Çınar İlçesi’ne bağlı Ağaçsever Mahallesi’nde bu yıl soğan eken birçok çiftçi, ürettiği ürünleri satamamanın sıkıntısını yaşıyor.
Ürünlerini iç piyasada çok ucuza satmak zorunda kalan çiftçiler, son günlerde Habur Sınır Kapısı’nın kapatılabileceği yönündeki söylentilerden kaynaklı istikrarsız hava nedeniyle ihracat yapamadıklarını söyledi. Çiftçilerden Hasan Özdemir, “Daha önceleri de bizim buralarda soğan ekiliyordu. Biz de bu sene soğan ektik. Soğanlar genel olarak neredeyse yarı yarıya kaldı. Neden yarı yarıya kaldı? Esnaf sormuyor, alan yok, soran yok. Zaten çoğu şu anda tarlada çürümüş halde duruyor. Gerek güneşin sıcaklığından gerek de hava şartlarından dolayı çoğu yerde kaldı, çürümüş durumda. Devletin tarım ile ilgili politikasını eleştiriyorum. Eğer bir ülkede bir şey fazla üretiliyorsa hükümet veya devlet yetkilileri buna göre ihracat yollarını açmalı ve çiftçilere destek olmalı.” dedi.
“DEVLET TARAFINDAN HERHANGİ BİR DESTEKLEME YOK”
Onca emeklerine rağmen ürünlerini istedikleri fiyata satamadıklarını dile getiren Özdemir, şunları söyledi: “Geçen sene Rusya ile uçak krizinden dolayı Rusya’ya ihraç durduruldu. Zaten çoğu çiftçi mallarını çöpe attı. Irak Kürdistanı’nda yapılan referandum sonrası Habur Sınır Kapısı’nın kapanacağı söylentileri ile istikrarsız bir hava oluştu. Hükümet ‘Habur Sınır Kapısı kapatılacak.’ diye açıklama yapıyor. Bunu dediği zaman tüccarlar zaten malı almıyor. Çiftçileri zor durumda bırakıyor. Çiftçiler de bu sefer mallarını 200, 210, 230 kuruşa vermek zorunda kalıyor. Bugün gübrenin kilosu 60-70 lira. İlaç ve mazot desen bir o kadar, almış başını gidiyor fiyatları. Bu mal zaten mazot, gübre, su ve elektrik ile meydana geliyor. Bedavadan meydana gelmiyor. Ayrıca, devlet tarafından herhangi bir destekleme de yok.”
“SOĞANLARIM TARLADA KALMIŞ DURUMDA”
Ürettikleri soğanları satmak için yetkililerden yardım beklediklerini ifade eden Ahmet Demir ise “Soğanlarım şu anda tarlada kalmış durumda. Bekletmek zorunda kalıyorum. Bu soğanların tarladan çıkması için hükümet yetkililerinden ve bu işle ilgili olan bütün kurumlardan yardım bekliyoruz. Örneğin; devletin, Karadeniz’deki fındıkları nasıl toplu halde almışsa buradaki soğanları da aynı şekilde satın almasını talep ediyoruz. Tarladaki soğanları satamazsak hepsi çöpe gidecek. Çünkü soğanlar tarlada kalsa hava şartlarından dolayı hepsi çürüyecek ve çürük soğanı kimse alamadığı için tarlada kalacak.” şeklinde konuştu.
“ŞU AN ÇİFTÇİ ZARARDA, İMKÂNI YOK”
Habur Sınır Kapısı’nın kapatılacağı yönündeki söylentiler nedeniyle ihracat yapamadıklarını sözlerine ekleyen Demir, “Son zamanlarda referandumun etkisi ile ihracat durma noktasına geldi. Alan da kendine depolamak için alıyor. Habur Sınır Kapısı’nı kapatmamak gerek. Gelen tüccarın mal alabilmesi için malı elinden çıkarması lazım Elinden çıkaramadığı zaman bizden nasıl mal alsın? Şu an çiftçi zaten zararda, imkânı yok. Herkesin durumu kötü. Onun için adam zar zor işçiyi çalıştırıyor, nasıl depolama yapsın?” ifadelerini kullandı. (Vedat Aydın – İLKHA)