Diyarbakır Dicle Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü tarafından Bozoba Mahallesi’nde organik tarım yapan çiftçilere uygulamalı bordo eğitimi verildi.
Bütün meyve ağaçlarında bakteriyel ve mantar hastalıklarına karşı koruyucu olarak yüzde 1,5’lik bordo bulamacı kullanılması gerektiğinin paylaşıldığı eğitimde, bordo bulamacının yüzde 98 oranında bakır sülfat (göztaşı) ve kireç kullanarak hazırlanan bir karışım olduğu belirtilerek, karışımın nasıl hazırlanacağı hakkında detaylı bilgiler verildi.
Bordo bulamacının, kimyasal özellikleri sebebiyle içine herhangi bir ilaç ya da kimyasal karıştırılmadan tek başına uygulanması gerektiğine değinilen eğitimde, özellikle ilkbaharda gözler uyanmadan önce meyve ağaçlarına bordo bulamacı uygulandığında, ilkbaharın erken donlarından ve çıkabilecek potansiyel hastalıklara karşı etkili ve ekonomik bir mücadele verilmiş olacağı kaydedildi.
Sonbahar ve ilkbaharda bordo bulamacı kullanılmadan bazı bakteriyel hastalıklarla mücadelede tam başarıya ulaşmanın mümkün olmadığının aktarıldığı eğitimde, ilkbaharda budama işleminden sonra yapılan bordo bulamacı uygulamasının ağaçlarda oluşan yara dokusundan hastalık etmeninin ağaçlara bulaşmasını önleyeceği ifade edildi.
Bordo bulamacının, elma ve armut ağaçlarında kara leke, armut ağaçlarında memeli pas, sert çekirdekli meyve ağaçlarında bakteriyel kanser ve zamklama, kiraz ağaçlarında dal yanıklığı, diğer meyve ağaçlarında kök çürüklüğü, bağlarda ölü kol, bağ antrokunuzu, bağ mildiyusu gibi hastalıklara karşı kullanıldığı, meyve ağaçlarının daha sağlıklı olmasına yardımcı olduğu çiftçilere aktarıldı.