programların hazırlanmasıdır.
HASTA VE YAŞLI BAKIMI ATÖLYESİ
Hasta ve aile; hastalık süreci, tedavi protokolleri, sağlıklı yaşam biçimi, tıbbi tedavi, ilaç tedavisi, uygun beslenme ve diyet konularında kombine olarak eğitilmelidir. Eğitim kapsamında; Mevcut sağlık sorunu /hastalık ve hastalığın gidişatı, Hastalık ya da sağlık sorununun günlük yaşam aktiviteleri üzerindeki etkisi, Tedaviler, ilaç uygulamaları ve yan etkileri, Gelişebilecek tehlike belirtileri, komplikasyonlar ve acil durumlar, Bakıma yönelik uygulamaların ev ortamına göre düzenlenmesi, uygun araç ve gereçler, Bakım ilkeleri, Sağlıklı yaşam biçimi davranışları ve öz bakım, Stresle baş etme ve problem çözme stratejileri, Sosyal destek sağlanabilecek kuruluşlar (aile destek ve yardımlaşma grupları), Acil ya da kriz durumlarında yararlanılacak merkezler, kuruluşlar ve ulaşım, Rehabilitasyon ve hastanın kendi olanakları içinde yapabileceği boş zaman aktiviteleri bulunmalıdır. Ev içinde hastanın tüm sorumluluğu onlara ait olduğu için aile bireyleri yapılacak uygulamaları çok iyi bilmeli, hastayı gözlemlemeli, sağlık ekibine başvuracağı durumlara karar verebilmelidir. Bu kursu vermemizdeki amaç kursiyerlerimize gerekli eğitimi verip bu konuyu iş alanında kullanmaları için sertifikalarını vermektir.
YAKIN SAVUNMA
Yakın Savunma eğitim programı tek bir branşa bağlı kalmaksızın karşılaşabileceğiniz saldırılara karşı kendinizi savunmayı öğrenme amacı taşır. Günlük hayatta karşılaşabileceğiniz saldırılarda kurallar, süre, sıklet vb. durumlar yoktur. Kadına kendini savunma yöntemini öğretip olası şiddete karşı rakibi en kısa sürede etkisiz hale getirip kişisel güvenliğini sağlamaktır.
PİLATES ATÖLYESİ
Kadınların pilates yapma sebebi; Kaslarımızın daha güçlü olması kas yoğunluğunun artması demektir ve bu da vücudumuzun daha fit olması demektir. – Yağ oranımızı dengede tutmak veya azaltmak için; düzenli yapılan pilates egzersizlerin anaerobik bir çalışmadır ve kaslarımızın daha zinde hale gelmesine yardımcı olurken yağ oranını düşürmeye yardımcı olur.
YOGA ATÖLYESİ
Yoga, fiziksel ve zihinsel iyilik halini artırmak için nefes almaya odaklanan bir egzersiz şeklidir. Stresi azaltmak, sağlıklı kalmak, güç ve esnekliği artırmak için tasarlanmış bir dizi hareket, nefes egzersizleri ve meditasyon içerir. Amacı zihin ve bedende farkındalık ve uyum sağlamaktır.
JİMNASTİK ATÖLYESİ
Jimnastik; bedenin fiziksel yapısını düzeltme, güçlendirme ve geliştirme amacıyla düzenli hareket ettirme sanatıdır. Bedeni çevikleştirmek ve güçlendirmek için yapılan alıştırmaların tümü, idman ve kültürfizik hareketleri jimnastiğin kapsamına girer.
FUTBOL
Programın amacı kurs programı ile kursiyerlerin; Temel futbol hareketlerinin gerektirdiği tutum ve becerileri kazanmaları, Futbol temel teknik eğitiminin gerektirdiği tutum ve becerileri kazanmaları, Futbolun hücum parametrelerinin gerektirdiği tutum ve becerileri kazanmaları, Futbolun savunma parametrelerinin gerektirdiği tutum ve becerileri kazanmaları, Kazandığı beceriler ile kendini sözlü ve bedensel olarak ifade etmesi, Sportif etkinliklerde liderlik yapması, lidere uyması ve iyi bir izleyici olması, Yeteneklerini ve güçlü yönlerini tanıması, kazandığı becerileri en üst düzeyde kullanması, Fiziksel etkinlikler yolu ile kapasitesini en üst düzeye çıkarması, Kendini gerçekleştirmesi, güçlü ve zayıf yönlerini tanıyıp sınırlılıklarını bilerek davranışlarını kontrol etmesi ve Zararlı alışkanlıklardan korunması amaçlanmaktadır.
OYUN ODASI ATÖLYESİ
Çalışma günleri ve saatleri aşağıda belirtildiği gibidir: Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe, Cuma: 08.30-12.00 Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe, Cuma: 13.00- 16.30 Yıl İçerisinde belirli gün ve haftalar ile ilgili etkinlikler yapılıp çeşitli kutlamalar yapılmıştır.
Eğitim içerisinde matematik çalışmalarını geliştirmek amaçlı; dikkat ve hafıza çalışmaları, rakamları yazma, tanıma, sayma ile ilgili kuralları öğrenme, arttırma, eksiltme, ezbere gelişi güzel ve ritmik sayma, nesneler ile sayı sözcüklerini eşleyerek sayma, problem çözme ve şekillerle matematik çalışmaları gerçekleştirildi.
Okul öncesi gruplarıyla eğitim süresi boyunca çocukların ince ve kaba motor, dil bilişsel, sosyal ve öz bakım becerilerini geliştirecek ve destekleyecek etkinlikler planlanmıştır. Haftanın beş günü iki grup şeklinde çalışmalarımız yürütülmektedir. Çocukların okula hazırlık dil-bilişsel gelişimi ince motor ve kaba motor gelişimlerini desteklemek hedeflenmiştir. Planlanan eğitimler kapsamında ince ve kaba motor becerilerini geliştirmek amacı ile yırtma yapıştırma, kesme katlama, şekil çıkarma, proje çalışmaları yapılmıştır.
El-Göz koordinasyonu, ince motor gelişimi, kavram bilgisi matematik becerileri, dikkat ve konsantrasyonu geliştirmek amacı ile geometrik şekiller oluşturulmuştur. Psiko-motor, grup içinde yardımlaşma, yaratıcı düşünme becerilerini geliştirmek, kavram gelişimlerini sağlamak amacı ile deney çalışmaları yer almıştır. Duygular mutlu, üzgün, kızgın, korku, şaşkın, zıt, canlı, cansız bu kavramları destekleyici sanat etkinlikleri yaptırılmıştır. Kendi yeteneklerinin farkına varmak yaratıcılığını ortaya çıkarabilme, problem çözme becerilerini geliştirme, kurallara uyma işbirliği yardımlaşma ve sosyal gelişimini desteklemek için oyunlar oynatılmıştır. Dil-bilişsel gelişimini desteklemek amacı ile şarkı söyleme ve hikâye okuma etkinlikleri yer almıştır. Sanat etkinliği kapsamında artık materyaller; pastel boya, fon karton, sim, sulu boya, Eva, rafya, elişi kâğıdı, gradon mısır, pet bardak, peçete, su, sirke, kullanılarak çalışmalar tamamlanmıştır.
KUAFÖRLÜK ATÖLYESİ
Başlatmış olduğumuz kuaförlük ve Cilt Bakımı Kursumuz; kursiyerlerimizle ilk adım olarak ilk hafta kursiyerlerle tanışma ve kişisel hijyen eğitimi verilip sonraki haftalarda salon hazırlığı ve hijyeni, saç ve saçlı deri analizi, saç yıkama ve saç ayırımı işlemleri yapıldı. Daha sonra da fön ile şekil verme, maşa ile şekil verme teknikleri ve örgü çeşitleri işlendi. Bir sonraki hafta ip kullanma tekniği ve ağda ile işlem yapma teknikleri işlendi. Yaptığımız çalışmalar saç yıkama, ayırma çalışması, düz fön, dışa doğru fön, içe doğru fön, karışık fön yapıldı. Düz kesim, katlı kesim uygulaması yapıldı. Boya ve tonlama eğitimi verildi. Düz boya uygulaması yapıldı. Cilt bakımı eğitimi ve sonrasında Makyaj eğitimi verildi.
DİKİŞ –NAKIŞ TEKSTİL VE GİYİM ATÖLYESİ
Dikiş-Nakış-Giyim Atölyesinde faydalanmak isteyen kişilere verilen kurstur. Dikiş kursuna çoğu kişi katılmaktadır. Genelde dikiş kursu kadınlar tarafından daha çok tercih edilir. Çünkü ev ortamı kadınları bunaltmaktadır. Bu tür kurslar sayesinde kadınlar hem bir meslek sahibi olmakta hem de güzel vakit geçirmektedir. Aynı zamanda sosyal çevre de edinebilmektedir. Dikiş kursuna gelen kişilere katılım gösteren kişilere iki çeşit makine öğrenimi sunulmaktadır. Konfeksiyonlarda ve atölyelerde kullanılan makinelerin kullanımı öğretilmektedir. Katılımcıların tercihine göre ister konfeksiyon ister atölye makine öğrenimi oluşturulmaktadır. Katılımcılara ilk olarak makineler tanıtılır. Makinelerin nasıl kullanılacağını uygulamalı olarak gösterilir. Daha sonra temel dikim kuralları öğretilir. Bu temel dikim kuralları; giysi kesimi, fermuar dikimi, yaka dikimi gibi teknik olan bütün dikiş bilgileri verilmektedir. Dikilecek elbisenin hangi kumaştan olduğu nasıl dikileceği de önemli bir konu olduğu için kumaş bilgisi de verilmektedir. Bu kumaşların nasıl kesilip dikilmesi gerektiği uygulamalı olarak anlatılmaktadır. Daha sonra kişiler üzerinde nasıl prova yapılacağı gösterilmektedir.
Birçok dikiş teknikleri vardır; düz dikiş, zikzak dikiş gibi. Bu tür dikişler tek tek kursiyerlere anlatılmaktadır. Gerekirse uygulamalı gösterilmektedir. Erkek kadın giysilerinin nasıl tasarlanacağı da gösterilmektedir. Kursun sonunda kursiyerler kursu tamamlamak için kendi tasarladıkları kıyafetleri dikip sunarlar ve sınav olduktan sonra başarılı olurlarsa kursu tamamlarlar.
Atölyemiz kursiyerlerimize ekmek kapısı görevi görmektedir. Dikişe eli yatkın kişiler dikişi ilerleterek kendi imkânlarıyla küçük bir yer açıp para kazanabilmektedir. Aynı zamanda kimi katılımcılar atölye açıp iş istihdamı sağlayabilmektedir. Bu da başka bireylere iş imkânı sağlayarak geçimini sürdürmelerini sağlamaktadır
STANDART TÜRK KLAVYESİ ON PARMAK-BİLGİSAYAR ATÖLYESİ
Kursumuzun açılma sebebi, öğrencilere günlük yaşamlarında ve mesleki kariyerlerinde yardımcı olacak temel bilgisayar kullanımını ve bilgisini kazandırmayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda bilgisayar donanımları ve yazılımları ile ofis programları incelenir ve öğrencilere ders olarak verilir.
KÜTÜPHANE
Kütüphanemiz hafta içi her gün sabah 08.00 -12.00 da, öğleden sonra 13.00- 16.30 saatleri arasında iki grup halinde devam etmektedir. Temel amacımız öğrencilere uygun ortamlar yaratarak kütüphane alışkanlığı kazandırmak ve kitap okumayı sevdirmek olmuştur. Kütüphane öğrenci sayısı bakımından dinamik bir atölye olduğundan kayıtlarımız her ay devam etmektedir. Kütüphaneye gelen öğrencilerimiz ders çalışarak, ödevlerini yaparak ve kalan süre zarfında da hikâye köşemizde hikâye okuyarak günü değerlendirmektedirler. Bütün bunlara ek olarak gerek konu anlatımı gerek soru çözümü ve gerekse motivasyon anlamında da öğrencilerimize destek vermekteyiz. Motivasyonlarını yükseltmek adına haftada bir gün olmak üzere kurumumuzun bahçesinde hikâye okuyup, küçük çaplı piknikler yapmaktayız. Toplum bilinci, doğa sevgisi ve farkındalık yaratmak amacıyla kurumumuzda yapılan tüm özel gün etkinliklerine kütüphane öğrencilerinin katılımı sağlanmıştır.
MÜZİK KURSU
Kursumuzda konservatuara hazırlık öğrencilerinin yanı sıra müziğe ilgi duyan herkese; enstrüman çalabilme, şarkı söyleyebilme, müzikal teori-armoni eğitimleriyle bir müzik okulunda verilebilecek her türlü eğitim kursiyerlerimize verilmektedir.
HALK OYUNLARI
Konservatuara hazırlık öğrencilerinin yanı sıra halk oyunlarına ilgi duyan kursiyerlerinde kaydı alınmaktadır. Atölyemizde kursiyerlerimizin dikkatlerini daha kolay toplamaları sağlanır. Ritmi yakalayan çocuklar grup çatısı altında bir olmayı ve grupla hareket etmeyi öğrenirler. Bireysel anlamda kendilerini ifade etme yetenekleri de artar. Aynı zamanda Halk oyunları, çocuklara estetik kazandırır, sanat duygularını pekiştirir.
EL SANATLARI ATÖLYESİ
Yapılan çalışmalar; Keçelerle duvar süsü, geri dönüşüm eşyalarından kalemlik, konserve kavanozundan fener, soda şişesinden şamdan kozalaklardan duvar süsü, çamaşır suyu bidondan saksı, jut kumaşlardan ayna, renkli kâğıttan buket yapımı çiçek yapımı eğitimleri ve geri dönüşümden soda Şişeleriyle biblo yapımı, akrilik boyalarla biblo yapımı, Jüt kumaşla biblo çalışması yapıldı. Reçel Kavanozu ile baharatlık konserve kavanozu ile şekerlik, baharatlık çalışması yapıldı. Soda şişeleriyle Mumluk yapımı, şamdan yapımı, reçel kavanozu ve LED ışık ile fener çalışması ve eski tepside yenileme çalışması yapıldı. Akrilik boya ile stensel desen çalışması yapıldı. Kozalaktan kapı Süsü çalışması yapıldı. Makrome iplikle bileklik örgü çalışması, inci boncuk ile çalışıldı. Keçeden Cüzdan kalemlik ve çanta inci boncuk ve aplike çalışması yapıldı.
RESİM ATÖLYESİ
Yapılan etkinliklerde çocukların hayal gücü baz alınarak önce serbest çalışmalar daha sonra kuru boya, sulu boya ve pastel boyalar kullanıldı. Devam eden ders etkinliklerinde çocukların yaşları dikkate alınarak konular işlenmeye devam etmiştir. Perspektif algısı çocuklara öğretilmiş guaj boya için çocuklara hazırlık yapılmış kaliteli boya ve fırçanın resimdeki etkileri gözlenmiştir. Çocuklar örnek çalışmalarla bilgileri hayata geçirip hayal güçleriyle bütünleştirmiştir. Renklerin enerjilerinin farkına varılmış ve bunu kullanmışlardır. İş birlikli öğrenme yöntemiyle gurup çalışmaları desteklenmiş, çocuklar arasında olumlu arkadaşlık ve iletişim bağları kurmaları sağlanmıştır. Yetişkin gurubuna ileriye dönük profesyonel eğitim vermek amaçlanmıştır. İlk olarak materyaller tanıtılmıştır. Kurşun kaleminin numaralarının farkları anlatılmıştır. Duralit nasıl kullanılır öğretilmiştir.
MUHASEBE ATÖLYESİ
Temel Muhasebe Bilgisi Programı kapsamında; genel muhasebe, temel bilgi teknolojileri, hukuka giriş konularında güncel bilgiler aktarılarak, katılımcıların mevcut bilgi ve yeteneklerinin geliştirilmesine katkı sağlamak amaçlanmıştır.
TÜRKÇE ATÖLYESİ
Kursiyerlerimize Türkçeyi sevmelerini, doğru ve etkili kullanmalarını sağlamak, zihinsel gelişimlerine uygun olarak anlama, sıralama, sınıflama, sorgulama, ilişki kurma, eleştirme, tahmin etme, analiz-sentez yapma ve değerlendirme gibi zihinsel becerilerini geliştirmeyi sağlamaktır.
ZEKÂ OYUNLARI ATÖLYESİ
Akıl ve Zeka Oyunları; çocukların ve yetişkinlerin strateji geliştirme, planlama, mantık yürütme-mantıksal bütünleme, görsel-uzamsal düşünme, sıra dışı düşünme, dikkat-konsantrasyon, hafıza ve bellek alanlarında gelişimlerini sağlamak için kursumuz açılmıştır.
KADIN KONUKEVİ (SIĞINMA EVİ)
Bağlar Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü bünyesine bağlı Kadın Konukevi üç katlı bir binada olup 20 kapasiteli otel hizmeti profilinde olup odalar iki kadın bir çocuk kalacak şekilde ayarlanmıştır. Fiziki konum olarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığın yönetmeliğine uygun şekilde olup kadınların sığınma evi sonrası yaşamlarını idame edebilmeleri ve kuruluşta kaldıkları süre içinde çalışma/okul hayatlarının devamlılığı olabilmesi açısından ulaşım araçlarının bulunabileceği ancak gizlilik çerçevesi içinde de korunaklı bir yerdedir. Fiziki yapı gereği 2 mutfak,3 depo, 1 çok amaçlı salon (spor, grup rehberlikleri), 4 banyo, 7 wc (yetişkin ve çocuk kullanımına uygun) ,2 görüşme odası, 1 psikolog odası, 2 nöbet odası ve 2 oyun odası bulunmaktadır.
YILLIK 3 BİN KADIN VE 780 ÇOCUĞA HİZMET VERİLDİ
Kuruluşumuz; yıllık 3000 kadın 780 çocuğa ve birçok mülteci kadına-çocuğa hizmet sağlamıştır. Mülteci başvurucuların taleplerine ilişkin tercüman desteği sağlanıp İl Göç Dairesiyle gerekli iç yazışmalar yapılıp talepleri karşılanmıştır. Genel olarak Kuruluşumuza gelen kadın ve beraberindeki çocuklara güvenli barınma ve temel tüm ihtiyaçlarının karşılanması dışında; Hukuki, Sağlık, Eğitim, Psikolojik destek hizmetlerin yanında Çocuklara Yönelik çalışmalar Çocuk Gelişimi Öğretmeni tarafından sağlanmaktadır. Bu Çalışmalar; Okuma-yazma, Motor becerilerini geliştirmeye yönelik aktiviteler, İyi-Kötü Dokunuşlar neler, Kendimizi nasıl koruruz? Çocuklarda yaş aralıklarına uygun şekilde İhmal ve İstismar nelerdir koruma yöntemleri nelerdir?, Resim ve Hikaye tamamlamalar ile travmalara yönelik çalışmalar…. vs grup rehberlikleri profesyonel programlarla yapılmaktadır. Bunlar dışında Bağlar Belediyesine bağlı Çocuk oyun evlerinde Halk Eğitim tarafından sağlanılan Kurslara Çocuklar gönderilmektedir. (El Sanatları, Okuma-yazma, Oyun odası, Fen ve Matematik Teknolojileri… v.s. kurslar) Bağlar Belediyesi olarak konukevinin Doğu ve Güneydoğu bölgesinde en iyi hizmet sunulan ve kendi yerine sahip tek belediyeyiz.