Diyarbakır’da 31 Mart’ta 2014 yerel seçimlerinde aldığı oy oranının yaklaşık 10 puan altına düşen AK Parti’de başarısızlığın nedenleri tartışılıyor.
Öne çıkan nedenler arasında teşkilatlar ve adaylar arasındaki uyumsuzluk gösteriliyor. Bu düşüşün nedenlerini değerlendiren partide Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “parti içinde değişime gideceğiz” mesajının Diyarbakır’ı da kapsadığı belirtiliyor.
AK Parti’ye yakınlığı ile bilinen Çözüm-Der Başkanı ve siyasi analist Ercan Ezgin, “Gönül Belediyeciliği” sloganının gereğinin yapılmaması nedeniyle seçimlerde başarılı sonuçlar elde edilemediğini ifade ederek Ağrı, Bitlis ve Şırnak’ı örnek göstererek,”Buralarda AK Parti seçim kazanıyorsa Diyarbakır’la ilgili karar verenlerin iyi düşünmesi lazım” dedi.
31 Mart 2019 tarihinde Diyarbakır genelinde yerel seçimlerde yüzde 31 oy alarak büyükşehir ve 17 ilçe dâhil toplam 18 belediyeden sadece 2’sini kazanabilen, merkez Bağlar ilçesinde ise seçimi kazanan HDP’li Zeyyat Ceylan’a YSK’nın KHK nedeniyle daha önce memurluktan ihraç olduğu için mazbata vermemesi üzerine belediye yönetimine geçen AK Parti’de yerel seçimlerde yaşanan başarısız tablo tartışma konusu oldu. Parti çevrelerinde hem genel merkezin belirlediği adaylara hem de il ve ilçelerdeki teşkilatlara yönelik eleştiriler yapılarak başarısızlık tartışılıyor.
2014’TE YÜZDE 35 ALMIŞTI
31 Mart’ta 2014 yerel seçimlerinde aldığı oy oranının yaklaşık 10 puan altına düşen AK Parti’de Diyarbakır’daki teşkilatların başarısızlığı tartışma konusu oldu. Bu düşüşün nedenlerini değerlendiren partide Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “parti içinde değişime gideceğiz” mesajının Diyarbakır’ı da kapsadığı belirtiliyor.
2014 yılında yapılan yerel seçimlerde AK Parti, Diyarbakır’da toplam yüzde 35 oy almıştı. 2014’te HÜDAPAR ve son seçimlerde Cumhur ittifakına veren diğer partiler de kendi adaylarıyla seçime katılmıştı.
İTTİFAK DESTEĞİNE RAĞMEN YÜZDE 30
31 Mart 2019’da yapılan seçimlerde ise Diyarbakır’da yüzde 5 oyu olduğu belirtilen Hüdapar ile cumhur ittifakına destek veren diğer partiler aday çıkarmayarak AK Parti’nin adaylarını desteklemişti. İttifak desteğine rağmen yüzde 31 oy alınması parti çevrelerinde başarısızlık olarak değerlendiriliyor. Başarısızlığın nedenleri arasında başlıca parti teşkilatlarının iyi çalışmaması, teşkilatlar ile kayyumlar arasında koordinasyon ve uyum eksikliği yaşanması, aday tercihlerinin iyi yapılamaması, adaylar ile teşkilatlar arasında uyumlu çalışma olmaması gibi gerekçeler gösteriliyor.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN MESAJI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimlerden sonra yaptığı balkon konuşmasında, “Halkımızın verdiği mesajı iyi değerlendireceğiz. Parti içinde değişiklikler yapacağız” ifadelerini kullanması teşkilatlara mesaj olarak yorumlanıyor. Önümüzdeki günlerde Türkiye genelinde uygulanacak revizyonun Diyarbakır’ı da kapsayacağı dile getiriliyor. 2023’teki genel ve yerel seçimlere revize edilmiş kadrolarla gidileceği yönünde yorumlar yapılıyor.
EZGİN :”BAŞARISIZLIĞIN NEDENİ HALKTAN KOPUK SİYASETTİR”
AK Parti’ye yakınlığı ile bilinen Çözüm-Der Başkanı ve siyasi analist Ercan Ezgin, “Gönül Belediyeciliği” sloganının gereğinin yapılmaması nedeniyle seçimlerde başarılı sonuçlar elde edilemediğini ifade ederek Ağrı, Bitlis ve Şırnak’ı örnek göstererek,”Buralarda AK Parti seçim kazanıyorsa Diyarbakır’la ilgili karar verenlerin iyi düşünmesi lazım” dedi.
Ezgin,”HÜDAPAR’ın yüzde 4-5’lik desteğine rağmen yüzde 31’lik sonuç Diyarbakır için başarı değil. Mutlak bir hezimet olarak da yorumlayamayız ama ortada başarı da yok. Kayyum yönetimlerinin 2.5 yıllık hizmetleri, bölgeye yapılan yatırımlar ve Cumali Atilla’nın yaptığı hizmetlerin karşılığında oy oranı bu olmamalıydı. AK Parti maalesef Diyarbakır’da halkla iletişim kurmada ve ikna etmede siyasi iletişim dilini kullanamıyor. Gerek adaylar olsun gerekse teşkilatlar olsun sahada ortak akıl ve ortak çalışma ortaya konulmadı, başarı elde edilemedi. Gönül belediyeciliği sloganının altı doldurulamadı. Kendi evimden bir örnek vereyim. HDP’liler iki kez gelip broşür dağıttılar ama biz seçim boyunca çevrede AK Parti’den kimseyi göremedik. Geçmişte bölge için mazeretler gerekçeler öne sürülüyordu. Peki, şimdi niye başarılamadı?
“SEÇİMDEN SEÇİME VATANDAŞI ZİYARET ETMEKLE OLMAZ”
Şırnak gibi geçmişi ve sosyolojik yapısı bilinen yerde seçim kazanılıyorsa Ağrı, Bitlis ve bölgenin birçok yerinde seçim kazanılıyorsa demek ki çalışınca oluyor. Herkes şapkasını önüne koysun ve başarısızlığı analiz etsin. Tek suçlu teşkilatlar değil, çeşitli etkenler var. Mesela bölge ile ilgili siyaseti ve adayları belirleyen, kararlar veren üst kademe siyasetçiler. Bunları da sorgulamak lazım. Ne yapsak da halk oy vermiyor tezi yanlıştır. AK Parti geçmişte Diyarbakır’da yüzde 43’lere kadar oy aldı. O zamanki halk ile şimdi ki halk aynı değil mi? O zaman kendimize bakacağız, kendimizi değiştireceğiz. Tabi karamsar olmamak lazım aynı zamanda. 2023’e kadar olan süreç iyi değerlendirilmeli. Seçimden seçime vatandaşı hatırlamakla olmaz. Seçimden sonra, seçimin olmadığı zamanlarda halkın içinde olacaksın, halka ve gönüllere dokunacaksın. Başarı ancak bu şekilde gelir” dedi.
Kaynak: Tigris Haber