Görme engelli kursiyerler, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı makrome (örgü örücülüğü) kursu sayesinde farklı türlerde ürün üreterek mesleği öğreniyor ve kurs süresi boyunca ekonomik kazanç sağlıyor.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı, engelli vatandaşların sosyal yaşama katılımlarını sağlamak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Engelli Şube Müdürlüğü, İŞKUR iş birliğiyle görme engellilere yönelik makrome (örgü örücülüğü) kursu açtı. Sümerpark Ortak Yaşam Alanı’nda devam eden kurstan 12 görme engelli faydalanıyor. Kursiyerler 2,5 ay devam edecek olan eğitimlerde günlük 35 TL kazanç sağlıyor ve kurs süresi boyunca öğrencilerin Genel Sağlık Sigortaları (GSS) yatırılıyor.
ÖZEL EĞİTİMCİ GÖRME ENGELLİLERLE YAKINDAN İLGİLENİYOR
Hafta içi 5 gün ve günlük 5 saat devam eden makrome kursunda Halk Eğitim Merkezi bünyesinde görevlendirilen 2 uzman eğitmen görev yapıyor. Kurs eğitmeni kursiyerlere, meslek edindirme eğitimi verirken Özel Eğitimci ise engellilerin sorunlarıyla yakından ilgilenerek rehabilitasyon süreçlerine de müdahil oluyor. Kurs eğitimi üretilecek üründe kullanılan malzemelerin betimlenmesiyle başlıyor. Yapılan betimlemenin ardından görme engelliler, malzemelere dokunarak ürünleri tanımaya çalışıyor. Temasın ardından eğitim tığ tutma ve zincir çekme işlemeleriyle devam ediyor. Örgü örmede görme engelliler, malzemenin tığ ve şişler aracılığıyla nereden geçmesi gerektiğini öğreniyor. Yapılacak ürün ve üründe kullanılacak renkler eğitmen tarafından kursiyerlere betimlenerek aktarılıyor. Aktarımdan sonra öğrenciler, ürün yapımına geçiyor.
Teorik eğitim kapsamında görme engellilere, sağlıklı ve etkili iletişim, meslek ile ilgili bilgiye ulaşma ve veri toplama, girişimci fikirler üretme, işletme kurma ve geliştirme, iş sağlığı ve güvenliği ile çevreye karşı duyarlı olmak ve çevreyi korumak başlıklarında eğitimler veriliyor.
GÖRME ENGELLİLER, EL BECERİLERİYLE FARKLI ÜRÜNLER ÜRETİYOR
Görme engelliler, kurs süresince çanta, bebek battaniyesi, patik, sepet, terlik, hırka ve benzeri ürünler üretmeyi öğreniyor. El becerisine dayalı kursta görme engelli kursiyerler, 1 ürünü ortalama 2 gün içinde tamamlayıp kullanıma hazır hale getiriyor.
BAŞARILI KURSİYERLERE SERTİFİKA
2,5 ay devam edecek olan makrome kursunu başarıyla tamamlayacak olan kursiyerlere, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) onaylı sertifika verilecek.