Diyarbakır Gıda Tarım Ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, Üretici Şartlarında Sözleşmeli Küçükbaş Hayvancılık Projesi ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı.
300 Koyun Projesi kapsamında; ‘Üretici Şartlarında Sözleşmeli Küçükbaş Hayvancılık Projesi’ açıklandığını hatırlatan Atalar, “TİGEM, Ziraat Bankası aracılığı ile sözleşme imzalayacağı yetiştiriciye 300 başa kadar küçükbaş hayvanı ücreti karşılığında satacak. Bakım, besleme ve hayvan sağlığı masrafları için avans verecek. TİGEM, doğacak kuzuların alımını garanti edecek ve taban alım fiyatını önceden belirleyecek. Üretilecek yapağı ve süt yetiştiricinin olacak. TİGEM, Ziraat Bankası aracılığı ile üretim sürecinde, yetiştiriciye bakım ücreti ve sigorta bedelini avans olarak verecek. Bunun yanında sözleşme imzalayacağı yetiştiricilere kendi işletmelerinde eğitim verecek. Sütten kesimi müteakip kuzuları alarak, masraflar düşülerek hak edişi üreticiye ödenecek. Alınan dişi kuzularla üretim zinciri büyüyerek devam edecek. Üretici hayvanlara TARSİM sigortalarını yaptıracak” diye konuştu.
BİN 666 ÜRETİCİ İLE SÖZLEŞME YAPILACAK
Atalar, Üretici başına 300 başa kadar küçükbaş hayvan verilerek, toplamda en az bin 666 üretici ile sözleşme, olmak üzere toplam 500 bin baş üretim materyalinin sağlanacağına değinerek, şunları söyledi: “www.300koyun.tigem.gov.tr internet adresinde ön başvurularının belgeleriyle alınması, Başvuruların TİGEM tarafından değerlendirilmesi, TİGEM tarafından başvuruları kabul edilen yetiştiricilerin Ziraat Bankası tarafından değerlendirilmesi, Kazananların duyurulması, Kredisi onaylanan yetiştiriciler ile Ziraat Bankası ve TİGEM arasında sözleşmelerin imzalanması. Hayvanların temini ve teslim edilmesi, Teslim edilen hayvanların İl/İlçe Müdürlükleri tarafından aşılama ve küpelemelerinin ücretsiz olarak yapılması, Yetiştiriciye bakım giderleri ve sigorta bedeli için avans verilmesi, Doğacak dişi kuzular için TİGEM tarafından yetiştiriciye alım garantisi verilmesi, Alınacak dişi kuzuların Bakanlığın diğer projelerinde değerlendirilmesi.
KİMLER YARARLANABİLECEK?
300 koyun projesinden yararlanacaklarda şu kriterler aranacak.
Üretim yapacağı yerin mera alanı, Kaba yem üretebilirliği, Hayvan varlığı, Cinsiyet ve yaşı (Genç çiftçi olması önemlidir), Hayvan barınağına sahip olması, Halen hayvancılıkla uğraşıyor olması gibi kriterler göz önüne alınacak.”