Dicle Üniversitesinde (DÜ) kurulan panellerle, yerleşkenin elektrik ihtiyacının yüzde 5’i güneş enerjisinden karşılanıyor.
Güneşlenme süresi yıllık 3 bin saati aşan Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde “güneş tarlaları”nın sayısı hızla artıyor. Devletin sağladığı teşvik sayesinde girişimciler, Diyarbakır ve Şanlıurfa başta olmak üzere birçok bölge ilinde güneş enerjisi santrali kuruyor. DÜ Yenilenebilir Enerji Uygulama ve Araştırma Merkezince bu alanda girişimcilere danışmanlık yapmak amacıyla bir süre önce yerleşkeye kurulan bin güneş paneli sayesinde, günde ortalama bin 50 kilovatsaat enerji üretiliyor. Merkez Müdürü Prof. Dr. Fuat Toprak, bölgenin, güneş enerjisiyle elektrik üretiminde büyük potansiyele sahip olduğunu söyledi.
BÖLGE ELEKTRİK ÜRETİM MERKEZİ HALİNE GELECEK
Bölgenin güneş enerjisi sayesinde elektrik üretim merkezi haline gelebileceğini vurgulayan Toprak, girişimcilere bu potansiyeli değerlendirme çağrısında bulundu. Bu konuda bölgeye yatırım yapanların kazanacağına işaret eden Toprak, “Kısa sürede yatırımlarını amorti edecek düzeyde bir gelir elde edebilirler.” dedi.
ENERJİ İHTİYACININ YÜZDE 5’İ GİDERİLDİ
Üniversitenin elektrik ihtiyacını güneş enerjisinden karşılamayı planladıklarını ifade eden Toprak, bu kapsamda kurdukları santralle yerleşkenin ihtiyacının yüzde 5’inin giderildiğini bildirdi. Bu oranı artırmak için yeni projeler hazırladıklarını dile getiren Toprak, “Projemizin ikinci etabında tıp fakültesi için yaklaşık 5 megavat kapasiteli santral kurmayı hedefliyoruz. Hedefimiz büyük, yeter ki projelerimize gerekli finansı bulalım. Güneş enerjisiyle elektrik ihtiyacını karşılayan sayılı üniversiteler arasındayız. Bunda öncü almak istiyoruz. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına üniversitenin enerji ihtiyacını karşılayabilecek düzeyde bir proje teklifi yapacağız.” ifadelerini kullandı. Birçok ülkenin yenilenebilir enerjiye önemli yatırımlar yaptığını vurgulayan Toprak, “Elektrik enerjisinin büyük kısmını ithal kaynaklarla üretiyoruz. Yenilenebilir enerji üretimine ağırlık verirsek ithalatımız önemli miktarda düşer. Güneş ve rüzgar enerjisine yatırım yaptığımız takdirde gittikçe dışa bağımlılığımız azalacaktır.” diye konuştu.
KARACADAĞ KALKINMA AJANSI DESTEK VERDİ
Üniversitedeki güneş enerjisi sistemi projesini DÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Bilal Gümüş ile hazırlayan araştırma görevlisi Cem Haydaroğlu ise kurdukları ölçüm istasyonunda rüzgar, güneş ışınımı, sıcaklık gibi verileri kaydettiklerini söyledi. Projenin Karacadağ Kalkınma Ajansının verdiği destekle kısa sürede hayata geçirildiğini anlatan Haydaroğlu, “Yenilenebilir enerji alanından maksimum şekilde yararlanmak istiyoruz. Asıl çalışmalar elektrik enerjisinin depolanması yönünde. Artık güneş panelleri ve depolama sistemleri için akü grupları üretmek ve geliştirmek istiyoruz.” dedi. (Anadolu Ajansı)