Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesi Fabrikalar Mahallesi Hilar caddesinin alt tarafındaki devasa çukura bir yandan belediye görevlilerince çöp, hafriyat dökülüyor bir yandan da çukurluk alanda biriken çamurlu yağmur suyunda çocuklar yüzüyor.
Dokuzçelitik çukuru adıyla da anılan bölgede, sabahın erken saatlerinden itibaren 12 – 15 yaşındaki çocuklar kendilerini bekleyen hayati tehlikeleri umursamadan, çöplükteki çamurlu suyun içinde serinlemeye çalışıyorlar. Hafriyat alanının yanı başında bulunan yeni yerleşim alanında ikamet eden vatandaşlar ise çocukları bekleyen tehlikelere işaret ederek çukurun kapatılması konusunda yetkililere çağrıda bulundu.
Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesi Fabrikalar mahallesinde Büyükşehir belediyesinin hafriyat alanı olarak belirlediği çukur (Dokuz çeltik çukuru) alanda biriken yağmur sularında çocuklar yüzüyorlar. Çamurlu suda yüzen 12 -15 yaşındaki çocuklar için alanda hiçbir uyarı tabelası da yok!
ÇÖPLÜKTE YÜZEN ÇOCUKLARIN HAYATI TEHLİKEDE!
Yeni yerleşim alanı olan Fabrikalar mahallesindeki çöplük alan çocuklar için tehlike saçıyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından hafriyat dökülen devasa çukurluk alanda yağmur sularından oluşan su birikintisinde çocuklar hastalanma pahasına serinlemeye çalışıyor. Mikrop yuvası olan çöplük alanda yüzmeye çalışan çocukları zaman zaman çevredeki yetişkinler uyarsa da çocukların bu uyarıları pek dikkate aldığı yok. Sabahın erken saatlerinden itibaren çöplükteki buz gibi suyu giren çocuklar hem hastalık hem de boğulma riskiyle karşı karşıya. Çocukları, çöplüğe dönen hafriyat alanında uzak tutmak için belediye yetkililerinin her hangi bir önlem almadığı gözlenirken, çocukların çamurlu suda yüzmeye çalıştıkları sırada Büyükşehir Belediyesine bağlı temizlik işleri ekiplerinin de alanda çöp döktüğü görüldü. Ayrıca söz konusu bu alanda sürü halinde dolaşan başıboş köpekler de çocuklar için ayrı bir tehlike kaynağı. Fabrikalar mahallesinde bulunan hafriyat alanının yanı başındaki yeni yerleşim yerlerindeki bir sitenin güvenlik görevlisi, çocukları bekleyen tehlikelere dikkat çekti ve yetkililere gerekli önlemlerin alınması noktasında çağrıda bulundu.
AYNI ACILARI BİR DAHA YAŞAMAK İSTEMİYORUZ!
Yerleşim yerlerinin bitişiğindeki hafriyat alanının hem çocuklar hem de mahalle sakinleri için taşıdığı tehlikeye dikkat çeken Site güvenlik görevlisi Turgut Eşme, aynı bölgeye yakın bir çukurluk alandaki su birikintisinde 2 tane yeğenini kaybettiğini söyledi. Eşme şöyle konutu: “2010 ya da 2011 yılıydı ve benim iki yeğenim Üçkuyularda aynı bu şekildeki bir çukurluktaki su birikintisinde boğuldu. Aynı olayın burada da yaşanmasını istemiyorum.”
ÇÖP DÖKÜLMESİN, ÇUKUR KAPATILSIN!
Yetkililerden biran önce söz konusu çukur alanın kapatılmasını isteyen Eşme, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu çöplük alanda suya giren çocuklar civar köylerden ve sitelerden gelen çocuklardır. Bu çevrede oturan yetişkin insanlardan defalarca uyarılar geldi, çocukların bu çöplük alandaki sudan hastalanabileceği ya da Allah korusun, çocukların başına bir kaza gelebileceği belirtildi. Şahsen ben de defalarca çocukları suya girmemeleri konusunda uyardım. Ama çocuk işte ne kadar uyarsanız da bir türlü söz dinlemiyorlar. Tabii biz vatandaş olarak çocuklara ne kadar söylesek de bunun pek bir etkisi olmuyor. Asıl bu alandan sorumlu olan ilgili yetkililerin buna bir önlem alması gerekiyor. Çocukların bu çöplük alandan uzak tutulması noktasında gerek belediyenin gerekse de ilgili kamu kuruluşlarının bir çözüm üretmesi gerekiyor. Bakın şuan çocuklar suyun içinde ve biraz ötelerinde belediye ekipleri çöp döküyorlar. Tabii zaman zaman belediye ekipleri gelip çöplük alanda ilaçlama da yapıyorlar. Ancak burası artık bir yerleşim yeri ve yanı başında bir çöplüğün ya da hafriyatın işi ne? Burası hem çocuklar için hem de tüm vatandaşlar için tehlike saçıyor. Buna yetkililerin bir çözüm geliştirmesi gerekiyor. Site sakinleri de bu durumdan çok rahatsızlar. Havlar ısındıkça burada üreyen sinekler etrafa mikrop saçacak. Buraya hala çöp ya da hafriyat dökülmesinin anlamı nedir? Burada devasa bir çukur var ve buranın çöple, hafriyatla dolması mı hedefleniyor, anlayabilmiş değiliz. Bu çukurluğun biran önce kapatılmasını istiyoruz. Yetkililerin bu soruna gereken duyarlılığı göstereceğini umuyorum.”
‘BURASI BİR HAFRİYAT ALANIDIR’
Konuyla ilgili bilgi almak için iletişime geçtiğimiz Yenişehir Belediyesi eski Yazı İşleri Müdürü olan ve Temizlik İşleri Müdürlüğüne vekalet eden Hamit Işın ise söz konusu alanın bir çöplük değil hafriyat alanı olduğunu söyledi. Işın, şöyle konuştu: “Burası Büyükşehir Çevre Koruma Dairesi Başkanlığı tarafından belirlenen bir hafriyat alanıdır. Bu alanda sorumluluk Büyükşehirdedir. Buraya hafriyat dökülmesini bizzat Büyükşehir Çevre Koruma yönlendiriyor. Vatandaşlar Büyükşehir’e gider harçlarını yatırır ve hafriyatlar buraya dökülür.”
‘YAZI YAZDIK AMA SONUÇ ÇIKMADI’
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eski başkanlarından Osman Baydemir zamanında iki çocuğun boğularak yaşamını yitirdiğine vurgu yapan Işın, “Bizim bu konuda önlemlerin alınması noktasında Büyükşehir Belediyesine hem imar Müdürlüğü olarak hem Zabıta Müdürlüğü olarak yazmış olduğumuz yazılar var ama bir sonuç çıkmadı” diye konuştu.
‘BURADA BU İŞİ ÇÖZECEK OLAN VALİLİKTİR’
Yenişehir Belediyesi Zabıta Müdürü Birkan Abiş ise bir çevre katliamının yaşandığını belirterek, “Ben orada faaliyette bulunan bazı yerlerle ilgili mühürlemeler yaptım ve bunların belgesi şuan bende mevcuttur. Ben bu konuda bazı kurumlara yazı yazdım. Ancak maalesef burada herkes topu birbirine atıyor. Burada işin bir tarafında Çevre Koruma Dairesi Başkanlığı var, bir tarafında Büyükşehir Zabıta Daire Başkanlığı var, bir tarafında Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) var, bir tarafında Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü var ve belki de şuan hatırlayamadığım başka paydaşlar var. Burada hiç kimse kalkıp bu duruma seyirci kalamaz diye düşünüyorum. Ama maalesef şuan böyle bir durum var. Ben, bu ve bunun emsalinde olan yerlerle ilgili mühürlemeler, iş makineleriyle ilgili uygulamalar yaptım. Yani, plakasız iş makinelerine dahi mühürleme yaptım. Bununla ilgili suç duyurularında bulundum. YİKOB da bununla ilgili birkaç yerde para cezası işlemi uyguladı ama sadece orada kaldı. Burada bu işi çözecek olan Valiliktir. Bu ne bir başına zabıtanın ne belediyenin ne de bir başına YİKOB’un işidir. Yani bu işi organize edecek olan kurumun Valilik olduğu kanaatindeyim. Kim bu işin içinde olacaksa biran evvel olmalıdır. Ben kendi payıma üzerime düşeni yaptığım inancındayım” şeklinde konuştu.
‘ORADA BİR CAN YAŞAMINI YİTİRDİĞİNDE BUNDA HEPİMİZİN SORUMLULUĞU VAR’
Ticari faaliyet yürüten yerleri mühürleme yetkisinin olduğunu ifade eden Abiş, “Ben gittim ve orada kazı yapıldığını gördüm. Yani, varolan çukurun daha da derinleştirildiğine tanık oldum. Bununla ilgili de birkaç yerde mühürleme yaptım. Yani, baraka şeklinde olan yerleri yetkim dahilinde mühürledim. Bununla ilgili suç duyurularında bulundum ve hatta ilçe trafiğe bu hususta yazı da yazdım ama bir sonuç çıkmadı. Her kim ki bu konuda sorumlu ise herkesin taşın altına elini koyması gerekiyor. İlginçtir, Büyükşehir bir yandan da oranın doldurulmasını sağlıyor ama bir taraftan hafriyat dökülürken bir taraftan da kazı yapılıyor. Yani, ortada böyle tuhaf ve enteresan bir durum var. Bu sorun yıllardır devam eden bir sorun ve bu sorunu birilerinin kendine dert etmesi ve çözmesi lazım. Çünkü orada bir can yaşamını yitirdiğinde bunda hepimizin sorumluluğu var” diye konuştu.
Kaynak: Tigris Haber Gazetesi