Diyarbakır Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Daire Başkanlığı tarafından, toplu taşıma şoförlerine yönelik olarak “Mesleki Yeterlilik ve Engelliler Kanunu” konusunda eğitim verildi.
Sümerpark Resepsiyon Salonu’nda düzenlenen, çok sayıda toplu taşıma araç şoförleri, engelli STK temsilcilerinin katıldığı toplantıda konuşan Diyarbakır Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Halit Açar, Devletin tüm imkanları ile engellilerin hizmetinde olduklarını belirterek “Engel Görmeden Engelleri kaldırmaya devam edeceğiz” dedi.
“ENGELLİLERİN SORUNLARINI ÇÖZMEK ZORUNDAYIZ”
Engellilerin erişilebilirlik ve toplu taşıma araçlarındaki sorunlarına değinen Açar, Yasa ile Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na verilen görev ve sorumluluk çerçevesinde, engellilerin her türlü engel, ihmal ve dışlanmaya karşı toplumsam ayrımcılığa uğramadan ve etkin biçimde katılımlarını sağlamak üzere, ulusal politika ve stratejilerin belirlenmesini koordine etmek, engellilere yönelik sosyal hizmet ve yardım faaliyetlerini yürüterek bu alanda ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile gönüllü kuruluşlar arasında işbirliği ve koordinasyonu sağladıklarını ifade etti.
693 KURUM DENETLENDİ
Açar, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonu tarafından engellilerin her alanda erişebilirliğinin sağlanması için şimdiye kadar 693 kurumu denetlendiğini ve 16 hizmet binasına da erişilebilirlik belgesi verildiğini açıkladı. Açar, “Ülkemizde son yıllarda her alanda olduğu gibi engellilere sunulan hizmetlerde olumlu gelişmeler yaşandığı yadsınamaz bir gerçektir ve gönül rahatlığıyla şahitlik etmekteyiz ki, Bugün Ülkemizde gelinen noktada, engeli bireylerin yaşamın tüm alanlarına bağımsız olarak katılımlarını sağlamak üzere fiziki çevreye, ulaşıma, bilgi ve iletişim teknolojileri ve sistemlerine diğer bireylerle eşit koşullarda erişimin sağlanmasına, Siyasi olarak, sosyal, kültürel ve medeni haklar başta olmak üzere, tüm insan hak ve özgürlüklerinin tam ve eşit koşullarda kullanılması sürecinde engelliliğe dayalı olarak gerçekleştirilen her türlü ayrım, dışlama veya kısıtlamanın önüne geçilmesine yönelik makul düzenleme, yani uyumlaştırmada ciddi gelişmeler kaydedilmiştir.” diye konuştu.
“ENGELLİLERİN İHTİYAÇLARINI DOĞRU TESPİT EDİP SESLERİNİ DUYURACAĞIZ”
Engellilerin ihtiyaçlarını doğru tespit edip, seslerini daha çok duymak, sorunlarına kalıcı çözümler üretmenin toplumsal bağları kuvvetlendirmek ve gönül köprülerini tesis etmek adına son derece önem arz ettiğinin altını çizen Açar, “Engellilerimiz bilmelidirler ki, engelleri aşmada her zaman onların yanında olacağız. Engel görmeden engelleri kaldırmaya devam edeceğiz. Kutlu devletimiz ve aziz milletimizin el birliği ile engellilerimizin önündeki her engeli kaldırma gayretleri, azim ve kararlılıkla devam edecektir.” dedi.
Engelli STK temsilcileri ise, söz alarak günlük hayatta yaşadığı sorunları dile getirdi. Eğitim 2 gün boyunca devam edecek.