1 Haziran öncesi Diyarbakır Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetlerde enfekte olan çalışan sayısı 2’den 55’e çıkması tepkiye yol açtı. Konu ile ilgili açıklama yapan SES Diyarbakır Şube Başkanlığı, Enfekte olan çalışan sayınının artmasının nedeninin, Kurumda dönüşümlü/ uzaktan/ vardiyalı çalışma uygulamalarının kaldırılması olduğu ifade edilerek, Sosyal Hizmet Merkezleri de dâhil olmak üzere sosyal hizmet kuruluşlarında çalışan emekçiler ve toplum sağlığı açısından riski artırdığı belirtildi.
SES Diyarbakır Şube Başkanlığı, Diyarbakır Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nde enfekte olan çalışan sayının artmasıyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.
Covid-19 salgın hastalığının önlenmesine dair verilen mücadelede ülke genelinde alınan önlemlerin arttırılması ve var olan uygulamaların gözden geçirilmesi gerektiğine işaret edilen Açıklamada, şöyle denildi: “Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler alanında da bu kapsamda bazı ek tedbirler alınması hayati öneme sahiptir.
“SOSYAL HİZMET ALANINDAKİ ÇALIŞANLAR CİDDİ RİSK ALTINDA”
Salgınla mücadele kapsamında teması azaltmak için mümkün oldukça kalabalık ortamlarda bulunulmaması, en yaygın şekilde evde kalmaya uyulması gerektiği söylenirken hâlihazırda sosyal hizmet alanındaki çalışanlar, ciddi risk altındadır. İşyerlerinde yeterli ve gerekli tedbirler alınmamaktadır. Toplumun en dezavantajlı kesimine yönelik hizmet veren kurum çalışanlarının her geçen gün artan iş yükü, çalışan sayısındaki yetersizlik yetmezmiş gibi bir de salgın döneminde daha artan mobing, çalışanların motivasyon, çalışma azmi, iş barışı gibi durumlarını olumsuz etkilemiştir. Kurum idarecilerinin adeta birbirleriyle dosya sayısı yarışına girdikleri ancak bu çabalarının çalışanlar ve hizmet alan vatandaş için covid salgınında alınması gereken yeterli koruyucu/önleyici tedbirlerde görülmediğini ifade etmek gerekir”
“ENFEKTE OLAN ÇALIŞAN SAYISI 55’E YÜKSELDİ”
Açıklamada, 1 Haziran öncesi Diyarbakır Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünde enfekte olan çalışan sayısı 2 iken bugün itibariyle 55 olduğu hatırlatılarak, “1 Hazirandan itibaren Kurumda dönüşümlü/ uzaktan/ vardiyalı çalışma uygulamalarının kaldırılması, Sosyal Hizmet Merkezleri de dâhil olmak üzere sosyal hizmet kuruluşlarında çalışan emekçiler ve toplum sağlığı açısından riski artırdığı ortadadır. Halkın dezavantajlı kesimine hizmet veren kurumun, hizmet verirken virüs bulaşını önlemeyi göz ardı etmemelidir. Hane ziyaretlerinin vatandaşı denetleyen değil rehberlik edecek şekilde yapılması ve acil olmayan durumlar dışında hane ziyaretlerinin yapılmaması gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki hane halkı dışında o haneye giden herkes aile için risk oluşturmaktadır. İşyerine giderken toplu taşıma kullanmak zorunda kalan çalışanların, bulaş riski oluşturma ihtimali olabilmektedir” denildi.
“DÖNÜŞÜMLÜ-UZAKTAN ÇALIŞMA GETİRİLMELİ”
Açıklamada, alınması gereken tedbirler de şöyle sıralandı:
“Bu nedenle, çalışma planının yeniden yapılarak “dönüşümlü-uzaktan çalışmanın hizmeti aksatmayacak bir planlama ile Sosyal Hizmet Merkezleri ve bakım hizmeti verilen kuruluşlar da dahil olmak üzere tüm sosyal hizmet verilen birimlerde de uygulanmasının düzenlenmesini, sosyal hizmet emekçilerinin ve hizmet alanların güvenliğini sağlamak üzere Sosyal Hizmetler ve Bakım hizmeti veren (engelli, yaşlı, çocuk, kadın) kuruluşlarda çalışanlar için ücretsiz servis hizmetinin sağlanması ve sağlanacak ücretsiz servislerin Bakanlığın belirlediği koşullara uygun ve Bakanlık denetiminde dezenfekte edilmesini, tüm sosyal hizmet emekçilerine çalıştığı alanın özellikleri ve ihtiyaçları kapsamında uygun eksiksiz, uygun kalitede ve nitelikte kişisel koruyucu ekipmanın sağlanması; koruyucu ekipman sağlanmadan çalışmaya zorlanmamasını, başta anayasanın sosyal devlet ilkesinin gereği, yine 56. Maddesi ile düzenlenen sağlık hakkı, 49. Maddesi ile düzenlenen çalışma hakkı ile 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun ilgili maddeleri olmak üzere uluslararası sözleşmeler ve diğer yasal düzenlemeler kapsamında; İş yerimizde Sendika işyeri temsilcilerinin de yer aldığı İşçi Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Kurullarının oluşturulması pandemi sürecinde oldukça önemli bir noktada durmaktadır. Oluşturulacak kurul ile iş yerimizde Pandeminin ilerleme durumuna ilişkin alınacak kararlarının işyeri idareleri ve emekçiler tarafından ivedilikle uygulanmasını ve her aşamada yeni değerlendirmelerin kurul kararlarına geçirilmesini, işyerlerimizde çalışma ortamının pandemiye uygun olarak düzenlenmesini, İşyerlerimizde bulunan tüm kamu emekçilerine periyodik olarak ücretsiz COVİD-19 testi yapılmasını, 6331 sayılı İş sağlığı ve güvenliği Kanunun eksiksiz olarak yerine getirilmesini talep ediyoruz”