Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi (OSB), demiryolu ağına kavuştu. Kentte yatırımcıların talebi üzerine ithal ve ihraç ürünlerin Diyarbakır OSB ile Mersin Limanı bağlantısını sağlayacak 4,5 kilometrelik demiryolu hattı, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın (TCDD) çalışmalarıyla tamamlandı. Demiryolu hattı ile özellikle ağır tonajlı ürünlerin ihraç ve ithalatında hem zaman hem de maliyette tasarruf sağlanacak. Hattın, gelecek aylarda faaliyete geçmesi bekleniyor.
Diyarbakır OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Abdulkadir Karavil, TCDD’ye teşekkür ederek, demiryolu hattı ile sanayicilerin limana bağlanmasının sağlandığını söyledi. Dünyada lojistiğin çok önemli olduğunu vurgulayan Karavil, bir tarafta demiryolu diğer tarafta havayollarının çok önem kazandığını dile getirdi. Karavil, yatırımcılar için demiryolu hattının çok önemli bir konu olduğuna işaret etti.
“SANAYİCİNİN PAZARDA PAYI DAHA DA YÜKSELECEK”
“Eğer limanlardan uzaksanız mutlaka demiryolu hattı olması lazım. Demiryolu gelince sanayicinin yükü hafifler. Sanayicinin dünya ile rekabeti daha iyi sağlayabilir.” diyen Karavil, Diyarbakır OSB’ye yapılan hattın çok güzel olduğunu aktardı.
Karavil, sözlerini şöyle sürdürdü: “Diyarbakır’daki OSB de Türkiye’deki 300 OSB arasında demiryolu hattı olan 10 OSB arasında yer aldı. Bu da bizim için gurur verici. Demiryolu hattı ile artık Diyarbakır’daki OSB, Türkiye’nin sayılı OSB’leri arasında yer alacak. Bu sayede sanayici yükünü daha ucuza mal edecek, limana daha rahat gidecek, sanayicinin pazarda payı daha da yükselecek. Şu an bütün çalışmalar bitti. Altyapı çalışması ve çevresindeki beton sahalar tamamladı. Her iki tarafta da yükleme yapılmaya hazır vaziyette. Bekleme ve ürün yükleme yeri var. Yatırımcılar olarak yıllardır bekliyorduk.”
SANAYİCİ İKİ TARAFTAN YARARLANACAK
Karavil, yatırımcıların talebi üzerine hattın yapıldığını, hattın yapılması için girişimlerde bulunduklarını anlatarak, yatırımcıların çok memnun olduğunu kaydetti. Hattın daha çok ağır yük taşıyan sanayiciler için çok uygun olduğunu vurgulayan Karavil, hattın özellikle mermer, alçı ve un üzerine üretim yapan sanayiciler için ideal olduğunu dile getirdi. Karavil, özellikle son dönemlerde iplik fabrikalarının çok açıldığını ifade ederek, şöyle devam etti: “Bunun için yurt dışından pamuk geliyor. Pamuğun buraya taşınması için de hat çok ideal oldu. Tarım bölgesiyiz. Tarımla ilgili fabrikalar açılmaya devam edecek. Bunlar için de çok iyi oldu. Sanayici iki taraftan yararlanacak. Bir taraftan ürünü satarken rahatlıkla limana ulaştıracak bir taraftan da ithal ettiğini ürünü artık kamyonlarla değil demir yolu ile taşıyacak. Fiyatların düşürülmesi konusunda da TCDD yetkilileriyle görüşüyoruz.”
OSB’de 300’e yakın yatırımcının bulunduğunu aktaran Karavil, OSB’nin 3. etabının da altyapısının tamamlandığını, fabrikaların yoğun çalıştığını söyledi. Karavil, bazı prosedürlerin tamamlanmasıyla demiryolu hattının gelecek aylarda faaliyete geçeceğini belirtti.
“MEMLEKET İÇİN BULUNMAZ NİMET”
Diyarbakır OSB’de mermer üzerine faaliyet yürüten bir fabrikanın müdürü Erhan Ağca, ürettikleri mermerin yüzde 80’ini ihraç ettiklerini belirtti. “Aylık 45-50 bin metrekarelik bir sevkiyat yapıyoruz. Bunun yüzde 80’ini Mersin’e gönderiyoruz.” ifadelerini kullanan Ağca, demiryolu hattının, yatırımcı için iyi olacağını düşündüklerini aktardı. Ağca, “Demiryolu hattı bu memleket için bulunmaz nimet.” dedi. (AA)