Yeşil Yıldız Bağımlılıklarla Mücadele Derneği Başkanı Yahya Öger, Bağımlılığın sadece bireysel anlamda mücadele edilmesi gereken bir hastalık değil toplumsal anlamda mücadelenin ciddiyetle yürütülmesi gereken bir hastalık olduğunu söyledi.
Yeşil Yıldız Bağımlılıklarla Mücadele Derneği Başkanı Yahya Öger, Bağımlılıkla mücadelede çok zorlu dönemlerden geçildiğine işaret ederek, “Mücadelenin bir ayağı olan önleyici çalışmalarla beraber aynı zamanda yasal mevzuatın gözden geçirilmesi, denetleme mekanizmasının hakkaniyet çerçevesinde yapılması, tedavi ayağının hızlandırılması, kolluk kuvvetlerinin kamuoyunda oluşan müdahale etmiyor anlayışının bertaraf edilmesi, değerler eğitimine hız verilmesi gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.
“İHMAL EDİLEN, ÖTEKİLEŞTİRİLEN BİR GENÇLİK İLE KARŞI KARŞIYAYIZ”
İhmal edilen, ötekileştirilen, maddi bir gözle geleceğini inşa etme peşinde koşan bir gençlik ile karşı karşıya olunduğuna değinen Öger, Gençlik bir taraftan hızlı bir şekilde sosyal medyanın ve teknolojinin eseri olurken öte tarafta Dünyada ve Türkiye’de özelde Diyarbakır’da sosyal ve sporsal alanların azlığından kaynaklı kültürel ve sanatsal çalışmalardan yoksun eğitimin yapısı içinde büyümek zorunda kalmaktadırlar. Oysa unutulmamalıdır ki ihmal edilen gençlik imar edilen şehirleri yok edecektir.” dedi.
“BAĞIMLILIKLA MÜCADELE ALANDA YAPILMASI GEREKEN GÖNÜLLÜ BİR ÇALIŞMADIR”
Öger, Bağımlılıkla mücadele alanda yapılması gereken gönüllü olarak sürdürülen bir çalışma olduğunu vurgulayarak, “Bu anlamda ebeveynlere, eğitim kadrosuna ve diğer resmi kurumlara görev düştüğü kadar sivil toplum kuruluşlarını da görevler düşmektedir. Ama çalışmalara bakıldığında kâğıt üzerinde yapılmaktan öteye gitmeyen bazı yerlerle karşı karşıya gelmekteyiz. Hayali sayısal veri toplamaktan imtina etmelidir. Karşılığı olmayan çalışma rakamlarıyla kamuoyuna şirin gözükmekten ziyade birebir görüştüğü konuştuğu ikna ettiği birebir bağımlılık yapıcı maddelerin zararları anlatıldığı çalışmaların yapılması gerekmektedir. Yapılan çalışmalar çokluğuna baktığımızda bunun tam tersine bağımlılık yapıcı maddeleri kullanan gençlerin sayısının artması bizleri üretmektedir. Çalışmaları tekrardan bir gözden geçirmek zorundayız. Eğer bu sayılar doğru ise bağımlılığı bireylerin sayısının bu kadar artmasında bir problem var bir sıkıntı var bir yerde bir yanlışlık var demektir.” diye konuştu.
“AMATEM’İN BİRAN ÖNCE BİTİRİLMESİ GEREKİYOR”
Diyarbakır genelinde ihale süreci biten ve aldıkları duyumlara göre kazması vurulan AMATEM’in biran önce bitirilmesi gerektiğini ifade eden Öger, şöyle dedi:
“AMATEM ile beraber aynı zamanda manevi rehabilitasyon merkezlerinin yaygınlaştırılması noktasında hem İslami sivil toplum kuruluşları hem diğer manevi değerleri taşıma kaygısını taşıyan kitleler Bu anlamda öncülük etmeli bu gençlerin elinden tutmalıdır. Bu gençleri bir anlamda madde bataklığından kurtarma noktasında mesai harcamalıyız.
“GENÇLERE ULAŞAMAMAKTAYIZ”
450 bine yakın bir öğrenci profiline sahip olan Diyarbakır genelindeki gençlerimizin maalesef onda birine dahi ulaşamamaktayız değerlerinden uzak kültürüne yabancı, geleceği taşımayan, gelecekle ilgili plan programı olmayan bir nesil ile karşı karşıya kaldığımızı görelim.
SOSYAL DOKUYA GENÇLERLE BERABER ÇOK CİDDİ MANADA ÇALIŞMALAR YAPILMALIDIR
Yerelde özellikle Belediyelerde kayyumların atanması ile beraber çok ciddi manada altyapı çalışmalarının ve Peyzaj çalışmalarının yapıldığını şahit oluyoruz. Elbette ki alkışlanacak çalışmalardır. Ancak sosyal dokuya Dokunma adına gençlerle beraber çok ciddi manada çalışmalar yapılmalıdır. Çalışmalar yapılırken gençlerin Bizim Mahalleden olanlar, Ötekiler ayrımı yapmaksızın bütün gençlere ulaşma noktasında biraz daha efor sarf etmeliyiz. Konuşmayan bir gençlik, kendisini ifade edemeyen gençlik, enerjisini sportif faaliyetlerde kullanmayan, kültürel ve sanatsal çalışmalara katkıda bulunmayan bir gençlik maalesef yarın yine önümüze taş atan, Molotof yapan, küsen, kavgacı bir ruha sahip olan bir gençlik olarak karşımıza çıkacaktır. Çalışmalar yaparken sadece günü kurtarmanın peşinde değil aynı zamanda gelecek nesillere iyi bir dünya, iyi bir Diyarbakır’ı nasıl bırakırız planlamasını yapmak zorundayız.”
“SİGARA YASAĞI CİDDİ MANADA İHLAL EDİLİYOR”
Yeşil Yıldız Bağımlılıklarla Mücadele Derneği Başkanı Yahya Öger, Özellikle küçük esnafın içinde bulunduğu maddi sıkıntıları görmemezlikten gelinemeyeceğine işaret ederek, “Ama bu zorlukları aşmak Çocuklara dal-tane sigara satarak ya da çocuklara çakmak gazı satışında bulunarak düzlüğe çıkma şanslarının olmadığını da bilelim. Bu esnaflara yönelik eğitimler verilmeli maddi anlamda projeler yapılarak takviyeler sağlanmalı, ticaretlerini sürdürmeleri sağlanmalıdır. Denetim yetersizliği ya da denetim sonrası cezai müeyyidelerin bazı kesimlere uyanmadığı, kurumların keyfiyetine bırakıldığı şaibesi ciddi rahatsızlık yaratmaktır. Diyarbakır genelinde maalesef hala sigara yasağının çok ciddi manada ihlal edildiğine şahitlik etmekteyiz. Her şeyin Merkezi hükümetten beklemek elbette ki çok insafsızca bir davranıştır. Gençlerin elinden tutmak, yerelde ihlallerin önüne geçmek, Halk Sağlığı bazlı çalışmalarda bulunmak için her defasında talimat almaya gerek duyulmamalıdır. Özellikle Diyarbakır’da uyuşturucu ticaretinin ve kumarın hızlı bir şekilde yayıldığını, toplumu dejenere ettiğini bilmek ve bu anlamda ivedilikle önlem almak zorundayız. Bağımlılık sadece bireysel anlamda mücadele edilmesi gereken bir hastalık değil toplumsal anlamda mücadelenin ciddiyetle yürütülmesi gereken bir hastalıktır.” dedi.