Silvan Projesi kapsamında inşa edilen Silvan Barajı’nın gövde dolgusu alanında incelemeleri için Diyarbakır’a gelen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Diyarbakır’da tarım sektörünün temsilcileriyle bir araya geldi.
Diyarbakır DSİ binasında düzenlenen programa Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, AK Parti Diyarbakır milletvekilleri Mehmet Mehdi Eker, Oya Eronat, Ebubekir Bal, kurum müdürleri, Bismil Pamuk Üreticileri Birliği Başkanı Hasan Vural ve tarım sektörünün temsilcileri katıldı.
Bakan Bekir Pakdemirli, Silvan Projesi’nin Atatürk Barajı’ndan sonra ülkenin en büyük sulama projesi olduğunu söyledi. Projeyle, toplamda neredeyse 250 bin hektara varan bir sulamanın söz konusu olduğuna işaret eden Pakdemirli, buranın ekonomiye yıllık 2 milyar liralık katkı ve 305 bin kişiye iş imkanı sunacağını bildirdi.
TARIM SEKTÖRÜNÜN TEMSİLCİLERİNİ DİNLEDİ
Bakan Pakdemirli, Diyarbakır’da tarım sektörünün temsilcileriyle görüş ve sorunların dinledi. Toplantıda söz alan Bismil Pamuk Üreticileri Birliği Başkanı Hasan Vural, çiftçinin yaşadığı sorun ve sıkıntıları dile getirdi.
Vural, Pamuk prim desteğinin her yıl artırılması gerektiğine değinerek, “Çiftçinin sıkıtı çekmemesi adına pamuk primleri her yıl mart ayında ödenmesi lazım. Pamuk üretimindeki iki yıllık sınırlandırılmanın en az üç yıla çıkarılması, pamuk verim ortalaması 500 kilo sınırlandırılması kaldırılmalı, çiftçi aldığı verim kadar destek alması lazım” dedi.
“GÜBRE VE MAZOT DESTEĞİ ARTIRILMALI, ELEKTRİKTE KOLAYLIK SAĞLANMALI”
Vural, “Bir yılda yüzde gübreye yüzde 70 artış meydana geldi. mazot ve gübre desteklerinde artış olması lazım. Çünkü gübre desteği maliyetin çok altında kalıyor, bu destek miktarının artırılması gerek. Yüksek elektrik faturaları çiftçimizin belini bükmüştür. Sulama sistemleri devreye girinceye kadar, tarımsal sulamada kullanılan elektriğin %35’ni çiftçimiz geri kalan %65’ni devlet tarafından ödenmesi” dedi.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ise, elektrik konusunda, Diyarbakır Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Artalar’a talimat vererek çiftçinin elektrik faturalarını toplamasını, çözüm içinde Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile görüşeceğini söyledi.
BİSMİL’DE OSB KURULMASI İÇİN ACİL ÇALIŞMA BAŞLATILMALI
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, katıldığı toplantıda Bismil ilçesinin sorunlarını dile getiren Bismil Pamuk Üreticileri Birliği Başkanı Hasan Vural, Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) için i somut adım atılmasını gerektiğini, çünkü Diyarbakır’da üretilen pamuğun yüzde 45’i Bismil ovasında üretilmekte, yine Diyarbakır’da üretilen mısır, Buğday, mercimeğin yüzde 35’i Bismil ilçesinde üretilmektedir. Bismil’de Organize Sanayi Bölgesi tamamladığında, Çarpık sanayileşme ve çevre sorunlar çözüm bulunacak ve Kaynaklar rasyonel kullanılacak, yüksek katma değer ve istihdam yaratabilecek, tarım ve hayvancılığın niteliklerini artığı gibi, bilimsel yöntemlerin yoğun bir biçimde kullanılmasını da sağlayacaktır” diye konuştu.