Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi 2020 – 2024 Stratejik Plan hazırlıkları kapsamında gerçekleştirilen Muhtarlar Buluşması’nda konuşan Eşbaşkan Dr. Selçuk Mızraklı, “Yeni bir biçim ortaya koymalıyız. Yerel yönetimler, kamu kurumları üzerine düşen sorumlulukları eksiksiz yerine getirmeli ama beraberinde de ister kırda ister kentte yapılan bütün meselelere toplumsal katılımın dahil olma biçimi de esas olmalı. Sorunların tespitinde ve aşılmasında gerekli demokratik mekanizmalar başta Kent Konseyi olmak üzere güçlü bir şekilde yürütülmeli” dedi.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 2020 – 2024 Stratejik Plan hazırlıkları kapsamında Muhtarlar Buluşması Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşti. Sur, Yenişehir, Bağlar ve Kayapınar ilçelerine bağlı mahalle muhtarlarının hazır bulunduğu toplantıya Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı, genel sekreter ve genel sekreter yardımcıları, meclis üyeleri ve daire başkanları, Sur Belediye Eşbaşkanı Cemal Özdemir ile Kayapınar, Bağlar, Yenişehir belediyelerinden temsilciler katıldı.
‘KAYYIM HALKA KARŞIDIR’
Muhtarlar buluşmasında açılış konuşması yapan Eşbaşkan Mızraklı, “Bizim buluşmalarımız diğer buluşmalara benzemiyor, çok daha içeriden çok daha içten. Bütün meselelerinizi kendi meselelerimiz gibi alarak, yani o bastığımız, üstüne gezdiğimiz toprağa kendini borçlu hissedenlerin buluşması. Burası hepimizin, buradaki dağ, taş, kuş, sular, ağaçlar hepimizin. Bu bilinçle bugün burada yeni seçilmiş arkadaşlar olarak karşınıza çıktık. Geçmişe baktığımız zaman bu halkın yaşadıkları toplumsal travmaların toplumsal acıların tarihine dönüşmüş bir süreç. Bu acılar yetmedi üstüne bir de kayyım süreci eklendi. Birçok insanın anlamını bilmediği kayyım kelimesi dilimize pelesenk oldu. Biz kayyım kelimesini sevmiyoruz. Kayyım halka karşıdır, ruhumuza karşıdır, demokrasiye karşıdır. Sahip olduklarımızı ne kadar çok koruyan ne kadar çok sahiplenen bir tutum içerisinde olursak o kayyım ve benzeri kavramların bir daha gündemimize gelmemesinin sigortası oluruz. Kayyım atandığı zaman güçlü bir tepki koyabilmiş olsaydık zaten olmazdı.” dedi.
‘PLANLAMALAR GELECEĞE DÖNÜK OLMALI’
Kentin nüfus yoğunluğuna dikkat çeken Mızraklı, planlama ve sorunlara sadece bugün için değil geleceği düşünerek bakılması gerektiğini söyledi. Mızraklı, “Yereldeki sorunları en iyi bilenler orada yaşayan, oranın toprağının kokusunu bilen, oranın hafızasına sahip olanlardır. Onlar sorunun asıl sahipleridir. Muhtarlığı sıradan bir temsiliyet kurumu olarak görmüyorum. Muhtarlık bazen sosyal meseleleri çözer, bazen fiziksel meseleleri çözer ama çoğu kez de beraber yaşadığı insanların dertlerine hemhal olur. Mutluluklarına o kadar ortak olmazsınız siz ama dertlerinin yüzde doksan dokuzunda ortak olmak zorunda kalırsınız. Dolayısıyla ağır bir yükünüz var. Ve sizden çok hızlı bir şekilde sorunları çözmenizi beklerler.” şeklinde konuştu.
‘ÇÖKERTME PLANI UYGULANDI’
Mızraklı, yerel yönetimlere atanan kayyımlarla oluşan sorunları anlatarak şunları kaydetti: “Yerel yönetim kademeleri öyle bir hale getirildi ki hem kurumsal ve sosyal tahribatın hem de beraberinde mali yapısı itibariyle adeta bir çökertme planının uygulandığı yere dönüştürüldü. Ama bütün bunlar bizim için bir özür değil, bunları bulacağımızı bilerek geldik. Bizlerden önümüzdeki altı aydan sonra bu kelimeleri duymayacaksınız. Aldığımız sorumluluğun bilinciyle eğer eldeki mevcut kaynakları en yüksek kapasiteyle kullanma becerisiyle geliştiremiyorsak bu bizim yeteneksizliğimiz olacaktır. Bunu da bugünden söylüyorum.”
‘YENİ BİR BİÇİM ORTAYA KOYMALIYIZ’
Mızraklı, konuşmasını şöyle tamamladı: “Muhtarlıkları, bulunduğu yerlerdeki sorunları sadece tespit eden bir kurum olarak değil, sorunları çözebilme kabiliyeti de olan, bu konudaki toplumun inisiyatifini ve kabiliyetini ortaya çıkarabilen bir yer olarak görmek istiyorum. Yeni bir biçim ortaya koymalıyız. Yerel yönetimler, kamu kurumları üzerine düşen sorumlulukları eksiksiz yerine getirmeli ama beraberinde de ister kırda ister kentte yapılan bütün meselelere toplumsal katılımın dahil olma biçimi de esas olmalı. Sorunların tespitinde ve aşılmasında gerekli demokratik mekanizmalar başta Kent Konseyi olmak üzere güçlü bir şekilde yürütülmeli. Bizim içimizde saklı olan enerjiyi ortaya çıkarmamız gerekiyor. Hepimizin el ele verdiğimiz zaman aşamayacağımız güçlüğün olmadığının farkında olması gerekiyor. Kendimize karşı, kendimiz gibi olanlara karşı karşı çok sevgi ile davranmıyoruz. Kendimizin olana güçlü bir şekilde sarılmak korumak zorundayız. Şuan da sahip olduğumuz bütün kurumlar, yapılar adeta evladımız gibidir, canımız gibidir. Bunu bilerek bunun bilinciyle hareket etmek durumundayız.”
Açılış konuşmasının ardından Mızraklı ve ilçe belediye temsilcileri muhtarların sorunlarını dinledi. Sorunların çözümü için atılacak adımlar için görüş alışverişinde bulunuldu. Büyükşehir Belediyesi’nin stratejik plan hazırlıkları kapsamında muhtarlar ve sivil toplum örgütlerinin katılımı ile toplantılar düzenlemeye devam edecek.