Kononavirüse karşı aldığı önlemlere dikkati çeken Sadiye Durman, ekmek ihtiyaçlarını tandırda pişirerek karşıladığını ve böylece daha fazla temastan kurtulduklarını dile getirdi.
Koronavirüsün bulaşmamasının en etkili yolu olarak uzmanlar tarafından önerilen karantina uygulaması, hem geçim hem de ihtiyaçlar nedeniyle tam uygulanamıyor. Sokağa çıkma yasakları döneminde en önemli ihtiyaç olan ekmek ihtiyacı gidermek için fırınlarda oluşan kuyruklar, dışarıyla teması artırdığı için virüsün bulaşma riskini artırıyor. Kürt illerinin birçoğunda lezzeti nedeniyle hala vazgeçilemez olan tandır ekmeğinin pişirilmesi maharet istese de yılların getirdiği alışkanlıkla sürdürülüyor. Aynı zamanda koronavirüsünden korunmak için kendi ekmeklerini tandırda pişiren Bismilliler, böylece dışarıyla temaslarını en aza indirdiklerini söylüyor.
‘TEMASI KESTİĞİMİZ İÇİN KORUNUYORUZ’
Bu geleneğin yaygın ve canlı bir şekilde sürdüğü Bismil’de, tandır ekmeği aynı kalabalık aileler için ekmek harcamalarından kaçınmanın bir yöntemi. İlçe sakini Sadiye Durman, koronavirüs ile birlikte eve kapandıklarını bu süre zarfında harcamalarının arttığını söyledi. 10 kişilik bir aile olduklarını belirten Durman, koronvirüsün çıkmasıyla birlikte eve ekmek getiren 4 kişinin işsiz kaldığını ve şu anda evde zaman geçirdiklerini belirtti.
Üretici konumundan çıkıp tüketici konuma geçtiklerini kaydeden Durman “Hazıra dağ dayanmaz” sözleri ile içerisine bulundukları durumu özetliyor. Koronvirüsten korunmak için evde kaldıklarını kaydeden Durman, yaptığı tandır ekmeğinin öneminin bu süreçte daha da anlaşılır bir hal aldığını vurguladı. Tandır ekmeği sayesinde insanlara temas olasılıklarının düştüğünü kaydeden Durman, “Fırına gitmek için çarşı merkezine kadar gitmek gerekiyor. Ancak tandır ekmeği yaptığımız için bu yolculuğa gerek kalmıyor. Böylelikle dolmuş, market ve yoldaki koronavirüs tehlikesine karşı korunmuş oluyoruz” dedi.
3 HAFTA BOYUNCA TAZE KALABİLİYOR
Tandır ekmeğinin yapılışının zor olduğunu belirten Durman, “Unu maya, tuz ve ılık suyu ile karıştırıp yoğuruyoruz. Hamurun miktarına göre bazen bir saati alan yoğurma işleminin ardından kıvama gelen hamur, kabarması için bekletiliyor. Kabaran hamuru daha sonra top haline getirip tandırın yanına götürüyoruz. Elle açtıkları hamurun üzerine kızarması için yağ ve yumurta sürüyoruz. Burada ısıtılan tandıra vuruyoruz. Pişirdiğimiz ekmekleri derin dondurucuya koyuyoruz. Yemeklerde önce ihtiyacımıza göre çıkarıp tüketiyoruz” diye konuştu.
‘YÜZYILLARDIR SÜREN GELENEK’
Durman, tandır ekmeği yapımında kullanılan un, maya, yağ ve tuza gelen zamlara dikkat çekerek, yapılan zamlara rağmen ayakta durabildiklerini söyledi. Tandır ekmeğini “Kürtlerin kötü gün dostu” olarak niteleyen Durman, yüz yıllardır tandır ekmeğinin yapıldığını hatırlatarak, “Hakkari, Van, Şırnak, Ağrı gibi illerde tandır ekmeği yerin altında, bizde ise yerin üstünde pişiriliyor. Tandır yapımı farklı ama yapılışı aynı. Doyurucu bir özelliği var. Tadı da çok güzel” ifadelerini kullandı.