Bağımlılıkla mücadele çalışması konusunda Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde kurulan Bağımlılıkla Mücadele Dairesine bağlı Diyarbakır İl Müftülüğü Bağımlılıklarla Mücadele İl koordinatörlüğü tarafından Bağımlılıkla Mücadele Çalıştayı düzenlendi.
Diyarbakır Büyükşehir Öğretmenevi’nde düzenlenen Çalıştaya Diyarbakır merkez ve ilçelerinde görev yapan Diyanet Gençlik ve Bağımlılıkla Mücadele Koordinatörleri ve KYK yurtlarında görev yapan Diyanet Manevi Danışmalar katıldı. Çalıştayda birçok kurumdan uzmanlar katılarak, Diyarbakır’da bağımlılıkla mücadele konularını ele aldılar.
Diyarbakır İl Müftü Vekili Abdullah Işık, bu çalışmaların bundan sonra da aktif bir şekilde devam edeceğini ifade ederek, Çalıştay sonucunda bir sonuç bildirgesi hazırlanarak kamuoyuyla ile paylaşılacağını söyledi. Bağımlılıkla mücadele noktasında çok ciddi manada hizmetler yapıldığına işaret eden Işık, Müftülüğün bu anlamda bir yıla yakındır sahada birebir çalışmalar yürüttüğünü ve bu çalışmaların bundan sonrada devam edeceğini vurguladı.
ÖGER: SİGARA BAĞIMLILIĞI MADDE BAĞIMLILIĞINI TETİKLİYOR
Mücadele Koordinatörü Yahya Öger, Türkiye ve Diyarbakır’da bağımlılık durum değerlendirmesini yaptıktan sonra gençler arasında sigara bağımlılığının arttığını belirterek, sigara bağımlılığının madde bağımlılığını tetiklediğini söyledi. Türkiye’de Avrupa ülkelerinin oran olarak kullanım noktasında çok altında olduğunu ancak nüfusun yüzde ikisinin maalesef madde kullandığına işaret eden Öger, nüfusunun yarısına yakınının tütün kullandığına değindi. Öger, özellikle toplumda idol olan ebeveynlerin sigara kullanımı noktasında çocuklara yanlış örnek teşkil ettiğini ifade ederek, “Bazı Kamu görevlileri sigara kullanımı noktasında sigara ile mücadelede olumsuz örnek teşkil ediyor. Bağımlılıkla mücadele Diyarbakır İl Müftülüğü koordinatörü olarak bu programdan sonra ilçelerdeki arkadaşlarımız ile aktif olarak sahada olacağız” ifadelerini kullandı
SUN: YANLIŞ İLETİŞİM GENÇLERİ ETKİLİYOR
İl Sağlık Müdürlüğü’nde görevli Uz. Psikolog Sadık Sun ise, Aile içi iletişim ve bağımlı biriyle iletişim kurma, yanlış iletişimin aynı zamanda hem boşanmalara sebebiyet verdiğini hem de ciddi manada gençlerin madde kullanımına itilmesine sebep olduğunu dile getirerek, Kullanılan dilin incitici olması, ötekileştirici ve empatiden uzak bir dilin kullanılması gençler arasında ‘Ebeveynler bizi anlamıyor, bizi dinlemiyor, bizi insan yerine koymuyor” intibası yarattığını söyledi
YÜKSEL: ÖNEMLİ OLAN BİLİNÇLENDİRMEK
ÇEMATEM Sorumlu hekimi Uz. Dr. M. Emin Yüksel de, Bağımlılık tedavisi zorluklarını, yöntemleri ve diğer sorunlarını dile getirdi. Tedavinin zorluklarından bahseden Dr. Yüksel, “Önemli olan gençlerin maddeye bulaşmadan önce önleyici çalışmaların yapılmasını hızlandırmak, onları bilinçlendirmektir. Çünkü maddeye bulaşan gençlerin maalesef tedavi sonrası tekrar madde kullanımına başvuruyorlar. Türkiye’de ÇEMATEM de tedavi gören hastaların yüzde 7 ile 10 arası kurtuluyor. Tedavi sonrası hastalar topluma rehabilite noktasında bir çalışma olmadığı için bir sonraki dönemde yine maddeyi kullanabiliyorlar” diye konuştu.
IŞIKDOĞAN: “YAPILAN HER GÖREV İSLAMİ BİR VAZİFEDİR”
Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Davut Işıkdoğan, Dini açıdan bağımlılık ve bağımlıya yaklaşım konularına değinerek, Madde bağımlılığı ile mücadelede dini referansları ve bu anlamda bu gençlere ulaşma noktasında yapılması gerekenleri, insanların aklının, malının,canının, namuslarının ve dinlerinin korunması gerekliliği üzerinde durdu. Işıkdoğan, yapılan her görevin İslami bir vazife olduğunun bilincinde yapılması bu anlamda gençlere ulaşmak noktasında gönüllü olarak sahada çalışılması gerekliliğinden bahsetti.
BULUT; GENCECİK HAYATLAR HİÇ UĞRUNA ÇÜRÜYOR
Avukat Eyyup Bulut ise, Madde kullanım ve satımında cezaların durumunu anlatırken aynı zamanda bazı insanların madde satmanın bir suç veya günah olmadığı duyduklarında şaşırdıklarını vurgulayarak, “İnsanlar maalesef birçok temel ihtiyaçlarını giderirken uyuşturucu satmanın sanki bir hakmış gibi algılamaları yanlıştır. Bu satıştan sonra verilen cezalar ile karşılaştıklarında aslında iş işten geçiyor. Madde satımında çok ciddi manada hapis cezaları var, Gencecik hayatlar cezaevlerinde maalesef bir hiç uğruna çürüyor” diye konuştu,
ALAKUŞTEN: 14 BİNE YAKIN MADDE KULLANICISI VAR
Büyükşehir Belediyesi Psikolog Uğur. Ç. Alakuşten, Büyükşehir Belediyesi olarak 3 ay içerisinde yaklaşık 600’e yakın bağımlı genci tespit ettiklerini ifade ederek, Mobil ekiple bu gençleri evlerinde ziyaret ederek tedaviye ikna etmeye çalıştıklarını söylediler. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin 2015 yılındaki saha çalışmasından 14 bine yakın bir madde kullanıcısı olduğunu tespit ettiklerini ifade eden Alakuşten, Diyarbakır ve genelinde madde kullanımı yaşının 14- 25 yaş aralarında olduğunu dile getirdi. Büyükşehir Belediyesi’nin bu alandaki çalışmalarının hızlı bir şekilde devam edeceğini vurgulayan Alakuşten, saha çalışmaları ile beraber birebir bağımlı birey ve aileler ile görüşeceklerini sözlerine ekledi.
ÇELİK: BİN 200 ÖĞRETMENE 18 MODÜLDEN EĞİTİM VERİLDİ
Milli Eğitim TBM Yeşilay Eğitim formatörü Mehmet Çelik de, yapılan çalışmada Diyarbakır’da bin 200 tane rehber öğretmene 18 modülden eğitim verdiklerini belirterek, bu rehber öğretmenlerin kendi okullarında eğitim verdiğini bazı rehber öğretmenlerinde Halk Eğitim Merkezi üzerinden eğitim çalışmalarına yaptığını söyledi. Çelik, Diyarbakır’da okul öncesi, ilkokul, ortaokul, lise ve yetişkin modüllerinde çalışmalarının hızlandırıldığını dile getirdi. Çelik, Yeşilay’ın Türkiye bağımlılıkla mücadele programının içeriğini ve içeriye ulaşma yöntemlerini anlatarak, bu anlamda bağımlılıkla mücadelede Yeşilay’dan eğitim konusunda ciddi manada destek alınabileceğini söyledi.
IŞIK: “GENÇLERE ULAŞIM KONUSUNDA HOCALARIN ROL MODEL OLMASI GEREKİR”
Kayapınar İlçe Müftüsü Sırrı Şık, Bu tür Çalıştayların hayırlara vesile olmasını temennisinde bulunarak, “Çalışmaların verimliliği sahada bulunulduğu zaman ölçülebilir. Gençlere ulaşılması noktasında fedakarane bir şekilde çalışılması gerekir. Hocalarımızın rol model olması gerekir” diye konuştu.
Çalıştay, İl Müftülüğü ADRB Koordinatörü Fatime Karti’nin sonuç bildirisini okuması ile sona erdi.