Vektörlere karşı ilaçlama çalışmalarının geciktirildiği iddialarını cevaplayan DBB Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı, “Birileri kazanç sektörü gibi bakabilirler ama belediyenin kazanç kapısı olmadığını gösterdik. Belediye otobüsü geçer gibi ilaçlama aracı geçirilirse, o kentteki herkesi zehirlersiniz” dedi.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin vektörlere karşı ilaçlama çalışmalarını geciktirdiği yönündeki eleştirilere cevap veren Eşbaşkan Selçuk Mızraklı, kayyum tarafından yapılan yaklaşık 20 milyon liralık ilaçlama ihalesinin iptal edildiğini kaydetti. Avrupa kentlerinde Diyarbakır’da yapılan ilaçlamanın yapılmadığını ifade eden Mızraklı, “Her yerin kendine özgü doğası ve ekosistemi vardır. Bizler spreyi bile sıkarken, evlerde sinek ilacı bile kullanırken, odada bir bebek veya hasta varsa, zarar görmesi kaygılandığımız bir durum varsa sıkmayız. Sıktıktan sonra odayı kapatır daha sonra havalandırırız. Bütün bunları biliyoruz da; kentin içinde bu tarz çalışmalar canlıya ne etki bırakır, yağmurlarla beraber toprağa aktarıldıkları zaman doğaya ne tür zararları olduğunu düşünmüyoruz” diye konuştu.
‘KENTİ BAŞTAN KONTROL ALTINA ALMAK ZORUNDASINIZ’
Fiziksel, biyolojik ve kimyasal mücadele yöntemleriyle tedbirler alınabileceğini belirten Mızraklı, “Kenti baştan kontrol altına almak zorundasınız. Bir kilogram hayvan dışkısına bir milyar sinek yumurtası bırakır. 200 milyon civarında canlı kalıyor. Bir yerde durgun su varsa sivrisinekler için oldukça iyi bir besi yerine dönüşür. Öncelikle durgun su yataklarında biyolojik mücadele ve önleyici tedbirler alınmalıdır. Bina altlarından tutunda evlerimizin çevresinde olan birikintilere kadar bertaraf edilmesi gerekiyor. Bunların sayısını azaltmaya dönük kimyasal bir takım yaklaşımlar gösterilebilirsiniz” dedi.
Diyarbakır’da 20 yıldır vektörlerle mücadelenin aynı yöntemlerle yapıldığını dile getiren Mızraklı, kent halkının “20 yıldır tür analizlerinden tutunda mücadelenin biçim ve eylem planına dönüştürülmesi noktasında başka neler yapabiliriz?” diye sormamasını eleştirdi.
‘MALİYETİ EN DÜŞÜK NASIL YAPILABİLİR?’
16 Nisan’da belediyeyi devraldıktan sonra ilaçlama için 20 milyon lirayı aşan ihale dosyasıyla karşı karşıya kaldıklarını vurgulayan Mızraklı, “Yüzü aşkın araç kiralanıyor. Milyonlarca ilaç parası ödeniyor. Bütün bunlar yaşanırken ilaçlama programından vazgeçmedik. Ancak yaparken ‘maliyeti en düşük nasıl yapılabilir?’ üzerinden yapacağız. Hem gerekli ve etkili mücadeleyi yapalım hem maliyet faktörüne dikkat edelim. Belediyeye 10 milyon lira fayda sağlayarak, halka akabilecek bir kaynak sağladık” diye konuştu.
Mızraklı, konuya dair İl Sağlık Müdürlüğü’yle görüştüğünü ve Sıtma Vakası olmadığı bilgisini vererek, şunları söyledi: “Avrupa kentlerinde de sivrisinek var. Önemli olan sizi rahatsız edecek düzeyde olmamasıdır. Sivrisineğin olmaması doğanın kanununa aykırıdır. Önemli olan bunun sayısal olarak azaltılmasıdır.”
‘BELEDİYE KAZANÇ KAPISI DEĞİL’
Günlerdir ilaçlama çalışmalarının yapıldığına işaret eden Mızraklı, şöyle devam etti: “15 bin 300 kilometrelik bir kentten söz ediyoruz. Adeta belediye otobüsü geçer gibi ilaçlama aracı geçirilirse, o kentteki herkesi zehirlersiniz. Belli bir aralık ve sıklığının olması gerekiyor. Evlerde ise hijyen kontrolü yapılması gerekiyor. Üretilmesi gereken kentsel hizmet boyutuyla baktığımızda, bugüne kadar belki yapılmayan tarzda araştırmalar ve sorgulamalar yaparak baktık. Birileri kazanç sektörü gibi bakabilirler ama belediyelerin böyle bir kazanç kapısı olmadığını göstermemiz gerekiyordu; onu da gösterdik.”