DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu, kentte yüzde 40’ın üzerinde kayıt dışı esnaf olduğuna dikkat çekerek bu durumun da belediyeler ve ilgili kurumların yeterince denetim yapmamasından kaynaklandığını söyledi.
Ebedinoğlu,”Aynı yerde hatta aynı binada aynı sektörde iş yeri açılmasını doğru bulmuyoruz. Bu olumsuzluk ancak yasal düzenleme ile önlenebilir” dedi.
MAYIS’TAKİ SEÇİMDE YENİDEN ADAY
Diyarbakır Esnaf Ve Sanatkar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu, kentte ciddi oranlarda kayıt dışı esnaf olduğunu, aynı binanın altında aynı işi yapan çok sayıda iş yeri açıldığına dikkat çekerek herkesin rahatsız olduğu bu durumun ancak yasal düzenleme ile önlenebileceğini söyledi.
Ebedinoğlu, Mayıs ayında yapılacak seçimlerde yeniden aday olacağını açıkladı. Ebedinoğlu,”Dördüncü dönemimiz geride kalmak üzere. Oda başkanı arkadaşlarımızın talebi ve memnuniyeti üzerine yeniden aday olduk. Şu anda oda seçimleri yapılıyor. Mayıs ayında da birliğimizin seçimi yapılacak” diye konuştu.
‘BELEDİYELER YETERİNCE GÖREVİNİ YAPMIYOR’
Kentte yüzde 40 oranında kayıt dışı esnaf olduğunu, bu durumun Türkiye ortalamasının altında olduğunu dile getiren Ebedinoğlu,2005 yılında yapılan yasal düzenleme ile denetleme yetkisinin belediyelere verildiğini ancak belediyelerin de görevlerini yapmadığını kaydetti. Ebedinoğlu,”64 bin üyemiz var. Bu rakam kadar da bize kayıtlı olmayan kayıt dışı esnaf var. Bir diğer önemli sorun aynı bölgede, semtte hatta aynı binanın altında aynı işi yapan iş yerlerinin açılması olayı. Bundan biz de rahatsızız. Birkaç girişimimiz de oldu ama önüne geçemedik. Bunun için yasal düzenleme yapılması ve bize yetki verilmesi lazım. Eskiden yetki bizdeydi ama 2005 yılından sonra denetleme yetkisi belediyelere verildi” dedi.
‘İMALATHANELER ŞEHİR DIŞINA TAŞINMALI’
İş yeri tabelalarına standart getirilmesi ve imalathanelerin şehir dışına taşınması gerektiğinin altını çizen Ebedinoğlu,”Belediyeler istese aynı bina veya yakın çevrede nüfüs yoğunluğuna göre bunu kontrol altına alabilir. Aynı işi yapan iş yeri varsa başkasına ruhsat vermez. Ama sen önüne gelene ruhsat verirsen bu işin sonu gelmez. İzmir’de bu yapıldı ve başarıldı. Diyarbakır’da maalesef belediyeler yeterince denetim yapmıyor. Bir de kentte gürültü kirliliği yaratan tabela ve imalathane olayı var. Bunları daha önce belediyelerle görüşerek gündeme getirdik ama çözüm üretilmedi. İmalathaneler şehir dışına taşınmalı, tabelalara standart getirilmeli” ifadelerini kullandı.
(Kaynak: Tigris Haber Gazetesi)