Nüfusunun yaklaşık üçte biri çocuk olan Diyarbakır’da devlet ve özel hastanelerde tek bir çocuk nöroloğu bile yok. Kentte yalnızca kendine ait özel bir klinik açan bir çocuk nöroloğu bulunuyor. Onun da muayene ücreti fahiş fiyatta.
Konuya dair görüştüğümüz Diyarbakır Tabip Odası Genel Sekreteri Doktor Mustafa Kaya, çocuk nöroloğu sorununun aylardır devam ettiğini söyleyerek, kentte diğer çocuk yan dal bölümlerinde de doktor bulunmadığına dikkat çekti. İl Sağlık Müdürlüğü ise sorunun çözümü için Sağlık Bakanlığı’na talepte bulunduklarını aktardı. Ulaştığımız bir hasta yakını ise Diyarbakır’da doktorun bulunamayışından dolayı kaderlerine terk edildiğini bildirdi.
Diyarbakır’ın nüfusu 2019 yılı verilerine göre 1 milyon 756 bin 353. Kentte 0-18 yaş aralığındaki nüfus ise yaklaşık 536 bin. Bu çocuklardan 205 bin kadarını 0-4 yaş arası çocuklar oluşturuyor. Diyarbakır’ın sağlık altyapısı nedeniyle çevre illere de hitap eden bir merkez oluşu dikkate alındığında, bu kentlerdeki çocuk nüfusu da dahil edilince, ihtiyacı karşılanması gereken çocuk sayısı, milyonlara ulaşıyor. Yani bu devasa rakamlar, çocuk nöroloğu yokluğu sorununu daha da derinleştiriyor.
Çevre illerden hastaların tercih ettiği ve bölgenin gözde sağlık merkezi olarak görülen Diyarbakır’da, başta çocuk nöroloji olmak üzere diğer çocuk yan dal bölümlerinde de aynı sorunlar devam ediyor. Diyarbakır Tabip Odası Genel Sekreteri Mustafa Kaya ile sorunun çözümünü değerlendirdik.
‘İSTİFA EDEN DOKTOR ÇEVRE İLLERİN DE YÜKÜNÜ TAŞIYORDU’
Sağlık İl Müdürlüğünün kentte bir ayı aşkın süre önce istifa ettiğini söylediği doktora ilişkin değerlendirme yapan Kaya, “Dağkapı Çocuk Hastalıkları hastanesindeki doktor arkadaş, tüm bölgenin hastalarına o bakıyordu. Çocuk nöroloji Diyarbakır’ın tek sorunu değil çevre illerde de böyle bir açık var. Hem kentin hem de çevre illerin yükünü taşıyordu. İnanılmaz bir yoğunluğu ve stresli bir işi vardı. Bu durum istifalara müsaittir” dedi.
KAYA: “ÇOCUK GENETİK DOKTORU DA YOK”
Çocuk nöroloğu sorunun aylardır devam ettiğini belirten Kaya, hekimlerin mecburi hizmetlerini doldurduktan sonra Diyarbakır’dan ayrıldığına dikkat çekerek şöyle devam etti: “Dağkapı çocuk hastanesinde sadece 3 tane nörolog vardı. Sonra da teke düştü, şimdi de yok. Yavaş yavaş azaldı. Önlem alınabilirdi. Sadece çocuk nöroloji bölümü ile alakalı değil. İşte çocuk genetik doktoru yok Diyarbakır’da. Çocuk ramatoloji 1 tane var. Yani çocuk yan dallarının çoğunda neredeyse ya bir tane ya da hiç yok. Böyle bir sıkıntı var. Bir an önce kadro açılıp mümkünse önce üniversiteye sonra da diğer hastanelere atama yapılmalı. Çünkü gelenler mecburi hizmetlerini bitirir bitirmez buradan gididiyorlar. Yani üniversitede yer açarsanız eğer, şehirde kalmaları için bir sebep oluşmuş olur. Maalesef uzman hekimler için bir cazibe merkezi haline getirilmiyor burası”
‘DİCLE ÜNİVERSİTESİ’NDE 6’DAN FAZLA YAN DAL BÖLÜMÜ YOK’
2 ayda yapılan atamaları hatırlatan Kaya, Diyarbakır’a bu atamalardan bir an önce kadro açılması gerektiğinin altını çizerek şuna dikkat çekti: “Çocuk nöroloji, çocuk romatoloji, çocuk gastroenteroloji, çocuk nefroloji, çocuk genetik hastalıkları, çocuk metobolizma hastalıkları gibi yan dallar yok. Buradan mezun olan çocuk hekimleri bunların eğitimlerini alamıyorlar. Ve hastalar bu yan dallar için başvurduğunda ne yazık ki hizmet alamıyor. Bu sadece Dicle üniversitesinin sorunu değil. Genel olarak Türkiye’de yandal sorunu var. Diğer üniversitelerde de bu sorun bulunuyor. Ancak başka yerlerde bu sayı bir-iki iken Dicle Üniversitesi’nde bu sayı daha fazladır. Eğer böyle bir eksiklik var ise üzerine çalışılması ve adım atılması gereken bir durumun varlığını gösteriyor ” sözleriyle anlattı.
‘HEKİMLERİN AKADEMİK ÖNÜ AÇILIRSA POLİKLİNİK SAYISI DA ARTABİLİR’
Atama ile kentin çocuk nöroloji sorununun çözülmeyeceğini ifade eden Kaya, şu tespitte bulundu: “Aylardır Diyarbakır’da bu sorun devam ediyor. Bir an önce kadro açılması önemli. Ancak daha önemlisi akademianın önü açılması gerekiyor. Üniversitede alan açılmalı. Hekimler buraya gelip mecburu hizmetlerini tamamlayıp gidiyor. Ama üniversitede oldukları zaman bir akademik kadro almış olacaklar. Bu yapıldığı zaman hekimlerin akademik önüde açılmış olur. Asistan hekimlerin yetişmesini sağlayıp, bir nörologla beraber 2-3 tane de polinik açababilirsiniz asistan hekimleri orada istihdam edilebilir. Üniversitelerde çok daha aktif çalışmalar yürütülebilir bu konuda. Ama bunu yapmıyorlar.”
İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ: “TALEPTE BULUNDUK”
Konuya dair görüşüne başvurduğumuz İl Sağlık Müdürlüğü ise çocuk nöroloğu için Bakanlığ’a talepte bulunduklarını belirterek şunları aktardı: “Resmi olarak ilimizde bir çocuk nöroloğu bulunuyor ancak kendisi şuan doğum izninde olduğu için ilimizdeki hastanelerde aktif görev yapan çocuk nöroloğu bulunmuyor. Başka bir doktorumuz daha vardı o da istifa etti. Biz konuyla ilgili Sağlık Bakanlığı’na talepte bulunduk. Sağlık Bakanlığı ilk mezunlardan buraya doktor gönderileceğini söylediler. Bizde bekliyoruz şuan”
‘ÇOCUĞUMU ÇOCUK NÖROLOĞU YERİNE YETİŞKİN NÖROLOĞUNA GÖTÜRDÜM’
Ulaştığımız ve ismini vermek istemeyen bir hasta yakını yaşadıklarını anlatarak şunları söyledi: “Epilepsi hastası olan çocuğumu götürecek bir doktor bulamadım Diyarbakır’da. Çok araştırdım hastaneden ve bilenlerden sordum. Bana bir doktorun kendine ait klinik açtığını söylediler. Oraya gidince muayene ücretinin 700 lira olduğunu öğrendim. Bu ücreti ödeyemediğim için tedavi olamadım. Çocuk nöroloğu yerine yetişkin nöroloğuna götürdüm. Kendisi de bana biraz yardımcı oldu ama bu alanda uzman olan yani çocuk nöroloğuna mutlaka görünmem gerektiğini söyledi. Epilepsi hastaları 3 ayda bir düzenli mutlaka doktora görünmeleri gerekiyor. Benim gibi insanların mağdur edilmemesi için Diyarbakır’a çocuk nöroloğunun acilen atanmasını istiyoruz. Bizim gibi ailelerin 700 lira muayene ücreti verecek maddi imkanı yok. Yetkililerin bu soruna el atmasını istiyoruz”