Hükümetin tarımsal üretimi düşük olan 21 ilde yüzde 75 hibe tohum desteği vermesine, tarımsal üretimin yüksek olduğu illere tohum desteği vermemesine “Her şeye para var çiftçiye yok mu?” sözleriyle tepki gösteren Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, listenin bütün illeri kapsayacak şekilde yeniden revize edilmesini istedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı, “Bitkisel Üretimin Geliştirilmesi” programı kapsamında, 21 ilde bazı ürünlerde yüzde 75 tohum hibe desteğini sunacaklarını açıkladı, ancak tarımsal üretimin en yüksek olduğu Güneydoğu, Ege, Marmara ve Akdeniz bölgeleri bu desteğin dışında tutuldu. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, tarımsal üretiminde alt sıralarda ye alan Doğu, İç Anadolu ile Karadeniz’i kapsayan ve tarımsal üretimdeki yerleri tartışmalı olan İç Anadolu’da bulunan Aksaray, Kayseri, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde, Sivas, Yozgat’ın içinde olduğu 9 il, Doğu Anadolu’da bulunan Bingöl, Ağrı, Bingöl, Erzincan, Erzurum, Kars, Muş’un içinde olduğu 6 il; Karadeniz’de bulunan Samsun, Tokat ilerini destek kapsamına aldı. Bakanlık, tarımsal üretimi diğer illere göre sınırlı olan iller arasında olan İç Anadolu’ya komşu olan İç Ege’deki Afyon ve Uşak’ı, Güneydoğu’da Adıyaman’ı, Marmara’da Çanakkale’yi dahil etti.
Bakanlık, tohum hibe desteği vereceği iller arasında tarımsal üretim çeşitliliğinin fazla ve tarımsal üretimin en çok yapıldığı iller arasında bulunan Adana, Türkiye’nin sebze üretimini neredeyse tek başına karşılayan Antalya, pamuk üretimin en çok yapıldığı Diyarbakır, Mardin, Batman, Manisa, İzmir, Aydın, Denizli; Marmara Bölgesi’nde Sakarya, Bilecik, Bursa gibi illeri dahil etmedi.
‘İNANAMADIM LİSTEYE 2 DEFA DAHA BAKTIM’
Tarımsal üretimin en çok yapıldığı yerlerde çiftçiye tohum hibe desteğinin verilmemesine tepki gösteren Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, “Diyarbakır Urfa, Adana’nın olmamasına inanamadım. Dedim acaba ben yanlış listeye mi baktım. İki sefer kontrol ettim listeyi. Birincisi bu listeyi kim nasıl ve ne şekilde belirledi. Tarımsal alanlar nedir ne ekiliyor, Türkiye’nin ekonomisine ne katkıları var? Bu listeyi yapanlardan bunları öğrenmek istiyoruz. Kırmızı mercimeğin başkenti, mısırın, ekmeklik buğdayın ve makarnanın ambarı Diyarbakır’ın bu listenin içinde olmamasına şiddetle tepki gösteriyorum. Bu listenin derhal revize edilip tarımsal üretimin yapıldığı tüm illeri kapsayacak şekilde hazırlanması lazım. Evet kabul ediyoruz, para olmayabilir. Bundan dolayı tohum hibe desteği yüzde 75 değil de yüzde 50 olabilir, yüzde 40 olabilir. Ama hepsini kapsayacak şekilde, tüm illeri kapsayacak şekilde olmasını istiyoruz.” diye konuştu.
‘BUNU KABUL ETMİYORUZ’
Koronavirüs bahane edilerek son zamanlarda tarımsal zirai ürünlere zam yapıldığına belirten İskenderoğlu, “Son zamanlarda gübre fiyatları, koronavirüs bahane edilerek artışı ve bu izahı olmayan artışlardan birilerinin hesap sorması lazım. Tarım Bakanlığının, Ticaret Bakanlığının bu gübre artışı nedeniyle gübre fabrikalarından hesap sorması lazım. Gübre ve tohum maliyetlerimiz artmış ama 21 ile tohum desteği listesi açıklanıyor, ama tarımsal üretimin en çok yapıldığı iller bu listede yer almıyor, bu inanılır gibi değil. Birilerinin bunu bize izah etmesi lazım. İzaha muhtaç bir konudur bu. Bunu da kabul etmiyoruz. Bu listenin derhal revize edilip Diyarbakır’ın da içinde olacak şekilde düzenlenmeli. Bunu Bakanlıktan mutlaka istiyoruz.” ifadelerini kullandı.
‘LİSTE BİR AN ÖNCE REVİZE EDİLMELİ’
Yaşanan ekonomik kriz nedeniyle maliyetin az olabileceği illeri seçmiş olabileceğine işaret eden İskenderoğlu, “Ama bu böyle olmaz ki. Biz üretiyoruz. Bütün kapılar kapandı biz bize kaldık. İthalat ve ihracat tamamen durmuş. Biz bize kaldık. Devlet bize destek verecek ki biz üretelim bu açığı kapatalım. Bize destek vermese biz nasıl üretelim. Bu adil olmayan bir durum. Biz Diyarbakır tek eklensin demiyoruz. Herkesi kapsayacak şekilde olması lazım. Her şeye para var çiftçiye mi yok, üretime mi yok? Biz üretiyoruz. Üreten çiftçiye destek verilmesi lazım. Üreten kesim desteklenmeli. Sadece çiftçi değil, kim üretiyorsa ona destek verilmelidir. Böyle bir şey var mı ya? Benim aklım mantığım almıyor böyle bir şeyi. Bir an önce bu listenin revize edilmesini istiyoruz.”
Kaynak: Güneydoğu Güncel