Diyarbakır’da, zirai üreticilere “Pamuk, Mısır Hastalık ve Zararlıları İle Mücadele” konulu eğitim semineri verildi.
Diyarbakır Merkez Yenişehir ilçesindeki zirai üreticilere “Pamuk, Mısır Hastalık ve Zararlıları İle Mücadele” konulu eğitim semineri verildi.
Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Pamuk, Mısır Hastalık ve Zararlıları İle Mücadele” konulu seminerde Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölüm Başkanı Profesör Doktor Ahmet Bayram, mısır hastalık ve zararlıları, Prof. Dr. Erol Bayhan ise pamuk hastalık ve zararlıları konularında eğitim vermek üzere katılım sağladı.
Eğitime Mahalle Muhtarları, Üreticiler ve Ziraat Mühendisleri yoğun ilgi gösterdi. Eğitimin açılış konuşmasında Yenişehir Tarım ve Orman İlçe Müdürü Abbas Ateş, ülkemizin pamuk ve mısır üretimine Diyarbakır’ın sağladığı faydaların, geçmiş on yıllık zaman diliminde yıllar itibariyle bakanlığın sağladığı desteklemelerle tekniğin ileri safhaya gelmesi sayesinde kaliteli üretimin artmış olduğunu ifade etti.
Türkiye’nin pamuk alanının 580 bin hektar ile 2 milyon 800 bin ton üretim ve dekara 480 kilogram ortalama verim elde edildiğini belirten Ateş, “Diyarbakır’ın bunda payının yüzde 9 olarak 50 bin hektarda 217 bin ton ve dekarda 575 kilogram ve Yenişehir ortalama verimin en fazla olduğu ilçedir. 7 Milyon dekar arazinin 1 milyon 600 bin dekarının sulanabilir olması, Silvan projesinin sonuçlanması ile 4 milyon 200 bin dekar arazinin sulamaya açılacağı, GAP bölgesinde arazilerin yüzde 24’ü sulanarak 420 bin hektar alanla birinci sırada alana sahiptir.” dedi.
Ateş, “Silvan projesiyle de üretimde ilk sıralarda yer alacağız. Özelde Yenişehir ilçesi olarak yıllık 217 bin ton pamuk, 250 bin ton mısır üretimi yapılıyor. Ortalama verimin ülkemiz ortalamasından ve diğer illerden yüksek olarak pamukta 575 kg/dekar, mısırda bin 350 kg/dekar ile ilk sırada yer aldığı, bunun özellikle bakanlığımızın son yıllardaki tarım politikası ve destekleme uygulamalarının sonucudur.” ifadelerini kullandı.
Eğitimde Prof. Dr. Ahmet Bayram, mısır hastalık zararlıları, Prof. Dr. Erol Bayhan ise pamuk hastalık ve zararlıları konularında bilgi aktardı. Seminerde; zirai hastalıkların yörede yaygınlığı, biyolojik ve kültürel mücadele yöntemleri, gereksiz ilaçlamanın zararları konuları anlatılarak biyolojik mücadele için ilaçlı mücadelenin gerekliliğinin İlçe Tarım ve Orman Müdürlğünce tespit edilmediği, zararlılar yoğun olmadığı müddetçe ilaçlamanın yapılmaması, zararlı eşiğe dikkat edilmesi konularına vurgu yapıldı. Pamukta thrips, çizgili yaprak kurdu, yeşilkurt, dikenli kurt, yaprak biti, ve yaprak piresi, mısırda yaprak kurdu, yeşil kurt, koçan kurdu ve pamuk mısır zararlılarının birbirinden etkilenmesi ile iki ürüne farklı oranlarda yaptıkları zararlara dikkat çekildi.