Diyarbakır’ın tarihi ilçesi Sur’daki küçük atölyelerde yapılan tütün üretimi, yoksul halkın geçim kaynağı olmayı sürdürüyor. Hazro İlçesi’ne bağlı Helhel (Çiftlibahçe) köyünde 50 yıldır tütün ekimi yapan Mehmet Çakıcı: Eğer tütün zehir olsaydı ilkin ben giderdim.
65 yaşındaki tütün üreticisi Mehmet Çakıcı, “50 sene çalışmak kolay bir şey değil. 50 senedir hem içiyorum hem çalışıyorum” dedi.
Diyarbakır’ın Sur ilçesi Ziya Gökalp Mahallesinde küçük bir atölyede tütün üretimi yapan Mehmet Çakıcı, 50 yıldır hem tütün içiyor hem de tütünde çalışıyor.
Türkiye’nin birçok bölgesine yayılan tütün üretimi, bölgede de geçim kaynağı haline gelmiş durumda. Diyarbakır’ın Sur İlçesi’nde küçük bir atölyede tütün üretimi yapan Mehmet Çakıcı, hayatını tütünden kazanıyor. Sur İlçesi Ziya Gökalp Mahallesi’nde atölyede kendi yetiştirdiği tütünleri işleyen Çakıcı, gücü yettiğince tütün işine devam edeceğini söyledi.
“50 SENEDİR HEM İÇİYORUM HEM ÇALIŞIYORUM”
Yerli tütünün “daha az zararlı” olduğunu belirten ve hayatını tütün yetiştiriciliği ve üretiminden kazanan Çakıcı şöyle konuştu: “Yaşım 65 ben tütün içinde doğdum. Yani, 50 senedir ki ben bu işte çalışıyorum. Eğer tütün zehir olsaydı ilkin ben giderdim. Tütünü kendi elimle yetiştiriyorum. Ekimi, şunu bunu derken her şeyi kendi elimizle yetiştiriyoruz. Nikotindir falan filan onları fabrikada ilaçlıyorlar. Eğer gerçeğini yaparsanız zararı o kadar yok. Eğer bu kadar zehir olsaydı bunca sene çoktan öbür tarafı boylardım. 50 sene çalışmak kolay bir şey değil. 50 senedir hem içiyorum hem çalışıyorum. Tütün ekimi mart ayında yapılır. Biraz büyüdüğünde suyu var çapası var gübresi var. Tütünün hasadı ise ağustos onu ve eylül başında olur. Tarladan getirdiğimiz tütünü kurutuyoruz ve ambarlara alıyoruz. Yerli tütünle fabrika tütünü aynı olmaz.”
Diyarbakır’ın Sur İlçesi’nde küçük bir atölyede tütün üretimi yapan Çakıcı, yaprak halindeki tütünleri makinden kıydıktan sonra ufalanan tütünleri daha sonra toptancılara satıyor. İşlenmiş tütünün fiyatı ise kalitesine göre 20 – 30 TL ila 200 -300 TL arasında değişiyor. Sur’daki küçük atölyelerde günlük 400 – 500 kilo arasında üretim yapılabiliyor. Ayrıca çevre il ve ilçelerden tüccarların getirdiği tütünlerin de isteğe göre kıyılma işlemi yapılıyor.
Ali Abbas Yılmaz-Tigris Haber Gazetesi