Diyarbakır’daki ayakkabı sektörü hem ekonomik kriz hem de kalifiye eleman sorunundan dolayı sıkıntı yaşıyor. Geçmiş yıllarda 400-500 çift ayakkabı imalatı yapan sektör, şimdilerde 150-200 çift ayakkabı üretiyor. Diyarbakır Kunduracılar Odası Başkanı Ali İsmet Işıkalan, krizin devam etmesi durumunda tüm sektörlerde olduğu gibi Ayakkabı ve kundura sektörünün de büyük darbe alacağını söyledi.
DİYARBAKIR GAZETE- Son dönemlerde yaşanan ekonomik kriz sektörleri etkilemeye devam ediyor. Diyarbakır’daki ayakkabı imalatçılığı yapan esnaflar, kriz ve kalifiyeli eleman sıkıntısından dolayı zor günler yaşıyor.
En büyük sorun kalifiyeli eleman!
Diyarbakır Kunduracılar Odası Başkanı Ali İsmet Işıkalan, Ayakkabı ve kundura sektörünün en büyük sorunları arasında kalifiye eleman eksikliği olduğunu ifade ederek, “Sektörümüzde maalesef kalifiye eleman yetişmiyor. Yaklaşık 10 yıldır bu sorunu yaşıyoruz. Biz bunları yetkililere anlatıyoruz. Yetkililer bu sorunumuzu değerlendiriyor. Ciddi anlamda yardımcı da oluyorlar. Mesleki liselere gençlerimize ve ailelerine sesleniyoruz. Sanat öğrensinler. Büyük bir yaradır. Kalifiyeli eleman olduğu müddetçe ayakkabı üretiminde hiçbir sorun ve sıkıntımız olmayacaktır” diye konuştu.
‘Ekonomik krizden nasibimizi aldık’
Son yaşanan ekonomik krizlerden dolayı piyasada alım gücünün bayağı bir gerilediğine şahit olduklarının altını çizen Işıkalan, “Her sektör de olduğu gibi biz de bundan nasibimizi aldık. Daha önce günlük 400-500 çift arasında üretim yapıyorduk. Şimdi günlük 150-200 arasında üretiyoruz. Bu da alım gücünün düşüklüğünden kaynaklanıyor. Ekonomi bu şekilde devam ederse sıkıntı büyüyecek. Herkes ayağını yorganına göre uzatır. Kimse yeni ayakkabı alamıyor. Bir hanımefendi yaz mevsiminde 5 çift terlik alırken, şimdiler de 2 çifte düştü. Bu da ciddi anlamda sektörümüz için kayıptır” şeklinde konuştu.
‘Hazır ayakkabıcılık sektörü büyük oranda etkiliyor’
Başkan Işıkalan, Hazır ayakkabıcılığın da sektörlerini büyük oranda etkilediğine değinerek, Bu da ayrı bir sıkıntıdır. Çin’den hazır saye getiriliyor. Yarım mamul olduğu için çok sıkıntı çıkmıyor. Bitmiş ayakkabı olsa vergileri çok yüksek olduğu için bizimle rekabet etme imkanları olmuyor. Ama hazır saye geldiği zaman Saye sektörüne bayağı bir darbe vuruyor. Bizim yılda yapacağımız 100 bin çift saye, 20-30 binlere düşüyor. Bu da yüzde 60-70 oranında kaybımız oluyor. Bunu genelde büyük firmalar getiriyor. Dışarıya saye verenlerde onlar. Dışarıdan getirmek bu firmaların hesaplarına geliyor. Bu da bizim işlerimizi öldürüyor” ifadelerini kullandı.