Çiftçilerin girdi maliyetlerini azaltmak adına aylardır bekledikleri 2019 tarım destekleri açıklandı. Resmi Gazete’de yayınlanan 2019 tarım desteklerinde mazot desteği dışında birçok kalemde destekler yerinde saydı.
Resmi Gazete’de yayınlanan 2019 Tarım destekleri nihayet açıklandı ama bu destekler çiftçinin yüzünü güldüremedi. Çiftçilerin aylardır beklediği destekleme kararnamesinde, mazot desteğindeki artışlar dışında dikkat çekici bir artış yaşanmadı. Buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale destekleme primi 5 kuruştan 10 kuruşa çıkarılırken, dane zeytin ilk kez destekleme kapsamına alındı. Pamuk, yağlı tohumlar, bakliyat, zeytinyağı, çay ve diğer ürünlerdeki fark ödemesi (prim) desteklerine ise hiç bir artış yapılmadı.
MAZOT BİRAZ ARTTI GÜBREDE YERİNDE SAYDI
Alan bazlı destekler kapsamında “2019 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar” a göre, 2019 ürünü buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale için dekar başına 19 TL, mazot 8 TL, gübre desteği olmak üzere toplamda 27 TL destek ödemesi yapılacak. Geçen yıl bu ürünlere toplamda dekar başına 19 lira destek verilmişti. Yani, bir yılda mazot desteğine yapılan 8 TL, çiftçinin derdine merhem olmadı.
Pamuk ve çeltik üretenlere ise dekara 62 TL, mazot ve 4 TL gübre desteği olmak üzere toplamda 66 TL destek verilecek. Nohut, kuru fasulye ve mercimek üretimine de dekar başına 22 TL mazot ve 4 TL gübre desteği olmak üzere 26 TL, patates üreticilerine dekara 27 TL mazot ve 4 TL gübre olmak üzere 31 TL, yağlık ayçiçeği ve soyada dekara 26 TL mazot ve 4 TL gübre dahil dekara 30 TL destek sağlanacak.
Dane mısırda mazot desteği dekara 25 TL, gübre desteği 4 TL olmak üzere 29 TL olurken, kuru soğan, kanola, aspir, yaş çay, fındık, yem bitkilerinde dekara 17 TL mazot ve 4 TL gübre desteği ile 21 TL destek ödemesi yapılacak. Zeytin de dahil diğer ürünlerde dekara 15 TL mazot ve 4 TL gübre desteği sağlanacak. Nadasa bırakılan tarım arazileri için 8 TL destek sağlanacak.
Bu yıl ilk kez katı organik-organomineral gübre desteği ise ilk kez uygulanacak. Bu kapsamda organik gübre kullanan çiftçilere dekara 10 TL destek sağlanacak.
Yine, Toprak Analiz Desteği, asgari 50 dekar ve üzeri tarım arazilerinde, ilave her 50 dekara kadar bir analiz için Tarım ve Orman Bakanlığı’nca yetkilendirilmiş Toprak Analiz Laboratuvarlarma analiz başına geçen yıl olduğu gibi 40 TL destek ödenecek.
YAĞLI TOHUM VE PAMUK DESTEKLERİNDE ARTIŞ YOK
Fark ödemesi (prim) desteği sağlanan ürünler arasında sadece buğday arpa, yulaf, çavdar, tritikale için geçen yıl kilobaşına 5 kuruş olan destek primi bu yıl 10 liraya çıkarılıyor. Nohut, mercimek ve kuru fasulyede kilogram başına geçen yıl olduğu gibi 50 kuruş, kütlü pamuğa kilo başına 80 kuruş, dane mısıra 3, yağlık ayçiçeğine 40, soya fasulyesine 60, kanolaya 50,aspire 55, çeltiğe 10,çaya 13 ve zeytinyağına da kilogram başına 80 kuruş destekleme primi ödenecek.