Diyarbakır’da işitme engelli çocuk ve kadınlar, İl Müftülüğünce açılan kursta işaret diliyle Kur’an-ı Kerim öğreniyor.
Diyarbakır Müftülüğü binasında açılan kursta yaşları 14 ile 35 arasında değişen 20 işitme engelliye Kur’an-ı Kerim öğretiliyor. Kursa katılan işitme engelli çocuk ve kadınlar, hem dini bilgi ediniyor hem de işaret diliyle Kur’an-ı Kerim okuyor. Eğitmen Özlem Özkan, bir süre önce işaret dili eğitimine katıldığını, ardından işitme engellilere yönelik açılan kursta eğitim vermeye başladığını belirterek bu sayede işitme engelli kadınların Kur’an öğrenme sürecine destek olduğunu söyledi. Özkan, hedefinin engelliler arasından dini rehberler yetiştirmek olduğunu ifade ederek onlara İslam dinini en güzel şekilde anlatmaya çalıştığını aktardı. Kursiyerlerin işaret dili sayesinde Kur’an öğrendikleri için mutlu olduğunu anlatan Özkan, “Kursa 2 işitme engelliyle başladık. Daha sonra birbirlerine haber vermeleri ile yaptığımız duyurular sayesinde 20 kişi kursa katıldı.” dedi.
“GÖNÜL DİLİYLE KONUŞMA BOYUTU VAR”
Özkan, haftada 3 gün ders verdiğini, işitme engellilere Kur’an-ı Kerim’i öğretirken ilk başlarda zorlandığını dile getirerek şöyle konuştu: “İşitme engellilerle çalışmak bir gönül işi. Gönül diliyle konuşma boyutu var. Eğitim faaliyetlerinde sabır çok önemli. Kavramları anlama ve fark etme noktasında biraz daha zorluk çekiyorlar. Dini kavramları literatüre göre onlara verebilmek için zaman çok uzuyor. Normalde bir kişinin Kur’an’ı öğrenmesi işitme engeli bir kişinin öğrenmesinden iki kat daha hızlı. Onlara eğitim noktasında, manevi noktada destek verdikçe onların da bize manevi geri dönüşümü oldu.”
EV ZİYARETLERİ İLE KURSA KATILIM
İşitme engellilerle bire bir görüştüğüne, ailelerini ziyaret ederek kursa gönderilmeleri konusunda ikna ettiğine dikkati çeken Özkan, Sur ve Yenişehir ilçelerindeki ailelerle irtibat kurduğunu vurguladı. Özkan, “Ailelerin bizi tanıması gerekiyordu. Ben 3 öğrenciyi haftanın 3 günü evinden gidip alıyordum. Daha sonra kursiyerler Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin sağladığı ücretsiz ulaşım imkanı ile kursa gelmeye başladı.” dedi.
“KUR’AN OKUMAYI ÖĞRENDİM, ÇOK MUTLU OLDUM”
Kursiyerlerden iki çocuk annesi Nermin Zengin, Özkan aracılığıyla kursa katılma amacının dinini doğru şekilde öğrenmek olduğunu belirtti. Zengin, engelli arkadaşlarının vesilesiyle kurs düzenlendiğini öğrendiğini ifade ederek Kur’an-ı Kerim’i işaret diliyle öğrenmenin mutluluğunu yaşadığını dile getirdi. Betül Yıldız (31), en büyük hayalinin Kur’an-ı Kerim’i öğrenip umreye gitmek olduğunu bildirerek şöyle devam etti: “Kur’an-ı Kerim’i öğrenmeyi çok istiyordum. Böyle bir yerin açılması bizim için bir fırsat. Kur’an-ı Kerim’i okumayı öğrendim, çok mutlu oldum. İşaret dili süper bir şey, hayatımı kolaylaştırıyor. Umreye gitmek için de destek bekliyorum.”
Fatma Bayram, Kur’an okumanın mutluluğunu yaşadığını söyledi. Ailede tek işitme engelli olduğuna dikkati çeken Bayram, şunları kaydetti: “Ablamlar Kur’an-ı Kerim’i okumayı biliyordu. Ben de onlara sadece bakıyordum, anlamıyordum. İşaret dili de bilmedikleri için ben hep kenarda bekliyordum. Sabrettim sonra Allah bana da nasip etti. Kurstaki öğretmenim sayesinde Kur’an-ı Kerim’i öğrendim. İşitme engelinin bir engel olmadığını onlar da gördüler. Artık okuyabiliyorum, anlayabiliyorum. İşitme engelliler de bunu yapabiliyormuş. Gerçekten inandık, başardık. Allah razı olsun.”