Diyarbakır’da, GAP Uluslararası Araştırma ve Eğitim Merkezi (UTAEM) bünyesinde hazırlanan ve IPA tarafından finanse edilen projeyle Türkiye’nin ilk uluslararası akrediteye sahip “Lif Kalite Analiz Laboratuvarı” kuruldu.
GAP UTAEM tarafından hazırlanan, program otoritesinin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olan, finansının AB Katılım Öncesi Yardım Programı (IPA) Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı’ndan sağlanan “Pamuk Lifi İmalatında Bölgesel Sınai İşbirliği” projesi ile 6 milyon avroya mal olan “GAP Pamuk Lifi Test ve Analiz Laboratuvarı” inşa edildi. Çırçır işletmelerinden alınan numunelerin uluslararası lif kalite değerlerine göre sınıflandırılmasının ardından sonuçların web ortamında paylaşılması ile uluslararası geçerliliğe sahip bir kimlik kazandırılması hedeflenen bölge pamuğu, alıcı ve satıcı arasında sağlanacak güvenle de ihtilafların ortadan kaldırılması ve pamuğun hak ettiği değerde satılmasının sağlanması hedefleniyor.
PAMUK ÜRETİMİNİN YÜZDE 60’INDAN FAZLASI BÖLGEDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ
GAP UTAEM Müdürü Mehdi Sümerli, Türkiye’nin pamuk üretiminin yüzde 60’ından fazlasının bölgede gerçekleştirildiğini söyledi. Pamuğun, pres ve çırçır işletmelerinde sondaj sistemiyle alınan numunelerinin tasnif odalarında göz kararıyla sınıflandırılarak kalitesinin belirlendiğini ifade eden Sümerli, bu şekilde yapılan analizlerin belirli bir standarttan uzak olmasından dolayı beraberinde birçok sıkıntıyı getirdiğini belirtti. “Bu da alıcı ve satıcı arasında bir güvensizliğe neden oluyor.” diyen Sümerli, bu güvensizliği ortadan kaldırmak, daha güvenli bir ortamda uluslararası akredite olmuş bir laboratuvarda kaliteyi tescil ederek o güven ortamını sağlamak amacıyla laboratuvarı kurduklarını kaydetti. Laboratuvarı pamuk üreticileri, çırçır ve tekstil sektörünün hizmetine sunacaklarını ifade eden Sümerli, “Burası bir ‘hakem’ laboratuvar konumuna gelecek.” dedi.
“TÜRKİYE’DE BİR İLK OLACAKTIR”
Sümerli, şöyle devam etti: “Dünyada uluslararası akredite olmuş pamuk lifi kalite analiz laboratuvarı olarak 6 tane var. Bunun 7. Diyarbakır’a kurduk, Türkiye’de bir ilk olacaktır. Şu an da montajlar bitti, test aşamasında. Laboratuvar 2018’de tam olarak faaliyete geçecektir. Laboratuvarda hem bölgedeki çırçır işletmelerinin hem de ülkemizin diğer illerinden gelecek olan pamukları ve hatta diğer ülkelerden de gelecek olan ‘hakem’ amaçlı pamuk analizlerini yapacağız. Laboratuvarda yapacağımız analizler, uluslararası akredite olmamızdan dolayı uluslararası bir geçerliliği olacaktır. Bütün dünyada bizim sonuçlar geçerli olacaktır.” (Ahmet KAPLAN-AA)