Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Diyarbakır Bölge Temsilciliği, “İşverenlerin devasa vergi teşvikleri aldığı bir ülkede, asgari ücretten vergi alınmamalıdır” dedi.
DİSK Diyarbakır Bölge Temsilciliği üyeleri, asgari ücrete yönelik taleplerine ilişkin Diyarbakır Defterdarlığı önünde basın açıklaması yaptı. “Milyonlar asgari ücretten mahrum. Asgari ücret tamamen vergiden muaf tutulsun. Asgari ücret prim desteği sağlansın. Asgari ücret net 3800” pankartının açıldığı açıklamada konuşan, DİSK Diyarbakır Bölge Temsilcilisi Hasan Hayri Eroğlu, milyonlarca işçinin koranavirüs salgını nedeniyle iş ve gelir kaybı yaşadığını söyledi.
Yeni yılda belirlenen asgari ücretin belirlenmesi için işçi sendikalarıyla hükümet arasından yapılan görüşmelere değinen Eroğlu, asgari ücretten yapılan vergi ve diğer kesintilerin asgari ücretin niteliği ile bağdaşmadığını ifade etti. İşçilerin eline daha para geçmeden ücretinden doğrudan kesintiler yapıldığını, işçilerin doğrudan kesintilerden de kurtulmadığını dile getiren Eroğlu, “Asgari ücretli bir işçinin brüt ücretinden damga vergisi, gelir vergisi, primler ile KDV ve ÖTV gibi dolaylı vergiler de hesaba katıldığında 1000 TL’ye yakın bir kesinti olmaktadır. Yani 2943 TL brüt asgari ücretin yalnızca 1960 TL’si işçinin eline harcanabilir olarak geçmektedir.” ifadelerini kullandı.
‘ASGARİ ÜCRETTEN VERGİ ALINMAMALIDIR’
Asgari ücretin üzerindeki vergi yükünü kaldırılmasının sosyal devlet olmanın zorunluluğu olduğunu belirten Eroğlu, vergide adaletin temelinin, “az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınması” oluğunu aktardı. Ülkeyi yönetenlerin asgari ücretin dolar ve altın karşısındaki kaybından bahsetmediğini vurgulayan Eroğlu, Türkiye’nin Avrupa’da en düşük asgari ücrete sahip 4 ülkeden biri olduğunu söyledi. “Rakamlarla oynayarak gerçekler değişmez” diyen Eroğlu, “İşverenlerin devasa vergi teşvikleri aldığı bir ülkede, asgari ücretten vergi alınmamalıdır. Vergi dilimlerinde adalet sağlanmalıdır. SGK işveren primleri destekleniyorsa, işçi primleri de desteklenmelidir.” diye konuştu.
TALEPLER SIRALANDI
Pandemi koşullarında asgari ücretin daha fazla önem kazandığını vurgulayan Eroğlu, asgari ücret taleplerini şöyle sıraladı: “Salgın döneminde asgari ücret farklı hesaplanmalıdır. Brüt asgari ücret net olarak ödenmelidir. 2021 asgari ücreti Kovid-19 salgınının hanelere getirdiği yeni yükler dikkate alınarak hesaplanmalıdır. Bütçeden asgari ücrete nakit desteği sağlanmalıdır. Asgari ücret tümüyle vergi dışı bırakılmalı, tüm ücretlilerin asgari ücret kadar gelirinden vergi alınmamalıdır. Asgari ücret hesabında sadece işçinin kendisi değil, ailesi de esas alınmalıdır. Asgari ücret bütün işçi ve memurlar için ortak saptanmalıdır. 2021 asgari ücreti net 3 bin 800 TL olarak saptanmalıdır.”