Sözleşmeli Memur Platformu, Belediyenin sözleşmeli memurların kanayan yarası olan 5393 sayılı Belediye kanunun 49. Maddesi kapsamında istihdam edilen belediye sözleşmeli memurları, Belediye sözleşmeli memurları ve işçiler yasasının biran önce Meclis’ten geçmesini talep ediyor.
Platform adına açıklama yapan Ayettullah Yağmur, Yine bir Aralık ayının arifesinde olan belediye sözleşmeli memurlarının yaşadıkları sorunun son bulması için kadro veya iş güvencesi istediklerini söyledi.
5393 sayılı Belediye Kanununun 49 uncu maddesi kapsamında istihdam edilen belediye sözleşmeli memurlarının başları dertten kurtulmadığına işaret eden Yağmur, “Kimisi 7 yıllık kimisi 1. yılında olan belediye sözleşmeli memurları, her sene aralık ayının gelmesinden muzdarip. Zira, tek taraflı imzalanan İş Akdi Sözleşmesi’nin fesih edilmesi veya yenilenmemesi olasılığı bile görevini ifa etmeye çalışan sözleşmeli memurlarının hâletiruhiyesini bozmaya yetiyor. Özellikle 31 Mart 2019 yerel seçimlerinin akabinde, gerek el değiştiren gerekse aynı partinin farklı belediye başkanlarının görevi devralmasından sonra gelişen süreç, çalışanların iş hayatını zora sokmuş durumda. Yaklaşık 1.400 sözleşmeli memurun sözleşmesi ya feshedildi ya da yenilenmedi. Görevini ifa etmeye çalışan yaklaşık 20.000 sözleşmeli memur da aynı sancıyı her yıl çekmekte. Ayrıca 696 Sayılı KHK ile kadro sözü verilen belediye işçileri de yine bu süreçten nasibini alanlar arasında. Sadece Adana’da yaklaşık 466 belediye sözleşmeli memurun İş Sözleşmesi yenilenmezken yaklaşık 2.500 civarında şirket çalışanı da kapı dışına itildi. İSMEK olarak bilinen İstanbul BŞB Meslek Edindirme Kursların da çalışıp evlerine ekmek götürme derdinde olan eğitmenlere de yine bu minvalde yol gösterilmiş durumda” dedi.
Yağmur, Yaptıkları onca ziyaret, gerçekleştirdikleri eylem ve sosyal medyada seslerini duyurmalarına rağmen sorunlarına çözüm bulamadıklarını belirterek, Zira haftada 2 kez sosyal medya etkinliği düzenleyen mağdurlar seslerini hem Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip ERDOĞAN’a hem de devletin üst kademelerine duyurmaya çalıştılar. Atılan milyonlarca twitte karşılık bulamayan mağdurlar verdikleri mücadelede pes edeceğe benzemiyorlar. Özellikle bağlı oldukları Çevre ve Şehircilik Bakanı Sn. Murat KURUM ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sn. Zehra Zümrüt SELÇUK’ a ulaşmaya çalışıyorlar ama nafile. 2014 yılında yürürlüğe giren ancak sonuçları beklenildiği gibi olmayan yerel yönetimler yasasının, yeniden düzenlenmesi için hazırlıkların tamamlandığı ve önümüzdeki süreçte meclis gündemine gelmesi bekleniyor. Yerel Yönetimler Yasası’nda kendilerine yer verilmeyi bekleyen belediye sözleşmeli memurları ve işçiler yasanın biran önce meclisten geçmesini umut ediyorlar. Yine bir aralık ayının arifesinde olan belediye sözleşmeli memurları yaşadıkları sorunun son bulması için kadro veya iş güvencesi istiyoruz” diye konuştu.