Dünya Anadil günü nedeniyle HDP Eş genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli’den ortak bir yazılı açıklama yapıldı.
Dünya Anadil günü nedeniyle HDP Eş genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli’den ortak bir yazılı açıklama yapıldı. Eş Başkanlar’dan yapılan yazılı açıklamda Anadil’in önemine dikkat çekildi. Türkiye’de 18 dilin yok olduğu belirtilen açıklamada Kürt diline yönelik de psikolojik bir şiddetin uygulandığı vurgulandı.
Türkiye’nin uluslararası sözleşmelere uyması gerektiğine dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Kürt dili; kamusal alandan, sokaklardan ve gündelik yaşamın tüm alanlarından uzak tutulmuş, hatta “dil jandarmaları” tarafından sokakta Kürtçe konuşanlara para cezası kesilmiş, sembolik ve psikolojik şiddetin bütün örnekleri uygulanmıştır. Bugün de benzer şekilde devam eden inkar, asimilasyon ve dilkırım politikaları, adeta 20. Yüzyıl’daki anlayışın bir parçası olarak sürdürülmektedir. 1925 yılında yürürlüğe sokulan ve bugün halen yürürlükte olan Şark Islahat Kanunu, Kürtçe ve diğer diller üzerindeki sistematik yok sayma, asimilasyon politikalarının bir aracı olmuştur. Dil ve kültürkırım politikaları AKP iktidarı tarafından da sürdürülmektedir. 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana OHAL rejimi altında ve KHK’lerle adeta günlük tek Kürtçe gazete olan Azadiya Welat, Kürtçe yayın yapan TV kanalları, haber ajansları, dergiler, radyolar, yayınevleri ile Ferzad Kemanger İlkokulu kapatılmış; Kurdî-DER, İstanbul Kürt Enstitüsü gibi 90’ların karanlık dönemlerinde bile kapatılmayan dernek ve enstitülerin kapılarına kilit vurulmuştur. Kürt coğrafyasında edipler, yazarlar ve Kürt diline emek vermiş Ehmedê Xanî, Melayê Cizîrî, Cegerxwîn, Mehmed Uzun, Feqiyê Teyran gibi toplum tarafından benimsenen şahsiyetlerin heykelleri yıkılmış, isimleri tabelalardan kaldırılmıştır. Kentlerin girişlerine asılan çok dilli ve çok lehçeli tabelalardaki ibareler kayyımlar tarafından silinmiştir. Kürsüde konuşulan Kürtçe’nin, Meclis tutanaklarına, “bilinmeyen dil”, “anlaşılmayan dil” ve “x dili” şeklinde geçmesi AKP iktidarının Kürtçe’ye yaklaşımının bir özetidir. Çok dilli kamu hizmetleri için; Türkiye’de konuşulan tüm anadillerinde eğitimin anayasal ve yasal güvenceye alınması için verilen mücadelemiz siyasi varlığımızın bir gereği olarak devam edecektir. İmzalanmış olan uluslararası sözleşmelerdeki çekincelerin kaldırılması mücadelemiz sürecektir. 21 Şubat Anadili Günü, anadiller üzerindeki yasakçı uygulamalara karşı mücadeleyi yükseltme günüdür. Bu vesileyle bölge ve dünya halklarının 21 Şubat Uluslararası Anadili Günü’nü kutluyor, herkesi anadiline sahip çıkmaya ve farklı anadillerine saygı göstermeye çağırıyoruz”