Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, Diyarbakır’da günlük koronavirüs vaka sayısının 500-600 bandında olduğunu, bu sayının bazı günlerde 800’ün üzerine çıktığını açıkladı.
Diyarbakır Sağlık Platformu, Ekim-Kasım ayı koronavirüs verilerine ilişkin düzenlediği raporu, çevrim için zoom programıyla açıkladı. Raporu Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan açıkladı.
Dünya genelinde hasta sayısının 50 milyonu aştığını Türkiye’de bu sayının 399 bin 360’a yükseldiğini, 11 bin 59 kişinin de öldüğünü hatırlatan Turan, veri paylaşımı noktasında koronavirüsün ülke dağılımındaki seyrini bilemediklerini kaydetti. Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğünün kente ilişkin verileri paylaşmadığını ve onlardan hastalığın seyrini öğrenemediklerini dile getiren Turan, “Bununla beraber 1 Haziran sonrası erken yeniden açılma süreci ile birlikte alınan önlemlerden vazgeçilmesi ile birlikte ilimizde vakaların çok hızlı bir şekilde arttığı gözlemlenmektedir.” dedi.
‘BAZI GÜNLERDE SAYI 800’ÜN ÜZERİNE ÇIKIYOR’
Hastanelerden aldıkları bilgiye paylaşan Turan, “Hastanelerden aldığımız bilgilere göre Diyarbakır’da bazı günler 800’ün üzerinde olmak üzere ortalama 500-600 hastada PCR pozitifliği saptanmaktadır. 500’ün üzerinde hasta kliniklerde 100’ün üzerinde hasta yoğun bakım ünitelerinde yatmaktadır. Yine bu süreçte ulaşabildiğimiz kadarıyla bin 182 sağlık çalışanına Covid-19 tanısı konulmuştur. Şehrimizde 13 sağlık emekçisi, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetmiştir.” diye konuştu.
Hükümeti gerekli tedbirleri almamakla eleştiren Turan, hükümetin salgına değil, ekonomiyi öncelik vermesi nedeniyle vaka artışının yaşandığını dile getirerek, İl Sağlık Müdürlüğünün vaka sayısı artışını önlemek için gerekli önlemleri almaktan kaçındığını dile getirdi.
‘SUYA ZAM SUYA ULAŞIMI ZORLAŞTIRDI’
Okullarda yüz yüze eğitimin başlamasıyla her gün onlarca öğretmen, okullarındaki mesai arkadaşlarının pozitif çıktığını belirterek hastanelere başvurduğunu kaydeden Turan, Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İşleri (DİSKİ) Genel Müdürlüğünün suya daha çok gereksinim duyulduğu bu süreçte suya zam yaptığını ve zam nedeniyle suya ulaşımı zorlaştırdığını dile getirdi. Turan, zam nedeniyle gerekli hijyen koşulları sağlanamadığından yaygınlaşan virüsün toplum sağlığını tehlikeye atacağını ifade etti.
Turan, alınması gereken önlemleri 11 madde altında sıralayarak konuşmasını tamamladı.