Diyarbakır Tabip Odası’nın, 1995 yıllından bu yana organize ettiği “Barış, Dostluk ve Demokrasi Ödülü” bu yıl sanatçı Kadir İnanır ve Barış Anneleri’ne verildi
Diyarbakır Tabip Odası (DTO), her yıl geleneksel olarak verdiği Barış, Dostluk ve Demokrasi Ödülü’ne ilişkin oda binasında basın toplantısı düzenledi. Açıklamaya, oda yöneticileri ve jüri üyeleri katıldı. Basın açıklamasının Türkçesini İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şube yöneticisi Derya Yıldırım, Kürtçesini ise Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) eski Şube Başkanı Recep Oruç okudu.
KADİR İNANIR VE BARIŞ ANNELERİNE VERİLDİ
Ödül jürisi, DTO’nun 1995 yılından itibaren her yıl organize ettiği “Barış, Dostluk ve Demokrasi Ödülü”nu bu yıl sanatçı Kadir İnanır ve Barış Anneleri’ne vermeyi kararlaştırdı. Açıklama yapan İHD Yöneticisi Yıldırım, yaratılmaya çalışılan korku iklimine karşın barış içinde, bir arada yaşama hayalini ve barış için mücadele etme iradesini gösterenlerin olduğunu söyledi. Bu çabayı sarf edenleri unutmamak, bir adım öne çıkmışları onurlandırmak, barış ve demokrasi mücadelesini yükseltenleri biraraya getirmek üzere 14 Mart Tıp Haftası etkinlikleri kapsamında DTO tarafından 1990’lı yılların savaş ortamında “Barış, dostluk ve demokrasi” ödülü verilmeye başlandığını hatırlatan Yıldırım, “Yaşadığımız olağanüstü-olağan dışı süreci de göz önüne aldığımızda 90’lı yılların dehşet verici ortamını aratmayan 2020 Türkiye’sinde ödülümüzün daha da önem kazandığını düşünüyoruz. 2020 yılı barış, dostluk ve demokrasi ödülü, ödül belirleme Jürisi tarafından, aday kişi ve kurumlar içerisinden 2 isme verilmesi kararlaştırıldı. Bu yılki ‘Barış, dostluk ve demokrasi’ ödülüne, 90’lı yılların baskı ikliminden; militarizmin ve şovenizmin tırmandığı, her türden antidemokratik uygulamanın hüküm sürdüğü günümüze değin durmadan, geri adım atmadan mücadelelerini sürdüren Barış Annelerine ve iktidarın her türlü saldırısına rağmen yaşamdan yana net tutum alması, savaş karşıtı tavrından vazgeçmemesi nedeniyle Sanatçı Kadir İnanır layık görülmüştür” diye konuştu.
‘AYDINLARA CESARET VERDİ’
Sinemanın önemli isimlerinden sanatçı Kadir İnanır’ın toplumsal barış için kimsenin sesinin çıkmadığı dönemlerde dahi tüm baskılara rağmen korkusuzca barış talebini dile getirmekten imtina etmediğini belirten Yıldırım, “Barış ve müzakere sürecinde katkı göstermiş, aktif rol oynamıştır. Gerek sanatçı kimliği ile, gerek entelektüel duruşu ile Türkiye toplumu içerisinde önemli bir figür olarak, barış vurgusunu her fırsatta dile getirmiş, ülke içerisindeki diğer aydınlara cesaret vermiş, herkeste ciddi bir farkındalık yaratmıştır. ‘Çok büyük zorluklarla karşı karşıyayız ama tüm bu zorlukların üstesinden geleceğiz, Halkların kardeşliğine ve büyük barışa tüm kalbimle inanıyorum’ diyerek geleceğe dair barış ve kardeşlik için umudu yeşertmiş ve bunun için mücadele çağrısı yapmıştır” diye konuştu.
ÖDÜL TÖRENİ 7 MART’TA!
Barış Anneleri ve Kadir İnanır’ın birlikte bu ödülü almalarının, barış ve dostluk ortamının tesisi adına oldukça olumlu bir portreyi ortaya çıkardığını kaydeden Yıldırım, barış ve demokrasi mücadelesinde “ben de varım” diyen herkesi 7 Mart’ta düzenlenecek olan ödül törenine davet etti.
BU YILIN JÜRİSİNDE YER ALANLAR
1995 yılından itibaren her yıl Diyarbakır Tabip Odası tarafından organize edilen “Barış, Dostluk ve Demokrasi Ödülü”nün bu yıl ki jürisinde Türk Tabipler Birliği, Diyarbakır Tabip Odası, Pratisyen Hekimler Derneği, Diyarbakır Barosu, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Diyarbakır Diş Hekimleri Odası, Diyarbakır Eczacılar Odası, İHD Diyarbakır Şubesi, TİHV Diyarbakır Temsilciliği, Eğitim Sen Diyarbakır Şubesi, SES Diyarbakır Şubesi ve Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti yer aldı.