Hanililer, ilçeye doğalgaz gelmesini istiyor. Hanili vatandaşlar, yetkililerin bu talepleri için harekete geçmesini istiyor
‘Doğalgaz ne zaman gelecek?’ sorusunun sorulduğu ve bugünlerde Doğalgaz tartışmalarının yaşandığı Hani ilçesinde oluşan hava kirliliği, tepkilere neden oluyor. Doğalgazın bir lüks olmayıp zaruri bir ihtiyaç olduğunu ifade eden Hani halkı, doğalgazın bir an evvel ilçeye getirilmesini istiyor.
Hani ilçesinde özellikle sabah ve akşam saatlerinde yaşanan hava kirliliği, halk arasında tepkilere neden oluyor. Hani ilçesine doğalgazın bir an evvel getirilmesi gerektiğini vurgulayan vatandaşlar, her geçen sürenin Hani açısından ciddi bir kayıp olduğunu söylüyorlar.
VATANDAŞLAR DURUMA TEPKİLİ
Coğrafi konumu itibariyle Bingöl, Erzurum iklimine bağlı olan Hani ilçesi yaz mevsiminde yayla havası yaşarken, çetin ve oldukça zor geçen kış mevsiminde ise kömür sobaları ve kalorifer kazanlarından çıkan dumanlardan dolayı ilçede hava kirliliği yaşanıyor.
Kış aylarında ilçe merkezinde ve kırsal alanlarda kar kalınlığının bazen 1 metreyi aştığını belirten vatandaşlar, mecbur olmadıkça dışarı çıkmadıklarını belirterek kömür sobalarından artık kurtulup doğalgazlı evlerde yaşam sürdürmek istediklerini vurgulayarak tepkilerini dile getiriyorlar. Hava sıcaklığının çoğu zaman eksi dereceye kadar düştüğü Hani ilçesinde soğuk havaların kış mevsimine göre 5 ay sürdüğünü ve bu durumdan oldukça etkilendiklerini söyleyen vatandaşlar, ilçeye doğalgazın gelmesi halinde mutlu olacaklarını belirterek doğalgazın artık bir Lüks değil, zaruri ihtiyaç olduğunu, yetkili makamlardan konu ile ilgili çalışmaların bir an önce başlatılmasını istiyorlar.
“HANİ İLÇESİ, ÜVEY EVLAT MUAMELESİ GÖRÜYOR”
Yılan hikâyesine dönen ve bir türlü somut adımların atılmadığı Hani ilçesine doğalgazın gelmesi ile ilgili gerekli adımların atılmadığı, çalışmaların yapılmadığını belirten vatandaşlar; “33 bin nüfuslu Hani ilçesi, yaşanılabilir bir ilçe olmaktan çıkmaktadır. Kış mevsiminin çok çetin ve soğuk geçmesi nedeniyle bütçemizin büyük kısmını yakıta ayırmak zorunda kalıyoruz. Kömür fiyatlarının çok yüksek olması nedeniyle halkımız kalitesiz kömür yakmak zorunda kalıyor. Bu da kışın hava kirliliğinin oluşmasından dolayı sağlık sorunlarının had safhaya ulaşmasına neden olmaktadır. Bir mutfak tüpünün 115 TL olduğu gerçeği ortadayken mutfakta ve işyerinde tüp gaz kullanan bazı vatandaşlarımız büyük maddi zorluklar yaşıyor. Doğalgaz yerine kömür yakan bir mesken yıllık 3 bin ile 5 bin TL arası fazla para öderken, kıt kanaat geçinen dar gelirli vatandaşlarımızın ceplerinden neden bu kadar fazla para çıkması ise bizi üzüyor. Bu durum bizi son derece üzmüştür. Bu ilçeye yapılan muamele üvey evlat muamelesidir” şeklinde tepki gösterdiler.