Diyarbakır Su ve Kanalizasyon Ä°daresi (DÄ°SKÄ°) Genel Müdürü Fırat TutÅŸi, kent için yılda Dicle Barajı’ndan aldıkları su miktarının 100 milyon metreküp olduÄŸunu belirterek, “Dicle Barajı bir tek içme suyu amaçlı deÄŸildir. Sulama ve enerji amacı da mevcut. Yalnız içme suyu olarak kullanılması halinde bu barajdaki suyumuz ÅŸu anki aldığımız miktara göre Diyarbakır’ın 4-5 yıllık su ihtiyacını karşılayacak düzeydedir. Bu barajımızda suyun olması, suyu boÅŸa harcamamız ve gereksiz ÅŸekilde kullanmamızı gerektirmiyor” dedi.
Türkiye’de kuraklığın etkili olmasıyla bazı baraj ve göllerde su seviyesi düştü. Kuraklıkla karşı karşıya kalınırken, Diyarbakır’a 5 yıl yetecek içme suyu mevcut. Diyarbakır BüyükÅŸehir Belediyesi bünyesindeki Su ve Kanalizasyon Ä°daresi (DÄ°SKÄ°) Genel Müdürü Fırat TutÅŸi, Dicle Barajı’ndan kent için aldıkları su miktarının yılda 100 milyon metreküp olduÄŸunu söyledi. Bu oranın 5 yıl boyunca Diyarbakır’ın içme suyu ihtiyacını gidereceÄŸini söyleyen TutÅŸi, “Bu rakamlarla baktığımız zaman Dicle Barajı bir tek içme suyu amaçlı deÄŸildir. Sulama ve enerji amacı da mevcut. Yalnızca içme suyu olarak kullanılması halinde bu barajdaki suyumuz ÅŸu anki aldığımız miktara göre Diyarbakır’ın 4-5 yıllık su ihtiyacını karşılayacak düzeydedir. Bu barajımızdaki suyun olması bizim suyu boÅŸa harcamamız ve gereksiz ÅŸekilde kullanmamızı gerektirmiyor” dedi.
DÄ°CLE BARAJI’NIN DEPOLAMA HACMÄ° 595 MÄ°LYON METREKÃœP
TutÅŸi, Dicle Barajı’ndan 32 kilometre isale hattı 172 metre terfi ile içme suyunu arıtıp, kent sakinlerine içme suyu sunduklarını ifade ederek, ÅŸunları söyledi: “Dicle Barajı’nın depolama hacmi 595 milyon metreküptür. Åžu anki doluluk oranı yüzde 59.2’dir. Bu oranda bile yaklaşık 500 bin metreküp civarında suyumuz var. Diyarbakır’a yıllık Dicle Barajı’ndan almış olduÄŸumuz su miktarı 100 milyon metreküptür. Bu rakamlarla baktığımız zaman Dicle Barajı bir tek içme suyu amaçlı deÄŸildir. Sulama ve enerji amacı da mevcut. Yalnızca içme suyu olarak kullanılması halinde bu barajdaki suyumuz ÅŸuan ki aldığımız miktara göre Diyarbakır’ın 4-5 yıllık su ihtiyacını karşılayacak düzeydedir. Bu barajımızdaki suyun olması bizim suyu boÅŸa harcamamız ve gereksiz ÅŸekilde kullanmamızı gerektirmiyor. Fazla kullandığımız zaman gereksiz yere kullandığımız zaman barajdaki tüm su dolu da olsa yetmeyecektir. Ama normal ÅŸartlarda gerekli ÅŸekilde kullandığımızda Diyarbakır’da suyla ilgili bir sıkıntı olmayacak miktardadır.”
‘SUYUMUZUN KIYMETÄ°NÄ° BÄ°LMEMÄ°Z GEREKÄ°YOR’
Su tasarrufu konusunda da çaÄŸrıda bulunan TutÅŸi, “Bahçe sulamasında kullanmamak boÅŸa akıtmamak kaçak olarak kullanmamaktır. Suya sahip çıkmak açısından her vatandaşımızın görevidir. Diyarbakır’da içme suyuyla ilgili bir sorun yok. Adil su kullanımı ve tahsilatla ilgili olarak bir sıkıntımız var. Adil su kullanımında da kimsenin hakkına girmemek adına birisi bahçesini sularsa diÄŸeri suya ulaÅŸamıyorsa onun hakkına giriyor demektir. Bu yüzden suyumuzun kıymetini bilip boÅŸa harcamama noktasında tüm vatandaÅŸlarımızın daha duyarlı olmasını talep ediyorum” dedi.
‘BORÇLARI YAPILANDIRABÄ°LÄ°RLER’
DÄ°SKÄ° Genel Müdürlüğü’nce abonelerin bugüne kadar ödemediÄŸi 167 milyon TL’lik su borcu için baÅŸlatılan ‘Su gibi çözüm’ kampanyasıyla, 50 milyon TL’lik faiz ve ceza silineceÄŸini hatırlatan TutÅŸi, vatandaÅŸların kampanyadan faydalanmasını istedi. TutÅŸi, “31 AÄŸustos’tan önceki tüm borçların yapılandırması söz konusu. Burada faiz giderleri hepsi siliniyor. Borç taksitlendirme imkanı sunuyor. 31 Aralık’a kadar müracaat etme kaydıyla tüm abonelerin yasal ve gecikme faizleri silinip borçları da taksitlendirilebiliyor. 36 aya kadar daha doÄŸrusu 18 takside bölünebiliyor. 2 ayda bir tahsilat olacağı için yaklaşık 36 aya kadar taksitlendirme imkanımız var. VatandaÅŸlarımızın mevcut borçlarının yapılandırılması için DÄ°SKÄ° Genel Müdürlüğü’ne bekliyoruz” diye konuÅŸtu.