Psikolog Duygu Berekatoğlu, yarın sona erecek eğitim-öğretim sezonu nedeniyle velilere yönelik karne uyarısında bulundu. Suçlamalar ve yargılamaların çocuklarda psikolojik travmalara sebep olabileceğine dikkat çeken Psikolog Berekatoğlu, “Karne notu yüksek çocuklara ödülde abartıdan kaçınılmalı. Çocuk her şeyden önce kendisi ve geleceği için çalışıp başarılı olması gerektiğini fark etmeli” diye konuştu.
Yarın sona erecek 2017-2018 eğitim ve öğretim sezonu öncesi uzmanlar Anne ve Babalara karne uyarısında bulundu.
“AİLELERİN YAKLAŞIMI ÇOK ÖNEMLİDİR”
Psikolog Duygu Berekatoğlu, Yarın karnelerin dağıtılacağını hatırlatan Berekatoğlu, “Alınan sonuçlara bazı aileler sevinirken bazı ailelerde de hayal kırıklığı yaşayabiliyor. Çocukların bu noktadan sonraki performanslarında iniş ya da çıkışında ailelerin yaklaşımı çok önemlidir. Ailenin tutum ve davranışları, çocuk ile kurulan iletişim ve ilişkilerinin niteliği de çocuğun performansını başarısını etkilemektedir. Öğrencinin karne notları eğitim hayatında ki başarısını işaret etse de, başka alanlarda başarılı olamayacağı anlamına gelmemektedir. Anne-babalar çocuklarının başarısızlıklarından çoğu zaman kendilerine pay biçmekte, beklentilerinin karşılanmaması halinde öfke ve kızgınlıklarını çocuklarına yansıtmakta ya da kıyaslamalar yapmaktadır.
“SUÇLAMALAR VE YARGILAMALAR ÇOCUKLARDA TRAVMALARA YOL AÇABİLİR”
Suçlamalar ve yargılamalarda çocuklarda psikolojik travmalara sebep olabilir. Stres, kaygı, güvensizlik, özgüven eksikliği ve kendini değersiz hissetmeye yol açabilir. Bu tür davranışlar, çocuğun anne ve babasıyla kopuk iletişim kurmasına ve ilgisini dış çevreye yönlendirmesine neden olmaktadır.” diye konuştu.
“ABARTILI ÖDÜLLERDEN KAÇINILMALI”
Psikolog Duygu Berekatoğlu, Anne ve babaların yapması gerekenleri de şöyle sıraladı:
“Karne notu yüksek çocuklara ödülde abartıdan kaçınılmalı, çocuk her şeyden önce kendisi ve geleceği için çalışıp başarılı olması gerektiğini farketmeli. Öğrencilerin karneleri değerlendirilirken önce başarılı olduğu yönleri vurgulanmalıdır. Başarının övülmesi ile öğrencinin özgüveninin artmasını destekler. Öğrencinin başarısız olunan yönlerini kendi kendine değerlendirilmesi sağlanmalıdır. Suçlayıcı ve azarlayıcı bir dil kullanılmaktan kaçınılmalıdır.
MOTİVE EDİLMELİDİR
Başarısız çocuklara ölçüsüz cezalar verilmemelidir. Verilen cezalar okuldan ve derslerden soğumasına neden olabilir. Ara tatilde çocuğun hem dinlenebileceği hem de destekleyici birtakım faaliyet ve ekinliklerde bulunması ona daha iyi gelecektir.”
KÖTÜ NOTUN KAYNAĞI ARAŞTIRMALI
Kötü notun kaynağının araştırılması gerektiğine vurgu yapan psikolog Duygu Berekatoğlu, kaynakları da şöyle dile getirdi:
“Çocuktan kaynaklı: Algı sorunu, öğrenme güçlüğü, dikkat dağınıklığı, yoğunlaşma sorunu, uyum sorunları, ruhsal-duygusal sorunlar olabilir.
Ebeveyn kaynaklı: Çatışmalı ilişki, mükemmeliyetçi kişilik, yüksek beklentiler, eleştirel yaklaşımlar, aşırı korumacı sorumluluk almasını engelleyici davranışlar olabilir.
Okul-Öğretmen kaynaklı: Katı tutum sergileyen, mükemmeliyetçi, okul değişikliği, çevre değişikliği, öğretmen değişimi, öğretmen-öğrenci ilişki sorunları, arkadaşlık problemleri.”
“KARNEDEKİ NOTLAR EĞİTİM HAYATI, VELİLERİN YAKLAŞIMI BİR ÖMÜR BOYU ETKİLİDİR”
Psikolog Berekatoğlu, karnedeki notların öğrencilerin eğitim hayatı boyunca, velilerin yaklaşımı ise bir ömür boyu etkili olduğunu hatırlatarak, “Karne notu nasıl olursa olsun çocuklarımız bizim en değerli varlıklarımız her koşulda onların destekçisi olmalı, onları anlamaya çalışmalıyız ve ortada bir başarı eksikliği varsa buna birlikte çözüm yolları aramalıyız. Karnede ki notlar çocuğunuzun eğitim hayatı boyunca etkilidir sizin yaklaşımınız bir ömür” ifadelerini kullandı.