Diyarbakır’ın tren hattı boyunca iki bölen duvar ve kafes çitin yapımı, Diyarbakır Tren Garı’na kadar ulaştı. Vatandaşlar ilde kentti ikiye bölen uygulamaya tepkili.
Diyarbakır’ı tren rayları boyunca ikiye bölen 10 kilometre uzunluğunda, bir metre 80 metre yüksekliğindeki kafes çit projesinde sona geldi. Küçük Sanayi Sitesi’ndeki kaza yoğunluğu nedeniyle Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nın bir kilometrelik tel örgü yapılması talebiyle başlayan ancak Devlet Demiryolları Malatya 5’inci Bölge Müdürlüğü’nün kenti ikiye ayıracak şekilde projelendirdiği duvar yapımı, tepkilere rağmen devam ediyor. Sivil toplum kuruluşlarının demiryolunun kenttin dışında alınması ya da projeden vazgeçilmesi yönündeki önerilerine kulak tıkayan Devlet Demiryolları 5’inci Bölge Müdürlüğü, tepkiler üzerine belli bir süre durdurduğu projeye sessiz sedasız yeniden başladı.
Elazığ istikametinden kent içinde doğru yapımı başlanan duvar ve kafes çit projesi, merkez Bağlar ilçesi ile Yenişehir ilçesinin sınırlarının bir birinden ayrıldığı Diyarbakır Gar’ına ulaştı. 10 kilometrelik hat boyunca 16 araç ve yaya geçişinin bırakıldığı duvar nedeniyle, vatandaşların da geçiş güzergâhları değişti.
GEÇİŞ GÜZERGÂHLARI UZADI
Bağlar ilçesi Batıkent Meydanı’ndan eski konuk evinin olduğu noktaya kadar ulaşan çitler için, tren rayları boyunca 3 adet hemzemin geçişi yapıldı. Özellikle yoğunluğun yaşandığı Konukevi’nin önünde vatandaşların alternatif yolları kullanmaya başladığı görüldü.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Doğan Hatun, projenin güvenlik odaklı olduğunu savunarak, “Ofis gibi günlük 300 bin insanın gelip gittiği bir yerde bu projeyle ne amaçlanıyor?” sorusunu yöneltti.
‘KARŞIYA GEÇMEK İÇİN 2 KİLOMETRE YÜRÜMEK GEREK’
Projeye tepkili olan vatandaşlardan Ömer Çetinkaya, projenin gereksiz olduğunu ifade ederek, bu kadar masrafın külfet olduğunu söyledi. Duvara karşı halkın mutlaka alternatif yollar bulacağına dikkati çeken Çetinkaya, en az bir yıl sonra demir çitlerin bozulacağı öngörüsünde bulundu. Yaşlı ve hasta insanlara işaret eden Çetinkaya, yurttaşların şehrin diğer tarafına geçmesi için en az iki kilometre yol kat etmesi gerektiğini aktardı.
İKİ TARAFTA DA OKUL VAR
Mustafa Sarı adlı kent sakini, çitlerin iki yanında da okulların olduğunu ifade ederek, öğrencilerin bu yolu sık kullandığını dolayısıyla üst geçitlerin yapılması gerektiğini vurguladı.
Mehmet İkram ise, evinin Bağlar’da ikamet ettiğini dolayısıyla bu yolu sık kullandığını belirterek, hemzemin geçişlerinin az olmasını şikayet etti. Projeye bir anlam veremeyen İkram, kazaları önlemeye yönelik yapıldığı iddialarına da tepki gösterdi. Uzun süredir tren raylarının kullanıldığını kaydeden İkram, 40 yıldır burada yaşadığını, ancak şimdiye kadar sadece bir kazaya tanıklık ettiğini söyledi.
ÜST GEÇİT YAPILMASI TALEP EDİLDİ
Projeyi cezaevine benzeten Ramazan Özel, daha önce burada hiç kazaya şahit olmadığını ifade ederek, projeyi “gereksiz olarak” nitelendirdi. 65 yaşında olduğunu ve bu projeyle yolunun uzadığını kaydeden Özel, daha fazla geçit yapılmasını istedi.
Salih Yeşil’in Haberi