Karayolları 9. Bölge Müdürlüğü, kentte siyasilerin, kamunun ve STK’ların tepkisine neden olan yol yapım ihalesini 21 B maddesine göre Elazığ firmasına verdiği ortaya çıktı
Karayolları 9. Bölge Müdürlüğü, kentte siyasilerin, kamunun ve STK’ların tepkisine neden olan yol yapım ihalesini 21 B maddesine göre Elazığ firmasına verdiği ortaya çıktı. Aciliyet gerektiren bir durum olmamasına rağmen ihalenin bu şekilde verilmesi tepkiye neden oldu. Aciliyet ve kamu menfaati bulunmayan 150 milyonluk ihale için firmalar Ökkeş Ceylan hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.
Diyarbakır-Mardin karayolunun 0 ile 16’ncı kilometresini kapsayan yol yapım işine ilişkin ihaleyi davetiye usulü ile yapan ve Diyarbakır’da bulunan firmalara davetiye göndermeyen Karayolları 9. Bölge Müdürlüğü tepki çekmeye devam ediyor. Konunun gazetemizde geniş bir şekilde yer alması kent kamuoyunda rahatsızlık oluştururken, Karayolları 9. Bölge Müdürlüğü ile kentin yönetim organlarının sessiz kalması dikkat çekti.
Karayolları 9. Bölge Müdürü Ökkeş Ceylan, “Diyarbakır-Mardin Yolu KM: 4+400-20+834 Arası Kesimde Toprak İşleri, Sanat Yapıları, Üstyapı Ve Çeşitli İşler Yapılması işi” ihalesi için 10 firmaya davetiye göndermiş, ihaleyi de yüzde 20,29 gibi düşük bir kırımla Elazığ orjinli, Ankara merkezli Ziver İnşaat isimli firma kazanmıştı. Bu duruma karşı çıkan ve ihaleye davet edilmeyen Diyarbakır firmaları da Bölge Müdürü Ökkeş Ceylan hakkında görevi kötüye kullanma, ihaleye fesat karıştırma ve kamuyu zarara uğratma suçlarından şikayetçi olmuş, konuyu resmi ve siyasi makamlara intikal ettirmişti.
KENT DİNAMİKLERİ KAYITSIZ
Diyarbakır yerel basını konuyu tüm detaylarıyla gündeme taşımış, Karayolları 9.Bölge Müdürlüğü başta olmak üzere resmi makamların sessiz kalması, kentin sivil dinamiklerinin ise kayıtsız kalması dikkat çekti.
100 MİLYON TL YATIRIMI OLAN DİYARBAKIR FİRMALARI NEDEN DAVET EDİLMEDİ?
Diyarbakır’da yerleşik olan ve yaklaşık 100 Milyon TL’lik yatırımları bulunan ATK YOL, BSK YOL, ACS, PROYOL, DURMAZ İNŞAAT, CEYLAN, TOPALAN İNŞAAT, BİROĞLU İNŞAAT gibi, aralarında yakın zamana kadar Karayolları 9.Bölge Müdürlüğü’nün yüklenicisi olanların da bulunduğu firmaların neden ihaleye davet edilmediği sorusu hala cevap bulmuş değil.
KARAYOLLARI 9.BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNÜN CEVAP VERMESİ BEKLENEN SORULAR
Cevap bekleyen sadece bu soru değil elbette. Karayolları 9.Bölge Müdürü yetkisini kamu yararı aleyhine kullanıp Diyarbakır merkezli asıl yeterlilik sahibi firmaları neden dışlamıştır?
Davetiye gönderilen 10 firmanın kaçı Diyarbakır’da hizmet veriyor. İhale verilirken kişisel çıkarlara göre hareket edildi mi?
Davetiye usulü ile yapılan ihalede Elazığ merkezli bir firmanın özel olarak tercih edilmesinin nedeni nedir?
İdare tarafından ihale konusu işin keşif bedelinin şişirildiği, maliyetin bilerek artırıldığı, hukuk dışı yöntemle 20,29 gibi düşük bir tenzilat oranı ile ihalenin aslında fiilen kırımsız bir şekilde sonuçlandırıldığı yönündeki iddianın aksini gösterir somut bir veri bulunmakta mıdır?
BÜROKRASİ, SİYASET VE SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ DUYARLILIK GÖSTERMELİ
İhaleye davet edilmeyen Diyarbakır firmaları, başta Valilik olmak üzere, Ak Parti İl Teşkilatı ve sivil toplum örgütlerinden duyarlılık gösterilmesini, rekabete kapalı, hile ve fesat karıştırılmış, kamufle edilmiş ihalenin iptal edilmesinin, kendilerinin de katılabileceği açık ihale usulü ile veya ön yeterlilikli bir ihale yapılmasının sağlanması için girişimlerde bulunulmasını beklemektedir.
ETİK BİR UYGULAMA DEĞİL
Kamu ihalelerine iştirak edebilmek maksadıyla ticari faaliyette bulunduklarını ve ihale konusu işe yönelik ortalama 100 Milyon TL’lik yatırımlarının bulunduğunu aktaran firma sahipleri, Diyarbakır’da yerleşik olduklarını, Diyarbakır’da istihdam ve katma değer sağladıklarını fakat buna karşılık kendilerine davetiye gönderilmemesinin, yok sayılmalarının etik olmadığını ifade ettiler.
Her türlü itiraz ve şikayet haklarını kullandıklarını, ilgili mercilere ve siyasilere bilgi verdiklerini, bir netice beklediklerini ifade eden Diyarbakırlı firma sahipleri, kent kamuoyunda da büyük bir rahatsızlığa neden bu olayla ilgili somut bir gelişme yaşanmaması halinde, tesislerini yakıp Diyarbakır’ı terk etmeye dek uzanacak bir süreç başlatacaklarını ifade ettiler.
HAKSIZLIK VARSA GEREĞİNİ YAPILIR
Konuyla ilgili gazetemize açıklamada bulunan Ak Partili vekiller, “İhaleye çağrılmadığını söyleyen firmaların varsa ellerinde bilgi ve belge itirazda bulunsunlar. Biz siyasilerin bu tür konulara müdahil olması doğru değil. Ancak ortada haksızlık varsa hem biz hem ilgili kurumlar araştırır ve gereğini yapar.”
BU YÖNTEM DOĞRU DEĞİL
Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya da, davetiye usulü ile yapılan hiçbir ihaleyi doğru ve sağlıklı bulmadıklarını belirterek, “İhaleye çağrılmayan firmalarımızla görüştük. Müdürlüğün neden böyle bir yola başvurduğuna bizde şaşırdık. Ortada acil bir durum yok. Bu yöntemi doğru bulmuyoruz. Farklı kurumlarda bu yöntemi kullanarak ihaleye çıkıyor. Biz bununla ilgili önümüzdeki günlerde bir açıklama yapacağız” şeklinde konuştu.
Kaynak: Tigris Haber