Diyarbakır Barosu Kadın Hakları ve Uygulama Merkezi, açlık grevindeki kadınlarla yaptığı görüşme sonucu hazırladığı raporda, grevdeki kadınların sağlık durumunun ölümcül noktaya geldiğine yer verdi.
Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Uygulama Merkezi, Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde açlık grevini sürdüren kadın tutuklularla ilgili raporunu, hazırladığı yazılı açıklamayla duyurdu. Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde açlık grevindeki kadın sayısının 11 olduğu vurgulanan raporda, Hilal Ölmez, Evin Kaya ve Gazeteci Kibriye Evren’in 16 Aralık 2018’de açlık grevine girdikleri, görüşme yapıldığında 3 kadının açlık grevinin 129’uncu gününde oldukları, enfeksiyon riski ve diğer sağlık sorunları sebebiyle görüşe çıkmadıkları kaydedildi.
“KADIN MAHPUSLARIN SAĞLIKLARI CİDDİ RİSK ALTINDA”
Görüşmenin yapıldığı 23-24 Nisan tarihlerinde 1 Mart itibariyle başlatılan açlık grevleri dolayısıyla greve giren kadın tutuklu sayısının 3 bin olduğunun kendilerine aktarıldığı ifade edilen raporda, “Kadın mahpusların sağlıklarının ciddi risk altında olduğu, 1’inci grupta bulunan 3 kadının görüşe çıkamadığı ve raporda izah edilen bir çok ciddi sağlık sorunlarının olduğu (ağız-burun kanaması, görme bozukluğu, aşırı kilo kaybı, kusma), 2’nci grupta olup açlık grevinin 54’üncü gününde olan bir çok kadın mahpusun da çok ciddi sağlık sorunu yaşadığı (unutkanlık, regl gecikmeleri ve düzensizlikleri, uyku düzensizliği, baş ağrıları ve denge bozuklukları) tespit edilmiş ve alınması gereken önlemler, tedbirler ile grevci kadınların talepleri aktarılmıştır” ifadeleri yer aldı.
“YASAL VE HUKUKİ TALEPLER KABUL EDİLMELİ”
Yapılan girişimin amacının “Açlık grevlerinin özellikle kadın bedeni üzerinde yarattığı tahribatların kamuoyu ile paylaşılmasını sağlamak ve ilgililere iletmek üzere gerçekleştirmiş bulunuyoruz” sözleriyle tarif edildiği raporda, “Dolayısıyla gelinen noktada açlık grevinin gün ve süresinin hangi aşamada olursa olsun her cinste ve her bireyde farklı ve ciddi sağlık riskleri yarattığı, bu risklerin geri dönüşü mümkün olamayacak hasarlar bıraktığı hususunun altını çizmek ve yine bu risklerin kadınlar açısından özgün sorunlar yarattığını ifade ediyoruz. Bu nedenle bir kez daha yetkililere açlık grevinin sonlandırılmasını sağlayacak yasal ve hukuki taleplerin kabul edilerek, yaşam hakkı ihlallerinin ortaya çıkmadan gereğinin yapılması hususuna dikkat çekiyoruz” denildi. (Haber Merkezi)