Türkiye Odalar Borsalar Birliği Diyarbakır Kadın Girişimciler Kurulu üyeleri, Kulp ilçesi ipekböceği yetiştiriciliği, iplik ve dokuma tesislerini ziyaret etti. TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Zülal Koç, “Bölgede daha fazla üretim yapılması için talebin artması ve satış kanallarının oluşturulması gerekiyor. Satış kanallarının artması için önce kentte daha sonra da Türkiye geneline yaygınlaştırılması için çalıştırmalar yapılmalıdır” dedi.
Geçmiş yıllarda bölgenin en önemli ekonomik gelir kapısı olan ipekböcekçiliği her geçen gün artıyor. Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde bulunan fabrikanın tam zamanlı çalışması ile yılda 50 tona yakın kozadan 6 tona yakın ipek ipliği elde ediliyor. Diyarbakır Ticaret Borsası ve Kadın Girişimciler Kurulu üyeleri İpekböceği fabrikasını ziyaret ederek, çalışmalar hakkından bilgi aldı. TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Zülal Koç, “Kadının büyük emekle ip haline getirdiği ipek böceklerinin ve yine kadının aşkla, keyifle ve umutla iplere hayat vermesine şahit olduk” dedi
‘DAHA FAZLA ÜRETİM İÇİN SATIŞ KANALLARI OLUŞTURULMALI’
Kulp ilçesinin ipekböceği yetiştiriciliği konusundaki önemine değinen Zülal Koç gereken desteğin verilmesinin altını çizerek, “İpekböceği yetiştiriciliği ve ipekli dokuma merkezlerinden olan Diyarbakır ve ilçelerinde üretim yok olmakla yüz yüze kalmıştı. 2000 yılların başında Diyarbakır Ticaret Borsası ve DTSO tekrar bu üretimi artırmak için çalışmalar başlattı. 2006 yılında Diyarbakır Ticaret Borsası tarafından hazırlanan ve AB kaynaklarıyla desteklenen Kulp ilçesinde ipekböceği yetiştiriciliğini geliştirme projesi ile yeniden geliştirilmiş ve bu gün Türkiye’nin koza üretiminin yüzde 51 tek başına üretmektedir. Bu da yaklaşık 47 tona tekabül ediyor. Ortalama yılda yedi yüz aile koza üretiminde gelir elde etmektedir. İplik ve dokuma atölyesinde 50 civarında kadın çalışmaktadır. Bu sektörün geliştirilmesi için daha fazla pazara ve mali desteğe ihtiyaç vardır. Bölgede daha fazla üretim yapılması için talebin artması ve satış kanallarının oluşturulması gerekiyor. Satış kanallarının artması için önce kentte daha sonra da Türkiye geneline yaygınlaştırılması için çalışmalar yapılmalıdır” şeklinde konuştu.
“KADIN EMEĞİ SATIŞA DÖNÜŞTÜRÜLMELİ”
Kadın Girişimciler Kurulu’nun kadının emeğine sahip çıkacağını belirten Koç, sözlerini şöyle tamamladı: “Diyarbakır T.O.B.B Kadın Girişimciler Kurulu olarak Kulp ilçemizi ziyaret ettik. Kadının büyük emekle ip haline getirdiği ipek böceklerinin ve yine kadının aşkla keyifle umutla iplere hayat vermesine şahit olduk. Kadın emeği satışa dönüştürülmeli. Kadınlar emeklerinin karşılığını tam anlamıyla alabilmelidir. Konu ile ilgili bizler Kadın Girişimciler Kurulu olarak emeği değerli kılmak ve pazarda hak ettiği değeri görmesi için elimizden gelen tüm destekleri vereceğiz.”
Remziye ÇELİK/Yenigün ÖZEL