Diyarbakır’da bir hasta yakını tarafından saldırıya uğrayan özel hastanede görevli doktor ve sekreteri ziyaret eden Diyarbakır Tabip Odası yönetim kurulu üyeleri, doktor ve sekretere geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Tabip Odasından yapılan yazılı açıklamada ise, şiddeti önleme yasasının bir an önce çıkarılarak şiddet uygulayanlara hapis cezası uygulanması istenildi.
Diyarbakır Tabip Odası Yönetim Kurulu üyeleri, dün özel bir hastanede saldırıya uğrayan uzman doktor ve sekreteri ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerini ilettiler. Tabip odasından yapılan yazılı açıklamada ise, Özel bir hastanede çalışan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Mahmut Erdemoğlu ve tıbbi sekreter Arzu Özmen bir hasta yakınının demir sopalı saldırısına maruz kaldığı ve darp edildiği belirtildi. Poliklinik kapılarını kıran, hastaneyi savaş alanına çeviren, hekim ve çalışanlara küfür ederek ölümle tehdit eden hasta yakını, diğer hastaların da tedavilerini engelleyerek sağlık hizmetine engel olduğu belirtilen açıklamada şöyle denildi:
“ŞİDDETİ ÖNLEME YASASI ÇIKARILMALIDIR”
“Şikâyet üzerine gözaltına alınan saldırgan ayni gün savcılık tarafından karakoldan salıverilmiştir. Meslektaşlarımıza ve sağlık çalışanlarına yapılan bu saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Saldırganların hiçbir şey olmamış gibi ayni gün serbest bırakılmasını kabul etmiyoruz. Mevcut sağlık politikalarının yarattığı çarpıklıklar ve kışkırtılmış sağlık talebi, sağlık emekçileri ve hasta yakınlarını karşı karşıya getirmiştir. İktidarın bu sorunun üzerine gitmek yerine her fırsatta sağlık emekçilerini hedef göstermesi sağlıkta şiddeti arttırmıştır. Sağlık Bakanlığı, sağlık örgütlerinin ve sağlık emekçilerinin önerilerini kabul etmemiş, bugün geldiğimiz duruma zemin hazırlamıştır. Daha önce kaybettiğimiz sağlık emekçilerinden ve ülkenin her yerinden gelen beyaz kodlardan ders alınmamıştır. Sağlık kuruluşlarında her gün ortalama 30 şiddet vakası yaşanmaktadır. Hastaneler, her an bir arkadaşımızı daha kaybedebileceğimiz bir kaos ortamına dönüşmüştür. Kamu idaresi, bu kadar kısa sürede, bu denli sık yaralanmalara sebep olan saldırılara karşı sağlık emekçilerinin güvenliğini sağlamak adına yeterli, etkili ve caydırıcı önlemler almamıştır. Bu durum bizlerin can güvenliğini tehdit etmeye devam ederken sağlık hizmet sunumunu da sürdürülebilir olmaktan çıkarmıştır. Hükümet, sağlıkta şiddete ilişkin taleplerimizi ciddiye almamaktadır. Aksine kamuoyunda oluşan bu talebi, madde 5 sürecinde olduğu gibi suiistimal etmektedir. Sağlıkta şiddeti, politik hedeflerini gerçekleştirmek için paravan olarak kullanmakta, palyatif çözümler ile bu ciddi talebi geçiştirmektedir. Bu nedenle, daha önce de yaptığımız önerileri bir kez daha tekrarlıyoruz: Türk Tabipleri Birliği’nin defalarca dile getirdiği etkili bir Sağlıkta Şiddeti Önleme yasasının bir an önce çıkarılarak şiddet uygulayanlara hapis cezasının yasallaşması sağlanmalıdır. Çarpıtılmış sağlık anlayışıyla sağlık emekçisi ve hasta yakınlarını karşı karşıya getiren politikalardan vazgeçilmelidir. Sağlık kuruluşlarında çalışma arkadaşlarımızın güvenliğinin sağlanması için caydırıcı, önleyici ve gerçekçi önlemler bir an önce hayata geçirilmelidir.”