Bağlar Belediyesi’nin imar planında değişiklik yaparak, yeşil alana kurmak istediği cami projesi, mahkeme tarafından yürütmeyi durdurma kararı verildi.
Bağlar Belediyesi, ilçenin Bağcılar Mahallesi’nde yapmak istediği cami, yapılaşma ve nüfus yoğunluğunu artırarak yeşil alanı sınırlandıracağı öngörülerek yürütülmesinin durdurulmasına karar verildi. Bağlar Belediyesi Bağcılar Mahallesi, 4150 ada, 3 ve 4 parseldeki taşınmazların arazi kullanım fonksiyonlarını 17 Şubat 2020’de ‘Rekreasyon Alanı’ndan ‘İbadet Alanı’ olarak değiştirdi. Belediyenin yeşil alanda cami yapılması için imar planında yapılan değişikliğe karşı Diyarbakır Şehir Plancıları Odası, idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkânsız zararların yol açacağı iddiasıyla İdare Mahkemesi’ne başvurdu.
Başvuruyu kabul eden Diyarbakır 2. İdare Mahkemesi’nin tayin ettiği bilirkişi, söz konusu değişiklikle 6 bin metrekarelik yeşil alanda caminin 100 metrekare olacağı, bu durumda 5 bin 5 bin 742 metrekare artış sağlanacağı, bu alanında yapılaşma için kullanılacağına işaret ederek, bununda bölgede yapılaşma yoğunluğunu sağlayacağını kaydetti. Bilirkişi raporunda, ”Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği’nin değiştirilen sosyal ve teknik altyapı alanı olan ‘Rekreasyon Alanın’ hitap ettiği hizmet etki alanı içinde yerine eş değer büyüklükte bir alan ayrılmadığından imar planı değişikliklerinin şehircilik ilkeleri ile 3194 sayılı İmar Kanunu ile Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği’nin ilgili maddelerine uygun olmadığı” yönünde görüş bildirdi.
Belediyenin bilirkişi raporuna yönelik değişikliğine konu ibadet alanı arazi kullanım fonsiyonunun da sosyal alt yapı alanı kapsamında olduğu ve bölgede ibadet alanına ihtiyaç olduğu gerekçesiyle itiraz etti. Belediye itirazında yerinde bulmayan mahkeme, bilirkişi raporunun hükme esas alınabileceğine işaret ederek, belediyenin, yeşil alandaki yapılaşmaya karşın bu araziye eşdeğerde başka bir yeşil alan ayırmayarak Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği’nin 26. maddesinin 3. fıkrasının (a) aykırı davrandığını kaydetti.
Mahkeme, plan değişikliği ile öngörülen ibadet alanı fonksiyonu ve yapılaşma koşullarındaki artışın bölgede yapılaşma yoğunluğunu ve hareketli nüfusu arttıracağından yapılan plan değişikliği ile plan ana kararları, sürekliliği, bütünlüğü, sosyal ve teknik altyapı dengesinin bozulacağını ve mülkiyet sorununa yol açacağından telafisi imkansız zararlara neden olacağı gerekçesiyle kararın yürütülmesinin durdurulmasına karar verdi.