‘Yeşil Yıldız Bağımlılıklar Mücadele Derneği’ Başkanı Yahya Öger, Diyarbakır özelinde kumar bağımlılığının madde bağımlılığından daha ciddi bir sorun olmaya başladığına dikkat çekerek, bağımlılık ile mücadelede yerel bir çizgi oluşturmayı amaçladıklarını söyledi.
Dünyanın en büyük ortak sorunlarından olan bağımlılıklar günden güne artıyor. Birçok sivil toplum örgütü bağımlılıkla mücadelede uyuşturucu madde ve alkol bağımlılığına yoğunlaşırken, kimi sivil toplum kuruluşları ise bağımlılık kapsamını çok geniş bir yelpazede ele alıyor. Bu oluşumlardan biri de geçtiğimiz aylarda Diyarbakır merkezli kurulan ‘Yeşil Yıldız Bağımlılıklar Mücadele Derneği.’ Dernek Başkanı Yahya Öger, bağımlılıkla mücadelenin çok geniş bir kapsamda ele alınması gerektiğine vurgu yapıyor. Biz de Yahya Öger ile bağımlılıkla mücadelede neler yapılması gerektiğini ve kurdukları derneğin ne tür çalışmalara imza atacağını konuştuk.
“BAĞIMLILIKLA MÜCADELEDE YEREL BİR ÇİZGİ ÇİZMEK”
Kurdukları derneğin isminin neden Yeşil Yıldız olduğu sorusuna cevap veren ‘Yeşil Yıldız Bağımlılıklar Mücadele Derneği’ Başkanı Yahya Öger, “‘Sen bir yıldızsın, hiçbir bağımlılık seni yörüngenden saptırmamalı’ düşüncesi ile hareket ediyoruz” dedi. Öger, yapacakları çalışmalar ile halka inmek istediklerini vurguladı.
Öger, şöyle dedi:
“Bizler her bireyin birer yıldız olduğunu ve kişinin kendi ekseninde olduğu müddetçe dünyayı aydınlatma noktasında güzel bir ışık verdiğini düşünüyoruz. Fakat yörüngesinden kayan yıldızların sonsuzlukta yok olduğu kanaatine binaen her insanımızın bir yıldız olduğunu düşündük ve bu sloganla yola çıktık. ‘Sen bir yıldızsın, hiçbir bağımlılık seni yörüngenden saptırmamalı’ düşüncesi ile hareket ediyoruz. Bu anlamda Diyarbakır’a, bağımlılıkla mücadele noktasında bir soluk getirebileceğimizin düşüncesini taşıyoruz. Biz daha farklı metotlarla halka inebileceğimizi, akademik çalışmalardan öte saha çalışmaları ile beraber bu alanda ses getirebileceğimize inanıyoruz. Madde bağımlılığında bölgesel farklılıkların olduğunu da görüyoruz. Biz bu noktada illere göre madde bağımlılığında mücadeleyi esas alıyoruz. Amacımız bağımlılık ile mücadelede yerel bir çizgi çizmek. Biz kullanıcıya inançsal açıdan da yaklaşacağız. Madde bağımlısı birey İslami bir kimliğe sahip ise bu bireye İslami literatürden yaklaşacağız. Hristiyan ise kendi inançsal değerleri ile kullanıcıya yaklaşacağız. Bağımlılık aynı zamanda inanç eksikliğinden kaynaklanan bir boşluktur. Dolayısıyla biz bağımlı bireye değerler eğitimini de vermeyi düşünüyoruz.”
BÜTÜNCÜL BİR YAKLAŞIM
Bağımlılıkla mücadelenin çok geniş bir kapsam olduğunu ve bu kapsama Kumar, alkol, madde, sigara, teknoloji ve marka bağımlılığının da girdiğini belirten Öger, “Türkiye’de ve dünyada bağımlılıklar artıyor. Bağımlılıkla mücadele konusunda STK’ların eksikliğinin hissedildiğini düşünüyorum. Yeşilay bu noktada 1920 yılından beridir çalışma yürütüyor. Fakat sadece Yeşilay’ın sahada olması yeterli gelmiyor. Bizler buna istinaden 2017 yılının sonunda arkadaşlarımız ile beraber ‘Yeşil Yıldız Bağımlılıklarla Mücadele Derneği’ni kurduk. Derneğimiz Diyarbakır merkezli bir dernektir. İlerleyen zamanlarda Türkiye’nin dünyanın çeşitli noktalarında temsilcilik açmayı düşünüyoruz. Bu amaçla yola çıktık. Yakın zamanda şube ağımızı oluşturacağız. Biz bağımlılıkla mücadele ederken; Kumar, alkol, madde, sigara, teknoloji ve ekstra olarak marka bağımlılığına yönelik olarak mücadelemizi ortaya koyacağız. Bağımlılıklarla mücadelede değerler eğitiminin de eksikliğinin farkındayız. Bu anlamda bağımlılıklarla mücadelede bütüncül bir yaklaşım içerisindeyiz. Bağımlı bireyin kendi inanç yapısına, gelenek ve göreneklerine bir de aile yapısına uygun bir şekilde hayat tarzını sürdürebilmesi için bağımlıya yardımcı olabileceğimize inanıyorum. Biz ilerleyen zamanlarda rehabilitasyon merkezinin kurulması noktasında çalışma yürütmeyi düşünüyoruz. Biz inançsal ve tıbbi müdahalenin bir arada olduğu tedavi merkezinin çalışmalarını yürütüyoruz. Bakanlığa müracaatta bulunduk. Önümüzdeki dönemde Diyarbakır’a bir rehabilitasyon ve psiko-destek merkezi açmayı planlıyoruz” diye konuştu.
STK’LAR KUMAR BAĞIMLILIĞI İLE MÜCADELEDE SINIFTA KALDI
Diyarbakır’da madde ve tütün bağımlılığından önce kumar bağımlılığının ele alınma gerektiğinin altını çizen Öger, “Kumar bağımlılığının çok ciddi bir sorun olduğunu fakat maalesef birçok STK’nın kumar bağımlılığı noktasında yeterince çalışma yürütmediğini görüyoruz. STK’ların kumar bağımlılığı ile mücadele etmemesinin bir sebebi de devletin kumarı kendi eliyle oynatmasıdır. Kumar ile mücadelede devletle mücadele ediliyor gibi bir algı var. Kumar bağımlılığı ile mücadelede birçok STK’nın sınıfta kaldığına şahit olduk. Biz bu anlamda diğer STK’ların dokunmadığı veya dokunmak istemediği konulara da temas edeceğiz. Diyarbakır’da madde ve tütün bağımlılığından önce kumar bağımlılığının ele alınması gerekiyor. Maalesef Diyarbakır kumar kategorisinde ilk beşte yer alıyor. Bir bakanımızın şans oyunlarının cazipleştirilmesine yönelik bir açıklaması vardı. Bu söylem bizleri ciddi anlamda yaraladı. Bu konu ile ilgili STK’lardan ve İslami camiadan ciddi tepkiler bekliyordum. Fakat hayal kırıklığına uğradım. Devlet kumarı cazip hale getirmemeli. Bu çok yanlış bir yaklaşımdır. Kumar devlet eliyle oynatılınca meşru olmuyor. Bu Milli Piyango için de geçerlidir. Siz piyangonun başına milli sözcüğünü getirerek de kumarı millileştirip meşru kılamazsınız. Biz tüm bu sorunlarımıza ilişkin Diyarbakır İl Müftülüğü ile koordineli çalışarak özellikle camilerde Cuma günü vaaz konusu olarak bağımlılıklarla ilgili dini referanslar dile getiriliyor” ifadelerini kullandı.
“SAHADA BULUNMAYA DEVAM EDİYORUZ”
Bağımlılıklarla mücadelede Aileler ve Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı ile koordineli çalışma yürüttüklerini belirten Öger, “Bağımlılıkla Diyarbakır özelinde şu ana kadar yüze yakın arkadaşımızı hastanelere yönlendirdik. Sahada bulunmaya devam ediyoruz. Biz bağımlı bireyleri tedaviden sonra topluma kazandırma noktasında sorun yaşıyoruz. Bu durumu nasıl bertaraf edebiliriz. Buna ciddi anlamda kafa yormak lazım. Çünkü tedavi dönüşünde bu gençlerimizin çoğunun işsiz olduğunu görüyoruz. Bu konuda kurulması planlanan rehabilitasyon merkezimizde bağımlıların topluma kazandırılması noktasında çalışma yürüteceğiz. Diyarbakır’da kız çocuklarının da madde kullanmaya başladığı bilgisini alıyoruz. Bu konuda hem aileler ile hem de Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile koordineli çalışma içinde olacağız. Son iki yılda emniyetin uyuşturucu ile mücadelede ciddi bir çalışma içinde olduğunu da görüyoruz” şeklinde konuştu.