Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü, Diyarbakır’ın tren hattı boyunca boydan boya ikiye bölecek duvar projesini 2 ay sonra yalanladı. Müdürlük, proje talebinin Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO)’ndan geldiğini kaydetti.
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürlüğü, gelen tepkiler üzerinde durdurduğu Diyarbakır’daki tren hattı duvarına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Duvarın başlamasından ve bu yönde haberlerin çıkmasından 2 ay sonra yapılan açıklamada, kent merkezindeki demir yolu hattı üzerinden araç ve yayaların kontrolsüz olarak geçtiği, demir yolu civarındaki araç parkları ve hat boyunca kurulan pazar yerinden dolayı meydana gelen kazalarda can ve mal kayıpları yaşandığı belirtildi.
MÜDÜRLÜĞÜN İDDİASI
Açıklamada, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odasının (DTSO), söz konusu kayıpların önlenmesi ve kazaların önüne geçilebilmesinin yanı sıra demir yolu emniyetinin sağlanması amacıyla farklı tarihlerde yolun ihata (çevreleme) içine alınmasını TCDD 5. Bölge Müdürlüğü’nden yazılı olarak talep ettikleri ifade edildi. TCDD Bölge Müdürlüğünün, vatandaşlardan gelen talepler doğrultusunda yapılacak düzenlemeyi projelendirdiği ve Ağustos ayında Diyarbakır Valisi Başkanlığında DTSO Başkanı, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve mahalle esnafının katılımıyla toplantı düzenlendiği aktarılan açıklamada, ihata projesinin yerinde anlatıldığı ve katılımcıların projeye destek verdiği ifade edildi. İhatanın, beton zemin üzerine 160 santimetre yüksekliğinde panel tel çit olarak uygulanacağı belirtildi.
Basına yansıyan iddiaların gerçek dışı olduğu dile getirilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Basına yansıyan gerçek dışı iddialarda ifade edildiği gibi bir duvar örülmesi hiçbir zaman söz konusu olmamıştır. Proje kapsamında 10 kilometrelik hat kesiminde zorluk yaşanmaması için toplamda 16 adet geçit, vatandaşımızın hizmetine sunulacaktır. Bunlar, 6 adet hemzemin geçit, 2 adet alt, 1 adet üst geçit ile proje hazırlıkları devam eden 7 adet yaya üst geçidinden ibarettir. Proje devam ederken vatandaşlarımızın mağdur olmaması amacıyla çeşitli yerlerde kontrollü yaya geçişleri belirlenmiştir. Küçük Sanayi Sitesi bölgesinde, sanayi sitesi kullanıcılarının ve esnafın ihtiyaç ve taleplerine yönelik yaya ve araç geçişleri için hemzemin geçit bulunmaktadır. İlgili haberlerde bahsi geçen şehrin duvarla ikiye bölünmesi ve jiletli çit telinin aksine, yapılan panel tipi ihatayla halkımızın can ve mal kayıplarının önüne geçilecektir.”
DBB VE DTSO’NUN TALEBİ
Diyarbakır’daki 21 sivil toplum örgütünün projeye ilişkin Ağustos ayında yaptığı açıklamada, 2007 ile 2013 yılları arasında gerek Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, gerekse de 1 ve 2 Nolu Küçük Sanayi Sitesi başkanlarının, Malatya’da bulunan TCDD 5. Bölge Müdürlüğüne bin 600 metrelik ihata duvarı yapımı için talepte bulundukları belirtilmişti. Açıklamada, ancak TCDD Bölge Müdürlüğü tarafından kamulaştırılmış bu alanda ihata duvarı yapılmadığı gibi Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmasına da izin verilmediği kaydedilmişti. Diyarbakır 2 nolu Küçük Sanayi Sitesi esnaflarının, 2009 yılında kendi imkanları ile bin 600 metrelik kısmın ancak 100 metresine ihata duvarı ördüğü ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedilmişti: “Dolayısıyla gerek 1 ve 2 nolu Küçük Sanayi Siteleri, gerekse de Marangozlar sitesi esnaflarının yoğun talepleri üzerine 24.07.2019 tarihinde İl Valiliğimizin de katılımı ile yapılan bir toplantıda konu değerlendirilmiş ve burada alınan karara istinaden bin 600 metrelik kısma ihata duvarı örülmesi talebi Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odasının 08.08.2019 tarihli yazı ile TCDD 5. Bölge Müdürlüğüne iletilmiştir. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yapılan müracaat yazısından da anlaşılacağı gibi talep sadece Seyrantepe semtinde bulunan 1 ve 2 nolu Küçük Sanayi Sitesi ile Marangozlar Sitesinin batı cephesindeki tren hattı güzergahının can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla ihata duvarı ile kapatılmasından ibarettir.”