Akaryakıta gelen zamlardan dolayı iş yapamaz hale geldiklerini belirten ticari taksilerle ilçe ve şehirlerarası taşımacılık yapan şoförler, yapılan zamlara tepki gösterdi.
Akaryakıta yapılan zamların kendilerini olumsuz etkilediğini ifade eden ilçe ve şehirlerarası taşımacılık yapan sürücülerle ticari taksi şoförleri, yetkililere çağrıda bulunarak, artık zam yapılmaması ve fiyatlarda indirime gidilmesi talebinde bulundu.
Benzin, motorin ve LPG’ye yapılan zamlar vatandaşı, esnafı ve taşımacılık yapan tüm sektörleri olumsuz etkiliyor. Geçtiğimiz 2019 yılında benzine 15, motorine 13 ve LPG’ye ise 8 defa zam yapıldı. Benzinin litre fiyatı 7 TL’nin üzerine çıkarken, motorinin litre fiyatı ise 7 TL’ye dayandı.
“YETKİLİLERDEN TALEBİMİZ AKAR-YAKIT FİYATLARINI DÜŞÜRMELERİDİR”
Akar-yakıta yapılan zamlarla kazançlarının yarı yarıya düştüğünü belirten taksi şoförü Ahmet Karaman, “8 yıldır otogarda taksi şoförlüğü yapıyorum. Burada kiracı olarak taksicilik yapıyoruz. Akar-yakıta zam gelmeden önce bir günde 300 lira kazanırken, şu an 100 lira kazanıyoruz. Yakıta sürekli zam yapıldığı için aldığımız bütün parayı yakıta veriyoruz. 2 yıl önce aldığımız yakıt fiyatı 3-4 lira iken şu an 6 ile 6,5 lira arasındadır. Zamlar sürekli yapılırken taksimetreye aynı şekilde zam yapılmıyor. Bu durumdan şikâyetçiyiz. ” dedi.
Yetkililere seslenen Karaman, “Bizler kiracıyız kira parası mı verelim? Eve mi bakalım? Sigortamızı mı yatıralım? Arabanın sanayi bakımını mı yapalım? Yani kısacası bizler de ne yapacağımızı bilmiyoruz. Yetkililerden talebimiz akar-yakıt fiyatını düşürmeleridir.” ifadelerini kullandı.
“YAKIT FİYATLARI ARTARSA BUGÜN BEN YARIN BAŞKA BİR ARKADAŞIMIZ İŞİ BIRAKIR”
Müşterilerden aldıkları ücret ile yakıt fiyatlarına yapılan zamların doğru orantılı olmadığını belirten bir diğer taksi şoförü Kadri Akçar, her yakıt aldıklarında farklı bir tutar ile karşılaştıklarını söyledi. Akçar, “Akar-yakıta yapılan zamlar bizi her açıdan etkiliyor. Daha önce 3-4 liraya aldığımız yakıt şu an 7 liraya kadar çıktı. Dünya sıralamasına bakıldığı zaman, yakıt fiyatları en yüksek ülke sırlamasında ilk 10 ülke içerisindeyiz.” dedi.
“VATANDAŞI MAĞDUR ETMEMEK İÇİN ZARARINA DA OLSA SEFERLERİMİZİ YAPIYORUZ”
Yüksek akaryakıt fiyatlarının kendilerini olumsuz etkilediğini belirten otobüs firması yetkililerinden Çetin Takılmaz, “Mazot fiyatları çok pahalı. Bu da bizi çok etkiliyor. Örneğin; İstanbul’a giden bir aracımız 46 koltuklu ama bugün gideceği seferde sadece 8 yolcu bulunmaktadır. Böyle bir durumda bile vatandaşı mağdur etmemek için zararına da olsa mecburen seferlerimizi yapıyoruz. “dedi.
“YETKİLİLERDEN AKAR-YAKIT FİYATLARINI DÜŞÜRMESİNİ İSTİYORUZ”
40 yıldır şehirlerarası şoförlük yaptığını söyleyen Veysel Yılmaz, akaryakıt fiyatlarının yükselmesinin kendilerinin olumsuz yönde etkilediğini söyledi. Yılmaz, “Ben 40 yıllık şoförüm. Akaryakıt fiyatlarının yükselmesi bizleri olumsuz yönde etkiliyor. Kış ayları olduğu için bilet fiyatları da çok düşüktür. Bu durum da bizi etkiliyor. Bizim bir aracımızın İstanbul’a gidip gelmesi en az 6 bin liraya mal olmaktadır. Maalesef şimdilerde şoför olarak mazot parasını çıkarabilirsek sevinir hale gelmişiz.” dedi.
Yetkililerden akaryakıt fiyatlarının düşürülmesini istediklerini söyleyen Yılmaz, “En büyük talebimiz de budur. Bizler gerçekten mağdur durumdayız. İlgililerin gelip bizleri görmesini ve halimizi anlamalarını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.