Sokağa çıkma yasağının ikinci gününde Diyarbakır’ın cadde ve sokaklarında sessizlik hakimken, kentte vatandaşlar hala maske bulmakta güçlük çekiyor. Fırınlar için alınan “özel sipariş” yasağı da çok sayıda yoksul yurttaşın mağdur olmasına neden oldu.
İçişleri Bakanlığı’nca koronavirüs tedbirleri kapsamında, 31 kent için ilan edilen 4 günlük sokağa çıkma yasağı ikinci gününde sürüyor. Bu kentler arasında yer alan Diyarbakır’da bulvar, cadde, sokak ve meydanlar ile tarihi mekanlardaki sessizlik devam ediyor. Market, bakkal, fırın, eczane ve lokantaların açık olduğu kentte, kısmı bir yoğunluk gözlemleniyor. Polisin kentin değişik noktalarında kurduğu kontrol noktalarında ise kimlik ve izin belgesi denetimleri yapıldı.
MARKETLERDE YOĞUNLUK
Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre, Dışarıda olan vatandaşların bir kısmının maske, yer yer eldiven taktıkları görülürken, bir kısmının da maskesiz olması dikkat çekti. Maskesiz sokağa çıkan vatandaşlar, maske fiyatlarının pahalı olması nedeniyle alamadıklarını, eczanelerde dahi maske bulamadıkları için fırına ve markete maskesiz gitmek zorunda kaldıklarını ifade etti. Sokağa çıkma yasağının ilk gününe oranla marketlerde bir yoğunluk gözlemlenirken, vatandaşların maskesiz markete alınmadığını, fiziki mesafe kurallına uyulduğu ve belli bir sayının dışında kimsenin markete alınmadığı görüldü.
MASKE BULMAK ÇOK ZOR
Maske dağıtımının eczanelerde yapıldığı açıklamaları sık sık yapılmasına rağmen kentte vatandaşlar, maskelere ulaşamıyor. Kentte birçok eczane “maske var mı?” sorununu ya “kalmadı” ya da “daha gelmedi” diye yanıtlarken, maskelerin bulunduğu eczanelerde ise yoğunluk olduğu görüldü.
ÇOCUKLAR BALKONLARDA
Sokağa çıkma yasakları, en çok hareket alanları kısıtlanan çocukları etkiliyor. Kapalı alanlarda sıkılan çocuklar, kentteki ikametgahlarında balkonlara çıkarak çeşitli oyunlar oynuyor.
FIRINLARA ÖZEL SİPARİŞ YASAĞI
Öte taraftan İçişleri Bakanlığının valiliklere gönderdiği genelge doğrultusunda fırınların özel sipariş alması yasaklandı. Konuya dair fırınlar bilgilendirilirken, fırında ekmek alacak durumu olmayan vatandaşların yoğurduğu hamuru cüzi bir fiyat karşılığında fırınlarda pişirmenin yasaklanmasına hem fırıncılar hem de vatandaşlar tepki gösterdi. Konuştuğumuz bir fırıncı, sabah saatlerinden beri yaklaşık 15 kişinin hamur getirdiğini, ancak yasak dolayısıyla pişiremediklerini söylerken, vatandaşlar ise alım güçlerinin olmadığı için bu yöntemle ekmek pişirdiklerini söyledi.