Tahir Elçi anmasında konuşan Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, gazetecilerin ağır koşullarda çalıştığını belirterek, Türkiye’de 141 gazetecinin cezaevinde olduğunu söyledi.
Diyarbakır Barosu, 28 Kasım 2015 tarihinde Sur ilçesinde bulunan Dört Ayaklı Minare önünde öldürülen baro başkanları Tahir Elçi’nin faillerinin ortaya çıkarılması talebiyle her hafta sürdürdükleri eylemin 158’incisini gerçekleştirdi. Anma eyleminde konuşan Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın, 158 haftadır Başkan Tahir Elçi’nin faillerini aradıklarını belirterek, failler konusunda ve soruşturma dosyasında bir gelişme olmadığını söyledi.
Her zaman ve her koşulda soruşturma dosyası, faillerin bulunması ve yargı önüne çıkarılmasının takipçisi ocaklarını kaydeden Aydın, kurdukları Tahir Elçi İnsan Hakları Kürsüsünde temel insan haklarını konuştuklarını hatırlatarak, 10 Ocak Dünya Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle gazetecilerin karşılaştıkları sorunları anlattı.
‘AĞIR KOŞULARDA ÇALIŞIYORLAR’
“Maalesef Türkiye’de çalışan gazetecilerin çalıştığı, daha doğrusu çalışmaya çalıştığı bir dönemdeyiz” diyen Aydın, “Maalesef işten çıkarılan gazeteci sayısı, çalışan gazetecilerden artmış durumdadır. Çok ağır koşullar altında çalışıyorlar. Diyarbakır Barosu hak ihlaline uğrayan basın mensuplarının yanındadır. Daha önce de yanındaydı, bundan sonrada yanında olacak. Çünkü gazeteciler olmadan haber alma hakkından bahsetmek mümkün değildir. Biz gazeteciler vasıtasıyla sesimizi kamuoyuna ve dünyaya duyuruyoruz” ifadelerini kullandı.
‘141 GAZETECİ CEZAEVİNDEDİR’
Türkiye’de gazetecilik yapmanın zorluklarına değinen Aydın, “Maalesef, Türkiye şu anda gazeteciler için en tehlikeli ülkelerden birisidir. 141’i aşkın gazetecinin cezaevinde oluğunu, tutuklu olduğunu, gazeteci örgütleri bunu kamuoyuna duyurmuş durumda. Bu sayının da gittikçe artacağına dair endişelerimiz var. Basın mensuplarının yaptıkları haberlerden dolayı soruşturma ve kovuşturmaya uğradığına yönelik çok sayıda parametre var. Bu işin gittikçe artacağı konusunda endişemiz var. Gazetecilerin de meslek etiğine uyacaklarına dair endişemizi de bir kenara bırakıyoruz. Türkiye’nin insan hakları, demokrasi, temel hak ve özgürlükler konusundaki karnesini, bizler birlikte, ulusal ve uluslararası kamuoyuna duyurmak durumundayız” diye konuştu.
Anma, yapılan 5 dakikalık oturma eyleminin ardından sona erdi.
(Kaynak: Tigris Haber)