Mesai dışı hasta kabulünün ekstra ücrete bağlanmasıyla Dicle Üniversitesi Hastanelerinde, öğretim üyelerinin yüzde 90’ından fazlasının ücretsiz hastalara bakmadığı ve ameliyat etmediği iddia edildi.
Sağlık Bakanlığının mesai dışı hasta kabulünün ekstra ücrete bağlamasıyla Dicle Üniversitesi Hastanelerinde mesai saatlerinde hasta ameliyatının yapılmadığı, ameliyatların mesai dışı saatlere denk getirildiği ileri sürüldü. Mesai dışı yapılan ameliyatlarda, ameliyatın nitelliğine göre bin TL’den başlayan ve 2 asgari ücret miktarını geçmeyecek miktarlarda alınan mesai dışı ödeme ücreti nedeniyle ücreti ödeyemeyecek hastaların mağdur edildiği iddia edildi. İddia, Diyarbakır’da çeşitli sağlık meslek kuruluşlarının oluşturduğu Diyarbakır Sağlık Platformuna ait.
Platform bileşenlerinin temsilcilerinin katılımıyla Dicle Üniversitesi Hastaneleri önünde basın açıklama yapan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Şiyar Güldiken, olayın sağlıkta dönüşüm adı altında sağlığın piyasalaşması sonucu olduğunu dile getirdi.
Sağlıkta dönüşüm sağlığa erişimi zorlaştırdığını dile getiren Güldiken, “Ne kadar paran varsa o kadar sağlık hizmeti alınmaktadır. Paran varsa kapılar sonuna kadar açılıyor. Ama çok iyi biliyoruz ki sosyal devlet anlayışında vatandaşın ücretsiz ve nitelikli sağlık hizmetini almasını sağlaması elzemdir. Zaten halkımızın ekonomik olarak çok zor durumda olduğunu biliyoruz. Bunun yanında sağlık çalışanları da bu maddi haklarını emeğinin karşılığını alamamaktadır. Ülkeyi yönetenler hem vatandaşa hem de sağlık çalışanına gerekli desteği vermeyerek çözüm olarak ta sağlık hizmetini paralı hale getirmektedir.” diye konuştu.
‘OLAY HASTALARIN MAĞDUR OLMASIYLA ORTAYA ÇIKTI’
Güldiken, Dicle Üniversitesi Hastanelerinde mesai dışı ödemenin hastaların mağdur olmasıyla ortaya çıktığını dile getirerek, “Dicle Üniversitesi Hastanesinde hastaların mağdur olmasıyla ayyuka çıkan, mesai dışı ödeme ile sağlığa ulaşımın daha da güçleştiği ortaya çıkmıştır. Dicle Üniversitesi Hastanesi her ne kadar Diyarbakır’da olsa da, bütün bölgeye hizmet veren bir hastanedir. Çevre illerden bu hastaneye yoğun talepler olduğu herkesçe bilinmektedir. 10 milyonu aşkın nüfusa hizmet vermektedir. Kamu hastanesi statüsünde bulunmasına rağmen sunulan sağlık hizmeti özel hastane işleyişinden farksız değildir. Dicle Üniversitesi Hastanesindeki öğretim üyelerinin yüzde 90’ından fazlası ücretsiz hasta bakmamakta ve ameliyat etmemektedir. Buna neden olan Sağlık Bakanlığının çıkardığı mesai dışı ödeme yasasının ta kendisidir. Sağlık Bakanlığı artık sağlık çalışanlarına performans ödemesini hakkaniyetli yapmayacağını hastalardan para alımını mesai dışı ödeme yasası ile meşrulaştırmıştır. Mesai dışı ödeme yasal düzenlemesini Bakanlık ‘Mesai sonrası acile başvuru sayılarını düşürmek için bu düzenlemeyi çıkardım.’ dese de bu pratikte ki uygulama bunun tam tersini söylemektedir.” ifadelerini kullandı.
‘ÜCRETLİ HASTALARA ÖNCELİKLİ İŞLEM YAPILIYOR’
Öğretim görevlilerinin işi mesai saatlerinde işi asistanlarına bıraktığını belirten Güldiken, “Hastaneye başvuran hastalar sadece asistan hekimlerin aktif olarak görev aldıkları polikliniklerde muayene olmakta, ilgili öğretim görevlileri sorumlulukları içerisinde olan poliklinik hizmetlerine dahil olmayıp asistan hekimleri yalnız bırakmaktadırlar. Hastalar ameliyat için aylarca beklemektedir. Ancak mesai dışı ödeme adı altında ödeme yaptıkları takdirde hem öğretim görevlisine muayene olabilmekte, hem de bir hafta içerisinde ameliyatı ve girişimleri yapılabilmektedirler. Mesai saatleri içinde hastaların muayenesi ve ameliyatları için ücret alınması kanunen yasak olmasına rağmen, işlemleri ücretli yapmaya devam etmektedirler. Mesai saatleri içinde ücretli hastalara öncelikli işlem yapılması, ücretsiz hastalar için büyük mağduriyetler oluşturmaktadır.” şeklinde konuştu.
Uygulamanın hem hasta hem de çalışanların mağduriyetine neden olduğunu vurgulayan Güldiken, mesai dışında yapılaması gereken ücretli ameliyatların mesai saatleri içinde yapıldığından, ücretsiz ameliyatlara 6 aya sonra randevu verildiğini kaydetti.