enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5256
EURO
36,1606
ALTIN
2.963,54
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Çok Bulutlu
16°C
Diyarbakır
16°C
Çok Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
18°C
Cumartesi Yağmurlu
17°C
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
5°C
Pazartesi Az Bulutlu
5°C
DİYARBAKIR HABERİ
Kayapınar İmam Hatip Lisesi öğrencileri, Gazze’deki kardeşleri için kumbaralarında topladıkları 30.000 TL’yi AFAD’a teslim ederek örnek bir dayanışma sergiledi. DİYARBAKIR GAZETE- Kayapınar Şehit Halit Gülser Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi 5. sınıf öğrencileri, anlamlı bir sosyal sorumluluk projesine imza attı. Okul Müdürü Vehbi Mustafaoğlu, Müdür Yardımcısı Salih Geter ve Sosyal...
21.11.2024
Prematüre doğumlara dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Ekibi, anlamlı bir etkinlik düzenledi. DİYARBAKIR GAZETE- Dünya Prematüre Günü kapsamında Diyarbaır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde farkındalık etkinliği düzenlendi. Yenidoğan Ekibi, prematüre bebeklerin hayata tutunma süreçlerine dikkat çekerken, ailelerin yaşadığı zorluklara ve prematüre...
21.11.2024
Güneydoğunun parlayan turizm Firması MİTRATUR, Öğretmenler gününe özel yapmış olduğu kampanya ile eğitimcileri sevindirdi. DİYARBAKIR GAZETE- Mitratur, Günübirlik düzenlediği Mardin’in Midyat İlçesi Dara antik kenti turu, Urfa Halfeti, Urfa Göbeklitepe, Gaziantep şehir turu, Diyarbakır Kültür turlarında Eğitimcilere özel yüzde 15 indirim yaparak kampanyayı başlattı. Eğitimcilere özel; Karadeniz, Batum, Kapadokya, Bolu...
21.11.2024
DİSİDER Başkanı Şeyhmus Akbaş, asgari ücret artışının tartışıldığı dönemde piyasadaki denetimsizlik ve fırsatçılıkla ilgili uyarılarda bulunarak, iş barışının korunması ve iki tarafın fedakarlık yaparak uzlaşma sağlaması gerektiğini belirtti. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır Sanayici ve İş Dünyası Derneği (DİSİDER) Başkanı Şeyhmus Akbaş, ülkede devam eden asgari ücret tartışmaları ve daralan ticaretle ilgili açıklamalarda...
21.11.2024

Diyarbakır’da Esnaf kepenk indiriyor

Diyarbakır’da Esnaf kepenk indiriyor
REKLAM ALANI

Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Alican Ebedinoğlu, bu yıl açılan ve kapanan işyerlerine ve kent ekonomisinin can damarı olan küçük işletmelerin durumuna ilişkin çarpıcı veriler paylaştı.

Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Alican Ebedinoğlu, bu yıl açılan ve kapanan işyerlerine ve kent ekonomisinin can damarı olan küçük işletmelerin durumuna ilişkin çarpıcı veriler paylaştı. Ebedinoğlu, 2019 yılının ilk altı ayında 912 işyerinin kapandığını belirterek, “Eğer bir tedbir alınmazsa kapanan işyeri sayısının yıl sonuna kadar bin 600’ü geçeceğini tahmin ediyoruz” dedi.

Diyarbakır Esnaf ve Sanaatkârlar Odaları Birliği Başkanı Alican Ebedinoğlu, son 6 ayda kapanan ve açılan işyerlerine ilişkin açıklama yaptı.

Diyarbakır kent ekonomisinde küçük işletmelerin önemine vurgu yapan Ebedinoğlu, 2019 yılının ilk altı ayında kapanan işyeri sayısının yıl sonuna kadar korkutucu boyutlara ulaşabileceğini söyledi. Ebedinoğlu, şöyle konuştu: “Diyarbakır’ın kent ekonomisi de istihdamı da küçük işletmeler, yani esnaf ve sanatkarlar üzerine kurulu. 2018 yılında bin 252 işyeri kapanmıştı ve bunun karşısında da 3 bine yakın yeni işyeri açılmıştı. Tabii Diyarbakır gibi 1 milyon 700 bin nüfuslu bir kentte daha fazla işyerinin açılmış olması gerekiyordu. Ayrıca 2018 yılı için şunun da altını çizmek gerekiyor, kayıt dışı konusunda denetimlerimiz de başlamıştı. Yani, aslında yeni açılan işyeri diye görünen bu sayı kayıt altına alınan eski işletmeleri de kapsadığından yeni işyeri açılışında sayının 3 binin altında olduğunu da belirtmek gerekir. Şuan hali hazırda Diyarbakır’da ilçelerimizle birlikte 15 bin civarında kayıtsız esnaf ve sanatkar var. Kayıt dışı esnafın kayıt altına alınması çalışmalarımız devam etmektedir. Ancak 2019 yılında ekonomideki dalgalanma, ekonomik kriz ve buna bağlı olarak bu yılın ilk altı ayında kapanan işyeri sayısına ait veriler açıkçası bizi korkutmaya başladı. İlk 6 ayda kapanan işyeri sayısı 912. Bunun karşısında açılan işyeri sayısı ise bin 400’dür. Ancak bu sayının yaklaşık bine yakını seçim öncesi esnaflara verilen krediye bağlı olarak açılan işyerleridir. Vergi dairesi kayıtları bu veriyi bize sağlıyor. Onun için 2019 yılı itibariyle durum ürkütücüdür. Eğer bir tedbir alınmazsa kapanan işyeri sayısının bu gidişle yılsonunda bin 600’ü geçeceğini tahmin ediyoruz. Bu tabloyu kentte dolaştığınızda da açıkça görüyorsunuz; birçok işyerinin kapandığını, dükkanların kiralık olduğunu çıplak gözle görmek de mümkün. Yine, yeni yerleşim alanlarında da işyerlerindeki doluluk oranlarının azaldığını görüyoruz. Birçok işletme devrediyor ya da kapatıyor. Hal böyleyken, 31 Mart’a kadar esnafa verilen kredinin tekrarlanması gerekiyor. 5 bine yakın esnaf krediye başvurdu ve bunun en fazla 2 bini krediden faydalanabildi. 3 bin esnafın kredi başvurusuna ait dosyalar halihazırda bankalarda bekletilmektedir. Bu konuyu genel merkezimizle de görüştük ve konunun bakan beyle yeniden görüşülmesi için çabalarımız sürüyor.”

DİYARBAKIR’DA AÇILIŞ AZ KAPANIŞ FAZLA

Türkiye genelinde açılan kapanan işyerlerini Diyarbakır ile verilerle karşılaştıran Ebedinoğlu, “Bölge esnafının verilerini başka illerle karşılaştırdığımızda halin içler acısı olduğunu görüyoruz. Çanakkale’de açılan işyeri sayısı bin 190, kapanış ise 406. Antalya’da açılan işyeri sayısı 4 bin 926, kapanış ise bin 300.” dedi.  

FİZİBİLİTE YAPMADAN FURYA ŞEKLİNDE İŞYERİ AÇILIYOR

Diyarbakır’da kapanan işyeri sayısının nedenleri üzerine konuşan Ebedinoğlu, ilginç bir noktaya parmak bastı: “Diyarbakır’da furya şeklinde işyerleri açılıyor. Bir dönem Adana tatlıcısı furyası vardı şimdi de lokmacı furyası başladı. Doğru dürüst fizibilite yapılmadan aynı yerde birbiri ardına işyerleri açılıyor. Sağlıklı bir araştırma yapılmadan açılan işyerleri haliyle bir süre sonra da birbiri ardına kapanmaya başlıyor. Tabii ülkedeki ve bölgedeki ekonomik sıkıntılar da kapanan işyerlerinde etkili. Çünkü asgari ücretli bir insan ne kadar alışveriş yapabilir ki? Bu durum sadece Diyarbakır’a has değildir, bütünüyle bölge esnafı bu sıkıntılarla karşı karşıyadır.”

“DİYARBAKIR’DA İŞSİZLİK ORANI YÜZDE 40’IN ÜZERİNDE”

Diyarbakır’daki istihdam sorununa değinen Ebedinoğlu şunları söyledi: “Diyarbakır genç bir nüfusa sahip bir kenttir. On binlerce üniversite mezunu genç şuan işsizdir. Biz on çalışanı olan küçük bir odayız ama belki haftada onlarca insan gelip bizden iş istiyor.  Kentte açılan kahve sayısının bir yılda 200’ün üzerinde olması dahi başlı başına kentteki işsizlik üzerine bir fikir vermektedir. Halihazırda TYP kapsamında on binlerce kişi istihdam edilmektedir ve bu da daimi bir istihdam değildir. Bunun dışında işsizlikten dolayı kentte büyük bir göç vardır. Turizm sezonu açıldı ve gençlerin büyük bir bölümü turistik yerlerde çalışmaya gitti. Yani, kentin ciddi anlamda bir istihdam sorunu vardır ve işsizlik azalıyor yönündeki veriler yanıltıcıdır. Bana göre, resmi rakamlar bir yana Diyarbakır’da işsizlik oranı yüzde 40’ın üzerindedir.”

DİYARBAKIR’DA İŞSİZLİK KORKUTUCU BOYUTLARDA

Kriz ortamının devam ettiğini ve yatırımcıların yatırım yapma konusunda çekinceli davrandığını belirten Ebedinoğlu, “Diyarbakır’da birçok proje şuan askıya alındı. Bu kaygıları giderecek olan siyasi istikrardır, siyasetçilerdir. Şuan İstanbul seçimlerine kitlenmiş durumdayız. Seçimleri kim kazanırsa kazansın, ekonomide ciddi tedbirler alınmadığında büyük sıkıntılar bizi bekliyor. Çünkü siyasi istikrarın olmadığı bir yerde yatırım olmaz ve istihdam sorununu da çözemezsiniz. Bizim en büyük dersimiz şuan Silvan Barajıdır. Silvan Barajı sözde 2023 yılında kanalları ile birlikte bitecek. Bittiğinde de buna bağlı olarak bir yan sanayi kurulacak. Yine, Tekstil Kent Projesi’nin bu kriz ortamında tam randımanlı olarak hayata geçip geçmeyeceği konusunda belirsizlik olduğunu düşünüyorum. Sonuç olarak genel ekonomik gidişattan kaygılıyız. Diyarbakır’daki inşaat sektörünün durumu ortadadır, yeni açılan bir tek temel yoktur. Kent ekonomisinin yaklaşık yüzde 40’ının inşaat sektöründen geldiğini düşündüğümüzde bu ürkütücü bir durumdur. İnşaat sektöründe çalışan on binlerce insan şuan kahvelerde işsiz bir şekilde bekliyor. Bağlar Dörtyolda yüzlerce inşaat işçisi her sabah bir iş bulurum umudu ile bekliyor.” diye konuştu.

Kaynak: Tigris Haber

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Jojobet - Vbet para çekme