Bu yıl ilk defa uygulanacak olan bir haftalık ara tatili öğretmen ve öğrenciler açısından değerlendiren eğitimciler, uygulamanın yerinde bir karar olduğunu belirttiler.
Bu yıl ilk defa 18-22 Kasım tarihleri arasında uygulanacak olan bir haftalık ara tatili öğretmen ve öğrenciler açısından değerlendiren eğitimciler, dinlenme ve ders tekrarlarının yapılması bakımından bir fırsat olduğunu söylediler.
MEB Ortaöğretim Genel Müdürlüğü’nün 24.06.2019 tarih ve 12017312 sayılı 2019/9 nolu genelgesi ile Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlandı. MEB’in daha önce açıkladığı yeni çalışma takvimi kapsamında Kasım ve Nisan aylarında birer haftalık ara tatil yapılmasıyla ilgili uygulama yönetmelikle düzenlendi. Buna göre, ders yılı 2 döneme ayrılacak ve her dönemde bir ara tatil yapılacak.
18 ile 22 Kasım tarihleri arasında yapılacak olan ilk bir haftalık ara tatil uygulamasını değerlendiren eğitimci rehber öğretmen Avni Altın, hayata geçecek olan uygulamanın sonuçlarını, eğitim camiası olarak merakla beklediklerini belirtti. Tatil sürecini olumlu bir gelişme olarak değerlendiren Altın, “Bu süreç içerisinde, bunun olumlu olumsuz taraflarını hep beraber göreceğiz, kanaatimizce olumlu bir gelişmedir. Çünkü özellikle uzun yaz tatil döneminin çok olması münasebetiyle öğrencilerin dersten kopuk olması ve eskiden 3 ay olan yaz tatilinin 2,5 aya düşürülmesi, okulların bir hafta erken başlayıp aynı şekilde geç bitirilmesi münasebetiyle bir tatil gerektirecektir. Tabii bu tatil sürecinin uzun olması her ne kadar öğrencilerin dinlenme ihtiyacı var dersek bile 2, 2 buçuk ay öğrenci tatili için yeterlidir.” dedi.
“KONULARIN TEKRARI VE EKSİKLİKLERİN GİDERİLMESİ AÇISINDAN YERİNDE BİR UYGULAMADIR”
Öğrencinin özellikle uzun süren tatiller sonucunda okulların başlamasıyla beraber ciddi anlamda konsantrasyon ve motivasyon eksikliğini gördüklerini aktaran Altın, “Öğrenciler özellikle ilk bir-iki hafta dersler de öğrenci toparlamak çok güç oluyor. Milli Eğitimin almış olduğu ve ilk defa uygulanacak olan birinci yarıyıl döneminin tam ortasındaki bu ara tatil modülü, özellikle 2 aylık zaman zarfında öğrencilerin görecekleri konularının genel tekrarı ve eksikliklerin giderilmesi açısından yerinde bir uygulamadır.” ifadelerini kullandı. Altın, “12’inci sınıf ve üniversiteye hazırlanan öğrenciler açısından çok olumlu bir gelişmedir. Çünkü öğrencilerin okul sürecinde genel anlamda tekrar edemeyeceği konuları belki bu süreç içerisinde tekrar edebilme zamanı elde edebilecektir. Ayrıca bunun ikinci dönemi var. İkinci dönemin tam ortasında da bir haftalık tatil süresi vardır.” şeklinde konuştu.
“EĞİTİM SİSTEMİMİZ YAZ-BOZ TAHTASINA DÖNMÜŞ”
Her yıl veya dönemde eğitim sisteminde yapılan değişikliklere de değinen Altın şunları söyledi: ‘’Eğitimde birçok deneme-yanılma yönüyle bazı şeyleri deniyor, verim alamadığımız zaman farklı formüller üretmeye çalışıyoruz. Geçmişte eğitimde ciddi anlamda sıkıntılar vardı. Bu sıkıntıları bertaraf edebilmek için farklı formüller geliştirmek lazım. En azından öğrencinin verimlilik açısından olumlu-olumsuz etkisini görebileceğiz. Gerçekten etkiyi alabilecek miyiz, alamayacak mıyız? Bunu göreceğiz’’
Altın, “Maalesef eğitim sistemimiz yaz-boz tahtasına dönmüş. Her gelen bakanlık farklı bir formülle karşımıza çıkıyor. Bir türlü islediğimiz randımanı alamıyoruz. Benim kişisel düşüncem olumlu bir formüldür. Bu formülün olumlu-olumsuz taraflarını dönem sonunda hep beraber göreceğiz, bekleyeceğiz. Buna göre sağlıklı bir değerlendirme yapsak daha verimli olabileceğini düşünüyorum.”
“TATİL, VERİMİN ARTMASI AÇISINDAN ÖĞRETMEN İÇİN DE OLUMLUDUR”
Genel olarak eğitimcilerin tatil sürecine olan bakış açılarının da ikilemelere neden olduğunu belirten Altın, “Öğretmen açısından değerlendirirsek; bazı meslektaşlarımızın ara tatilde öğretmen seminerleri olacak ve tatil yapamayacak. Daha önce 3 aylık olan tatil süresinin kısaltılması, tatili seven meslektaşlarım açısından olumsuz olabilir. Tabi ki bazı öğretmenler açısından da olumlu bir süreç olarak ele almak lazım. Çünkü yapılacak olan seminerler meslektaşlarımızın eksikliklerini görmesi, bu süreç içerisinde öğrenciye yönelik verimin muhasebesini yapmak açısından olumlu bir gelişmedir.” dedi.
Bir haftalık tatil sürecinde ailelere düşen görevleri sıralayan Altın, “Özellikle ailelere düşen görev, çocukların birinci yazılılarındaki eksikliklerini tamamlamak açısından önemli bir fırsattır. Ailenin bunu iyi takip etmesi lazım. Bazen aile, çocuğu okula bırakır, harçlığını verir, ondan sonraki gelişimini ciddi anlamda takip etmez. Bu süreci iyi değerlendirip çocuğun eksiklerini kapatmak lazım. Üniversite hazırlık öğrencilerinin eksikliklerini tamamlamalı, ikili anlamda iyi bir diyalog kurmalı ve bunu bir fırsat bilmelidir. Bu fırsatı iyi değerlendirilmesi için biz eğitimcilere ciddi anlamda görevler düşüyor. Bunun yolu da öğrenci ile iyi iletişim kurmak, eksikliklerini görmek ve dönüş alabilmek için çocuğun gelişimini süreç içerisinde iyi takip etmek lazım.” ifadelerini kullandı.
“EĞİTİM BİR SÜREÇ İŞİDİR VE İYİ DEĞERLENDİRMEK GEREKİR”
Eğitimin bir süreç işi olduğuna dikkat çeken eğitimci matematik öğretmeni İlyas Kaya ise, “Bu süreçte çok yoğun bir çalışma içerisinde olan öğrencilerin ve öğretmenlerin dinlenmeleri açısından olumlu olarak buluyorum. Öğrencilerin yıl içerisinde öğrendiklerini tekrar etmeleri açısından önemli bir karar olduğunu düşünüyorum. Öğrencilere bu süreç içerisinde kısa bir tatil olacak. 45 günde bir tatil olması, kendi öğrendiklerini değiştirmeden tekrar etmelerini oldukça olumlu olarak görüyorum.” dedi.
Yıl içerisinde öğrencilerin çok yoğun bir çalışma içerisinde olduklarından dolayı sadece sömestr ve yaz tatilinin yapılmasının yetersiz olduğunu hatırlatan Kaya, “Bu süreç içerisinde bir haftalık tatilin araya girmesi özellikle öğrenci ve öğretmenlerin hem dinlenmeleri hem de öğrencilerin öğrendiklerini tekrarlamaları açısından önemlidir.” şeklinde konuştu.
Kaya, “Tarihlere baktığımızda daha önce yapılan tatillerin tam ortasına alındığından dolayı belirtilen tarihlerin yerinde olduğuna inanıyorum. Öğrenciler, öğrendiklerini kendilerini fazla sıkmadan, sıkılmadan tekrar etmesi gerekiyor. Öğretmenlerinde kendi performanslarını değerlendirip daha iyi bir performans sergilemelerini diliyorum. Bu iki ara tatilinde öğrenci ve öğretmen kardeşlerimize hayırlı olmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.
(Kaynak: Ramazan Zeren, Gıyasettin Tetik-İLKHA)