Bedelini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından karşılayacağı açıklanan Sur’daki tescilli yapıların restorasyonunda, mülk sahiplerine, restorasyon bedelini itiraz etmeksizin ödeyeceklerine dair taahhütname imzalatılmaya çalışıldığı iddia edildi.
Sokağa çıkma yasakları ve sonrasında devam eden acele kamulaştırma kapsamında 334’ü tescilli, 250’si tescille değer olmak üzere 3 bin 569 yapının yıkıldığı Diyarbakır’ın Sur ilçesinde, restorasyon bedelini mülk sahiplerine yüklemek için adım atıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Cevatpaşa, Dabanoğlu, Fatihpaşa, Hasırlı, Savaş ve Cemal Yılmaz mahallelerindeki 347 tescilli Diyarbakır evinin restorasyonu için başlattığı çalışmanın faturasını mülk sahiplerine kesmek için kolları sıvadı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının hazırladığı ve proje bedelinin de Bakanlıkça ödeneceği açıklanan, Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca onaylanan ve TOKİ tarafından yürütülecek restorasyon projesinde, restorasyon bedeline miktarına itiraz etmeksizin taahhütname imzalatılmaya çalışıldığı oraya çıktı.
176’SININ ÇALIŞMASINA BAŞLANDI
Her bir tescilli evin restorasyon maliyetinin yaklaşık bir ile 3 milyon TL’ye mal olacağı restorasyon çalışmalarında, bir çok kişiyi ödeyemeyeceği borçla karşı karşıya bırakacak restorasyon kapsamında, tescilli 347 Diyarbakır evinden 176’sında çalışmaların başlandı. Cumbası, eyvanı, havuzu, demir ve bazalt işlemeleri bulunan evlerdeki özgün doku korunarak yapılacak restorasyonuna ilişkin mülk sahiplerinin mülklerinin restorasyon bedelinin ödenmesini düzenleyen taahhütnamenin, restorasyon nedeniyle kira yardımı yapılıyormuş gibi yanıltıcı ibareler taşıması ise dikkat çekiyor.
Mülk sahiplerinin borçlandırılarak mülklerinin satmak zorunda bırakacak taahhütnamede şu ifadeler yer alıyor: “Diyarbakır ili Sur ilçesi sınırları dahilinde bulunduğum tescilli taşınmaza ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yapılacak restorasyon çalışmalarından dolayı yapının tahliyesi karşılığında 6306 sayılı kanun ve ilgili düzenlemeler kapsamında ödenecek olan kira yardımını talep ediyorum. Bu kapsamda mülkiyetim altındaki tescilli yapımın/yapılarının Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan rölöve, restititüsyon, restorasyon, rekonstrüksiyon projeleri kapsamında restorasyon/yenileme çalışmalarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca başlaması ve yapılması için bu muvafakat ederim.
FATURAYA İTİRAZ ETMEKSİZİN KABUL ŞARTI
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 05.05.2020 tarihi ve E.93015 sayılı yazı kapsamında restorasyonu yapılacak olan tescili yapımın/yapılarımın restorasyon işinin bitiminde ya da öncesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirtilecek maliyetleri yine Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen ve tarafıma bildirilecek şartlar çerçevesinde tarafımca karşılanacağını, restorasyon çalışmasının tamamlanması sonrasında veya öncesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanacak olan sözleşmeyi imzalamayacağımı, itiraz etmeden kabul edeceğimi beyan ve taahhüt ederim. Hazırlanacak olan sözleşmeyi imzalamadığım takdirde tarafıma ödenecek olan kira yarımı bedelini Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca bildirilecek yasal faizi ile beraber geri ödeyeceğimi ve tüm bu çalışmalar safhasında ve sonunda oluşabilecek her türlü hukuki sorumluluğu kabul edeceğimi beyan ve taahhüt ederim.”
‘EVİNİZİ ELİNİZDEN ALMA SÜRECİDİR’
Konuyu değerlendiren Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Doğan Hatun, “Halkın alamayacağı bir bedel çıkartıp hukuk yolunun kapalı olduğu bir şekilde taahhütname hazırlandı. Bu şehir kabile yeri değildir, herkes hukuku biliyor. Biz de bu konuda evleri restore edilen birkaç aileyle görüştük, bu konuyla ilgili gerekli hukuk süreciyle başlatacaklar. Biz de bu hukuki sürecin yanında olacağız. O halkın mağdur edilmemesi için gerekirse kamuoyunu bilgilendireceğiz. Halkımıza çağrımızdır, bu tür taahhütnameleri imzalamayın, bu bir kandırmacadır. Farklı yöntemlerle evinizin elinizden alma sürecidir. Bu tür oyunlara gelmeyin Çevre Şehirciliğin bir rant devşirmesidir.” diye konuştu.
Salih YEŞİL’in Özel Haberi